Barion Pixel

Van egy igazi szuper élelmiszer, egy “super food”: a hagyma. Korábban már sokat írtunk a hagyma különféle gyógyhatásairól.

Erről itt olvashattok: HAGYMA. A vöröshagyma  gazdag antioxidánsokban, ennél fogva kiváló megelőző szere a ráknak, vagy a cukorbetegségnek.

A legegyszerűbb megfázásnál is nyúlhatunk hozzá – nem is nevezhetjük másképp, igazi szuper élelmiszer.

De nem csak az élelmi értéke nagy – azok a tulajdonságok ugyanis, amik a hagymát nagyszerűvé teszik mint élelmiszert, lehetővé teszik, hogy egyéb célokra is jól hasznosítsuk, így például sebgyógyításra, vagy a fémek megtisztítására.

Nézd át, hogy melyek ezek, és Te is megírhatod a tippjeidet a hozzászólások között.

Egészség és szépség a szuper élelmiszer segítségével

1. Elriasztja a rovarokat. Dörzsöld be hagymával a bőrödet. Ez a legegyszerűbb módja, hogy távol tartsd például a szúnyogokat.
2. Megnyugtatja a rovarcsípés helyét. Ha elfelejtetted bekenni magad a rovarok ellen, akkor utólag még mindig megteheted. Csökkenti a viszkető, égető érzést.

3. Csillapítja a torokfájást. A hagymatea jó gyógyszer a torokfájás ellen. Forrald fel a vizet, majd tegyed bele egy egész hagymának a héját (1 csésze vízhez kb. 1/2 hagymát). Forrald további 5 percig lassú tűzön, majd hagyd állni. Ízlés szerint mézzel ízesítve fogyasztható.
4. Használd repülősó helyett. Túlhajtottad magad? Szédülsz? A hagyma nagyszerű természetes szer ennek leküzdésére. Így elfelejtheted a régi repülősót (szalakáli, ammónium-karbonát, E503). A hagyma, mint természetes szere ebben is segíthet.
5. Enyhíti az égési fájdalmakat. Az égett bőrfelülethez szoríts félbe vágott hagymát. Segít az égési fájdalom csökkentésében.
6. Segít a szálka eltávolításában. Olyan szálkád van, amelyet nem tudsz eltávolítani? Próbáld ki, hogy ragasztószalagot (!), vagy a ragtapasz öntapadó részét ragasztod rá, melyre egy darab vöröshagymát teszel. Hagyd rajta kb. 1 órán keresztül, mielőtt eltávolítod.

Otthoni praktikák

7. Fémtisztító. Pucold meg a hagymát, majd törd össze (reszelőn is lereszelheted). Az összetört hagymát vízzel dolgozd össze, majd egy ruhával vidd fel a fém felületre. Addig dörzsöld, míg a fém tiszta nem lesz.
8. Szabadulj meg a festékszagtól. Ugyanaz a keverék, mellyel a fémet tisztíthatjuk meg, arra is alkalmas, hogy a kellemetlen és sokszor egészségtelen festék-, vagy lakkszagtól megszabaduljunk.
9. Megtisztíthatjuk vele a szivacsot. Tulajdonképpen ez az egyetlen pont, ahol nem magát a hagymát használhatjuk, hanem azt a csomagolóanyagot, amelybe rendszerint belecsomagolják. A hagyma hálós csomagolása alkalmas arra, hogy a szivacsunkról a sokféle rárakódott koszt letisztítsa. A jobb hatásfok érdekében vágd kisebb darabokra.
10. Grill tisztítására. Vágd félbe a hagymát, és fordítsd a vágás mentén lefelé. Szúrj bele egy villát és dörzsöld le a hagymával a grillről a szennyeződéseket.
11. Saját készítésű festék. A hagyma héja nagyszerű festék! Tedd bele a hagymahéjat nejlonharisnyába, csomózd be a végét, és főzd egy fazékban kb. 20 percig. Festhetsz vele tojást, fát, vagy textíliát is.

Étel

12. Az égett rizst újra felhasználhatóvá teszi. Ha megfeledkeztél a rizsről, és egy kissé megégett, attól még nem kell kidobnod. Tegyél rá egy fél hagymát a rizs tetejére. Magába szívja az égett ízt.
13. Konzerválja az avokádót. Ha nem szeretnéd, hogy az avokádód megbarnuljon, tedd egy légmentesen záródó tárolóba együtt egy vöröshagymával. Először tedd a tárolóba a félbevágott vöröshagymát héjával felfelé, aztán tedd a tárolóba az avokádót. Ha az avokádóból készült ételt (pl. guacamole-t) szeretnél megőrizni, tegyél néhány szelet vöröshagymát rá egy légmentes tárolóban.
14. Süsd benne a tojást. Vágd úgy el a hagymát, hogy hagymakarikák keletkezzenek. A legnagyobb karikákba üssél bele óvatosan nyers tojást úgy, hogy szét ne essen és kész is van a kreatív tükörtojásod ami igazi szuper élelmiszer is egyben.

A szerző