2024. július 24. szerda | Kovács Péter Zoltán Sótlan disznózsír, de nem megenni szeretnénk. A sótlan disznózsír – egy népi kenőcskészítő alapanyag. Sótlan dsznózsír Immár bő 30 éve – Maria Treben könyve óta – boldog, boldogtalan készíti odahaza a körömvirág kenőcsöt, hagyományosan disznózsírral. És sejtelmük sincs róla, hogy a házi kenőcs készítésnek voltak előzményei, más hozzávalókkal. Néprajzi irodalmat, népi gyógyítást tanulmányozva megüti az érdeklődő szemét a ,,sótalan zsír”, ,,sótlan disznózsír” emlegetése. Valaha magam is megütközve gondolkodtam, mi lehet ez a csuda, hiszen az étkezési disznózsír nem sózva készül, vagyis az is sótalan. Sok-sok év kellett hozzá még letisztult a kép, megismertem ezt az alapanyagot. A sótalan disznózsír a valamikori patikai alapanyag, a patikai disznózsír, hivatalos nevén Axungia porci /utóbb Adeps suillus/ népi gyógyászatba lesüllyedt maradványa. /Az Adeps suillust ma már csak a homeopátiában és egyes kozmetikumokban alkalmazzák…/ Gyógyszertárban egykoron a disznózsírt egy minimális tisztítási eljárásnak vetették alá, ekkor lett a disznózsírból Adeps suillus, aminek következtében íze a ,,rendes” disznózsírhoz képest ,,sótalanabbnak” tűnt, így keresztelte el aztán a nép ,,sótalan disznózsírnak”. A sótlan disznózsírból készült kenőcs elkészítési módja Egy jó kilónyi étkezési sertészsírt (sótlan disznózsír) nagyobb lábasban leöntünk legalább egy liternyi lobogóan forró vízzel. Mikor a zsír lehűlve kidermed a tetején, lekanalazzuk azt /a vizet elöntve/, majd a műveletet újabb lobogóan forró vízzel még egyszer-kétszer megismételjük. Végül célszerű a zsírt újra felforrósítani, hogy minden csepp víz elpárologjon belőle. Ezzel gyakorlatilag megtisztítottuk a sertészsírt a vízben oldódó ,,szennyeződésektől”, komponensektől, pl. a sóktól. Sótalan zsírunk pedig már nem lesz szemcsés állagú, hanem szép, selymesen sima, mely az étkezési disznózsírtól jóval tovább eltartható avasodás nélkül. No az így kapott zsír lett a házi kenőcskészítések alapanyaga. Hiszen kevésbé volt romlandó és állaga is krémszerűbb volt, noha zsírral dolgoztak. Legismertebb vele készült háziszer a ,,pipom-pápom kenőcs” volt, melyet február végén gyűjtött nyárfarügyek belefőzésével készítettek. Az igen kellemes illatú kenőcs a propoliszhoz hasonló, de attól enyhébb hatásokat mutatott. Önmagában is alkalmazták a sótalan zsírt, mindenféle kicserepesedésre, vagyis kiszáradt bőrre, kicserepesedett ajkakra, repedt sarokra, stb. Érdekes, hogy a népi gyógyítók külön kezelték a disznóvágásnál kisütött és zsírosbödönbe töltött disznózsír legtetején különváló, vékonyka, igen selymes réteget. Ezzel kezelték a legsúlyosabb bőrkiszáradásokat, bórrepedezéseket, így pl. mellbimbó repedést. De még mészhidrát okozta súlyos bőrelváltozásokat is 2-3 nap alatt kikezelték ezzel, a régiek szerint. Mert én nem tudom. Akit meg tényleg érdekel, maga járjon utána. Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz! A sótlan disznózsír bármilyen alkalmazásához érdemes kikérni természetgyógyász segítségét! KATTINTS IDE A TERMÉSZETGYÓGYÁSZ SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ! A szerző Kovács Péter Zoltán See author's posts