2017. január 23. hétfő | dr Jung Andrea A kesudió és a pisztácia jótékony hatása miatt is méltán népszerű eledelek nálunk Magyaroszágon is. Ismerkedjünk meg magukkal a növényekkel, majd azzal is, hogy milyen betegségek kezelésében segíthetnek. A kutatási eredmények világosan megmutatják, hogy az olajos magvak nem a cukorkák nem édes megfelelői, hanem számos egészségvédő hatással rendelkeznek. Tele vannak rosttal, fehérjével és egészséges zsírokkal, nem is beszélve a vitaminokról és az ásványi anyagokról. Az olajos magvak úgy lakatnak jól, hogy közben védik a szívünket. Min terem a KESUDIÓ? Sokan talán azt sem tudják, hogy mi fán teremnek, netán a földből ássák-e ki őket. A kesudió a szömörcefélék családjába tartozó növény. A szömörcefélék családja mintegy 600 fajt számlál. Ide tartozik például a nálunk is megtalálható CSERSZÖMÖRCE és az ecetfa is, de ide sorolhatjuk a mangót és a PISZTÁCIÁT is. A kesudió tudommányos nevén Anacardium occidentale Közép-Amerikából származik, és kis termetű fa formájában nő. Mivel a kesudió igen népszerű, ezért jelenleg már a Föld valamennyi trópusi termesztőhelyén előfordul. Jól tűri a szárazságot, így olyan helyeken is sikerrel nevelhető, ahol a forrósághoz nem társulnak mindennapos esők. A növény igazi különlegessége a gyümölcs megjelenése. A kesualma egy hosszúkás, lédús termés, ami a virágkocsányból fejlődik ki. A kesudió nem a termés belsejében található meg, hanem a gyümölcs végén szabadon álló valódi termés. A magyar kesu név egy indián szóból ered, jelentése „magában termő mag”, sőt a tudományos név is ebből a sajátosságból ered: az Anacardium görögül annyit jelent, hogy a mag „nem a gyümölcs szívében érik”. Lehet-e nálunk kesudiót termeszteni? A rövid válasz az, hogy: – NEM. A hosszabb válasz: Néha feltűnik a kertészetek kínálatában. A friss, nyers (nem pörkölt!) magok csíráztatása sem reménytelen vállalkozás. Akinek megtetszik a növény kinézete, próbálkozhat a nevelésével, nyáron akár a szabadban is tartható. Ennek ellenére termést nem fog hozni, hacsak nincs lehetőségünk nagyméretű üvegházban a számára megfelelő klímát biztosítani. Melyik része a gyógynövény? A kesualma is fogyaszható ugyan, de a fanyar íze és a romlékonysága miatt nem kerül Európában forgalomba. A fa igazi értékét a termése (dió) adja, melyből egyetlen fa akár 50 kg-ot termelhet! A magok nyersen és pörkölve is kiválóak, és azért is érdemes fogyasztani, mert a gyógyító hatásán kívül rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Milyen betegségek kezelhetőek vele? A teljesség igénye nélkül a kesudió az alábbi betegségek kezelésére jó: rendszeres fogyasztása elodázza az őszülést jótékonyan védi a szívet és az érrendszert karbantartja az idegeket segít a testsúly megtartásában szabályozza a vérnyomást táplálja a fogakat és a csontokat kellemes alvást biztosít antidepresszáns antioxidáns betegségmegelőző hatású Mindezek mellett cukorbetegek is bátran fogyaszthatják! A KESUDIÓVAL, vagy más néven akazsuval kapcsolatos ELLENJAVALLATOK-ról és a további információkról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ! Min terem a PISZTÁCIA és mi a pisztácia jótékony hatása? A pisztácia is a szömörcefélék családjába tartozó fán terem. A pisztácia tudományos nevén Pistacia vera, azaz igazi pisztácia jól ismert kemény héjban található zöldes húsú termés. A legnagyobb népszerűségnek hazájában a Közel-Keleten örvend, ahol tömegesen termesztik és fogyasztják, így péládul süteményekben és édességekben. Lehet-e nálunk pisztáciát termeszteni? Az alapvető különbség a kesudió és a pisztácia cserjéje között, hogy a pisztácia az északi féltekén terem, ezért nem reménytelen a Magyarországon történő termesztése. Védett, déli fekvésű kertekben, télen esetleg megfelelő takarással sikerrel nevelhető termés is, feltéve, hogy a porzós és a termős fák is rendelkezésre állnak megfelelő távolságon belül (praktikusan a kertünkben). Mi a pisztácia jótékony hatása? csökkenti a koleszterinszintet tisztítja az erek falát serkenti a vérképzést védi a szemet jótékonyan védi a szív- és érrendszert A magok energiatartalma eléggé magas, így érdemes határt szabni a nassolásának, de kis mértékben nagyon értékes és ritka ásványi anyagokat tartalmaz, melyek a szervezet számára létfontosságúak. A PISZTÁCIÁVAL kapcsolatos ELLENJAVALLATOK-ról és a további információkról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ! A szerző dr Jung Andrea See author's posts