Elkezdődött a szemptember. Kisgyerekes anyukaként tudjuk, hogy ez egyet jelent azzal, hogy gyermekeink újra közösségbe kerülnek, új kihívások elé néznek és kezdődik a kemény munka. Iskola-, óvodakezdés természetes támogatással. Erről írtam ma! 

Édesanyaként szeretnénk, ha ezeket az akadályokat könnyen, zökkenőmentesen vennék a gyerekek, de jól tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Milyen természetes eszközök vannak a kezünkben, hogy a felmerülő problémákat segítsünk legyőzni?

A szerencsésebbek ugyanabban az iskolában, ugyanabban az osztályban, a megszokott kedves arcok között kezdték el a tanévet. De vannak olyanok, akik számára teljesen új a környezet. Azok, akik most kezdték az óvodát, az iskolát, netán óvodát vagy iskolát váltottak, minden apró kis részlet újdonságnak számít. Természetes, ha ők sokkal nagyobb félelemmel indulnak el reggelente. Iskola-, óvodakezdés természetes támogatással.

Mit tehetünk szülőként, hogy megkönnyítsük ez az időszakot? Iskola-, óvodakezdés természetes támogatással

Kezdetben talán lázba hoz a gyerekeket a sok új eszköz, mesehősökkel díszített táskák, tolltartók és egyéb felszerelések.

De úgy gondolom, hogy ezek csak pillanatnyi megoldásnak számítanak. Nekünk szülőknek nem csak a tárgyi eszközök beszerzésére kell gondolnunk, hanem testi és lelki oldalról is fel kell készítenünk gyermekünket az előtte álló hónapokra.
Gondoskodnunk kell arról, hogy szervezetük erős és egészséges legyen, mert ha közösségbe kerüléssel együtt állandóan betegek lesznek, akkor még nehezebb lesz számukra lépést tartani a többiekkel.

Még nincs késő elkezdeni erősíteni az immunrendszert. Ősszel nagyon sok friss gyümölccsel és zöldséggel tudunk gazdálkodni. A tízórais dobozokban nyugodtan kerülhet szeletekre vágott sárgarépa, szilva, szőlő, de bevallom őszintén, hogy az én kislányom rajong az uborkáért, így nálunk ma az került a szendvics mellé.

Tudom, hogy nem minden gyermek rajong a zöldségekért és a gyümölcsökért. Bár nekem szerencsém van ezen a területen, de ismerek olyan anyukákat, akik megszenvednek azért, hogy egy-egy falat nyers vagy főtt zöldséget belecsempészhessenek a mindennapi étkezésbe.

Nekik egy másik módszert ajánlok, még pedig a hidegen sajtolt növényi olajokat. Talán nem mindenki tudja, de ezek az olajok rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, valamint sok telítetlen zsírsav is megtalálható bennük. A telítetlen zsírsavak közé tartozik például az Omega-3 zsírsav is, melyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani, ezért ennek beviteléről nekünk kell gondoskodni.

Azzal, hogy ha a hidegen sajtolt olajokat beilleszted a mindennapjaitokba, sokat teszel gyermeked szervezetének megerősítéséért. Sőt, nem csak a testi, hanem a lelki egészségének megőrzése szempontjából is fontos lehet, hiszen természetgyógyászok ajánlása alapján például a hidegen sajtolt dióolaj rendszeres fogyasztása segíthet a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásban, a szorongás és az enyhe depresszió kezelésében.

Iskola- és óvodakezdés/váltás esetén ajánlom a hidegen sajtolt dióolajat, de jó választás lehet még a hidegen sajtolt barackmagolaj vagy a hidegen sajtolt lenmagolaj is.

Hogyan fogyasszátok a hidegen sajtolt olajokat?

Kétféle módon tudjátok beilleszteni a mindennapjaitokba:

  • kúraszerűen fogyasztva
  • ételekhez adagolva

A kúraszerű fogyasztás alatt azt értem, hogy minden reggel – lehetőleg éhgyomorra – elfogyasztjátok a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget. A hidegen sajtolt dióolaj esetében ez felnőtteknek napi 1 evőkanál, gyerekeknek napi 1 teáskanál. Egy kúra minimum 3 hónapig tartson.

Gyerekeknél nem mindig működik az éhgyomorra történő fogyasztás. Előfordulhat, hogy nem fogadják el kiskanálból. Először azért mindenképpen próbáld meg így, de ha nem megy, akkor a kanál olaj után igyon egy kis gyümölcslevet (lehetőleg ne citrusféléket) vagy egy korty vizet.

Ha így sem működik, akkor nyugodtan add hozzá a reggelijéhez. Belekeverheted natúr joghurtba, amibe friss gyümölcsöt teszel, zabkásába, tejbegrízbe vagy akár a szendvicskrémbe. Szendvicskrém esetén mindig figyelj arra, hogy ne a nagy egészbe keverd bele az ő adagját, hanem vegyél ki belőle annyit, amennyit biztosan megeszik és ahhoz keverd hozzá.
Szintén nagyon fontos, hogy a hidegen sajtolt olajok azért értékesek, mert a készítésük során nem használunk magas hőmérsékletet, így óvjuk az értékes összetevőket. Ezért kérlek, hogy te se melegítsd az ételt az olajjal együtt, inkább mindig közvetlenül a fogyasztás előtt add hozzá az ételhez.

A fentieket figyelembe véve biztos vagyok benne, hogy sokat tehetsz azért, hogy a szemptember és a tanév többi hónapja zökkenőmentesebben teljen. Iskola-, óvodakezdés természetes támogatással