A körömágy-gyulladás kellemetlen érzésekkel (adott esetben fájdalommal) járó tünetegyüttes. 

 

Ilyenkor a bőr megpirosodik, megduzzad, a gyulladás előrehaladott állapotában begennyesedik. Lássuk, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek a kezelésére.

A körömágy-gyulladást kiválthatja bármely csekély fizikai behatás (tüske, vágás, apróbb sérülés, rosszul vágott köröm, szálka), ennek folyományaként, de akár ettől függetlenül is okozhatják baktériumok, vagy akár gombák is.

Gyakoribb azon embereknél a kialakulása, akiknek a kezét hosszabb ideig éri víz (pl. orvos, szakács, háziasszonyok).

A csaposok és pincérek, akiknek a élesztőt tartalmazó italokkal (sör) érintkezik különösen veszélyeztetettek.

Természetes szerek a tüneti kezelésre:

Körömágy-gyulladás természetes kezelése: az illóolajok

Bármely antibakteriális hatású illóolaj megfelel, a legerősebb mind közül a teafaolaj. Ha nincs kéznél akkor bekenhetjük a gyulladt bőrt egy pár csepp mirhaolajjal vagy levendulaolajjal is. Az érzékenység elkerülése végett célszerű a tömény illóolaj cseppeket egy pár csepp vivőolajjal keverni (olíva-, szezámmag-, tökmag-, szőlőmagolaj stb…)

Körömágy-gyulladás és a gyógynövények

Maria Treben szerint a leghatásosabb a körömágy-gyulladásra a papsajt mályva.

50 gramm papsajt mályvát áztassunk be éjszakára hideg vízbe. Felmelegítve lefekvés előtt ebben fürdessük meg a beteg lábat vagy kezet. Ezt a fürdőt 2-3-szor is felhasználhatjuk.

A gyulladt körömágyra körömvirág kenőcsöt kenjünk, majd arra svédfüves pakolást.

Maria Treben szerint a zsurló főzete is hatásos a már gennyes körömágy-gyulladásra.

A fokhagyma és a hagyma is hatásos lehet! Félbevágva tehetjük a problémás területre és így egy éjszakára dunsztkötésben segíthet lehúzni a gyulladást!

Paradicsomos kötés

Ezt a gyógymódot éjszakára szokás alkalmazni.

Akkora darab paradicsomot, ami lefedi a gyulladt területet (csak egy picit lógjon le) héjastul kivágunk a paradicsomból és puha gyümölcshússal lefelé a gyulladt területre rakjuk.

Steril gézzel, mullal vagy kötözőpólyával rögzítjük a bőrfelületen (bekötözzük) és kötésrögzítő tapasszal a helyére rögzítjük. Egész éjszakán át rajta hagyjuk, nappalra levesszük.

Nappal teafa olajjal kezelhető a bőrfelület. Ha szükséges több éjszakán is ismételhető a gyulladás teljes lehúzódásáig.

Egyéb gyulladáscsökkentő hatóanyagok

Propolisz tinktúra: A propolisz egy nagy hatású csíraölő apiterápiás (mézgyógyászati) készítmény. Tinktúrája közvetlenül is a gyulladt bőrre tehető. Mivel erős hatású szer, csak óvatosan alkalmazzuk!

Fülakupresszúra

Körömágy panaszok esetén a fül sajkaárok nevű területén a “Kézujjak” (Fingers) résznél (SF1) szükséges masszírozni. A masszírozás történhet kézzel, vagy gyógynövény magok közvetítésével.

Az SF1 pont az alábbi kép teteje felé található, pirossal jelezve:) Kattints a képre a nagyításért!

fulakupresszura

“A kórokozó semmi, a környezet minden.”

Ez az idézet Dr. Claude Bernard-tól származik, bár egyesek Louis Pasteur-nek, a mikrobiológia atyjának tulajdonítják.

Ez alapján tehát a körömágy-gyulladást nem maga a kórokozó okozza, hanem az csak akkor alakul ki még mechanikai inger hatására (pl. tüske), ha a szervezetünk nem megfelelő állapotban van.

Mi ez a megfelelő állapot?

Az immunrendszerünk akkor tud megfelelően működni, ha méregtelen.

Amíg a körömág-gyulladás tart javasolható, hogy tartsunk húsmentes hetet, vagy ha nem bírjuk ki hús nélkül, akkor minimalizáljuk a fogyasztását.

Tarthatunk 1-2 hetes csalántea kúrát is, mely szintén finoman méregteleníti a szervezetet.

Belülről erősíthetjük az immunrendszerünket kasvirág-tinktúrával, grapefruitmag-kivonattal, propolisz fogyasztással, vagy természetes C-vitamin bevitellel.

Körömágy-gyulladás lelki okok

Mivel a test és a szellem (tudat) nem elválasztható, ezért a betegségek is visszavezethetőek valamilyen lelki beállítódásra.

Jaques Martel, Lelki eredetű betegségek lexikona című műve szerint a körömágy-gyulladás jelentése:

“Ha a kezem ujjait érinti az elváltozás, akkor nehezen viszem előre a dolgokat, a mindennapok részleteit illetően, míg a lábujjak inkább a jövő részleteit jelképezik.
Passzív és közömbös vagyok, és a cselekvési energia, amelynek kifejezésre kell jutnia, a kéz- és lábujjaimon át akar eltávozni belőlem. Szükségem van arra, hogy ezeket az elnyomott és kártékony gondolatokat, érzelmeket kiadjam magamból.”

 

Váljék egészségedre!

A kép forrása:

doctorabel.us