2012. november 20. kedd | dr Jung Andrea A gyógytea tökéletes elkészítési módja talán nem is olyan egyértelmű. Noha azt gondoljuk, gyógyteát készíteni egyszerű. Fogom a gyógynövényt, és leöntöm forró vízzel… Hát bizony nem! A különféle gyógynövényeket különféle módon kell elkészíteni. Egyeseket főzni, másokat forrázni kell, de vannak olyan gyógynövények is, melyeket hideg vízben kell áztatni. Lássuk, hogy milyen elkészítési módok léteznek! Először is lássuk a hagyományos teát, mely szintén gyógynövény. A teacserje Eredetileg egy Kínából származó növény, mely többféle formában létezik. A legismertebb formái ezek: fekete tea, fehér tea, zöld tea, vörös tea. Ezen kívül is rengeteg gyógyhatással rendelkező változatban fordul elő. Ezek száma gyakorlatilag végtelen, az adalékanyagok függvényében. A teacserje különféle formáiról bővebben itt olvashatsz: teacserje gyógyhatása. Antioxidáns hatásánál fogva a teacserje leveléből főzött ital segíthet megelőzni a rák kialakulását. Koffeintartalma miatt serkentő, stimuláló hatást gyakorol a szervezetre. Ennélfogva segíti az anyagcserét és növeli az ellenálló képességet. A benne található teofillin értágító és vizelethajtó hatóanyag. A tea hasmenés kezelésére is használatos (ilyenkor sokáig kell áztatni a tealeveleket). Külsőleg fájdalomcsillapításra és bőrbetegségekre, viszketés enyhítésére alkalmas. Purintartalma révén serkenti a központi idegrendszert. A koffeinre érzékeny egyéneknél a délután 5 óra után fogyasztott tea álmatlanságot okozhat! Ebben a frissítőben 2-3-szor kevesebb a koffein, mint a kávéban. A koffein alapú készítmények a doppinglistán szerepelnek! Elkészítési módok Készítettem egy táblázatot, melyben a különféle teacserjékből készült teák áztatási idejéről, és a víz hőmérsékletéről is információt kaphatsz. <<ITT>> Az egyéb gyógynövényekből készült teák esetében a helyzet nem ilyen egyszerű. A lágyabb szárú növényekből (pl. csalán, menta, kamilla, citromfű) ún. forrázatot, a kérgekből (pl. lapacho) pedig főzetet kell készíteni. Vannak azonban olyan növények is, melyeket bizonyos okokból (pl. C-vitamin tartalmuk miatt) nem érhet forró víz. Ez esetben a gyógytea elkészítésére a megoldást az ún. hideg vizes oldat jelenti (pl. csipkebogyó). A helyzetet bonyolítják a hagyományos kínai gyógyászatban használt gyógynövények. Általánosságban elmondható, hogy a kínai gyógyászatban (HKO) a gyógynövényekből elsősorban nem forrázatot készítenek. A https://naturportal.hu-n találhatsz egy összefoglaló oldalt a nyugati és a hagyományos kínai orvoslás szerinti gyógynövények, a sokféle gyógytea elkészítésének rejtelmeiről. Ha érdekel kattints <<IDE>>. Kép forrása: NatureSkills A szerző dr Jung Andrea See author's posts