Barion Pixel

 A gyógytea tökéletes elkészítési módja talán nem is olyan egyértelmű.

Noha azt gondoljuk, gyógyteát készíteni egyszerű. Fogom a gyógynövényt, és leöntöm forró vízzel… Hát bizony nem! A különféle gyógynövényeket különféle módon kell elkészíteni. Egyeseket főzni, másokat forrázni kell, de vannak olyan gyógynövények is, melyeket hideg vízben kell áztatni. Lássuk, hogy milyen elkészítési módok léteznek!

Először is lássuk a hagyományos teát, mely szintén gyógynövény.

A teacserje

Eredetileg egy Kínából származó növény, mely többféle formában létezik. A legismertebb formái ezek: fekete tea, fehér tea, zöld tea, vörös tea.

Ezen kívül is rengeteg gyógyhatással rendelkező változatban fordul elő. Ezek száma gyakorlatilag végtelen, az adalékanyagok függvényében.

A teacserje különféle formáiról bővebben itt olvashatsz: teacserje gyógyhatása.

Antioxidáns hatásánál fogva a teacserje leveléből főzött ital segíthet megelőzni a rák kialakulását. Koffeintartalma miatt serkentő, stimuláló hatást gyakorol a szervezetre. Ennélfogva segíti az anyagcserét és növeli az ellenálló képességet. A benne található teofillin értágító és vizelethajtó hatóanyag. A tea hasmenés kezelésére is használatos (ilyenkor sokáig kell áztatni a tealeveleket).  Külsőleg fájdalomcsillapításra és bőrbetegségekre, viszketés enyhítésére alkalmas. Purintartalma révén serkenti  a központi idegrendszert. A koffeinre érzékeny egyéneknél a délután 5 óra után  fogyasztott tea álmatlanságot okozhat!  Ebben a frissítőben 2-3-szor kevesebb a koffein, mint a kávéban. A koffein alapú készítmények a doppinglistán szerepelnek!

 

gyógytea

 

Elkészítési módok

Készítettem egy táblázatot, melyben a különféle teacserjékből készült teák áztatási idejéről, és a víz hőmérsékletéről is információt kaphatsz. <<ITT>>

Az egyéb gyógynövényekből készült teák esetében a helyzet nem ilyen egyszerű.

A lágyabb szárú növényekből (pl. csalán, menta, kamilla, citromfű) ún. forrázatot, a kérgekből (pl. lapacho) pedig főzetet kell készíteni.

Vannak azonban olyan növények is, melyeket bizonyos okokból (pl. C-vitamin tartalmuk miatt) nem érhet forró víz. Ez esetben a gyógytea elkészítésére a megoldást az ún. hideg vizes oldat jelenti (pl. csipkebogyó).

A helyzetet bonyolítják a hagyományos kínai gyógyászatban használt gyógynövények. Általánosságban elmondható, hogy a kínai gyógyászatban (HKO) a gyógynövényekből elsősorban nem forrázatot készítenek. A https://naturportal.hu-n találhatsz egy összefoglaló oldalt a nyugati és a hagyományos kínai orvoslás szerinti gyógynövények, a sokféle gyógytea elkészítésének rejtelmeiről. Ha érdekel kattints <<IDE>>.

Kép forrása: NatureSkills

A szerző