A barátcserjét a különféle hormonháztartással kapcsolatos betegségek kezelésére – így például a meddőségre, menstruáció előtti fájdalmakra, klimaxra, szoptatási nehézségekre – ajánlhatjuk. Lássuk részletesen, hogy melyek ezek a betegségek, és hogy a barátcserje hogyan alkalmazható:

Érdemes barátcserjét ültetni a kertünkbe, mely szép lila virágú cserje, mivel igen jó szolgálatot tehet nekünk az egészségünk és a jó közérzetünk megőrzése érdekében.

Meddőség: A meddőség kezelésében a barátcserje első élvonalbeli igen kiváló gyógynövény. A barátcserje nőgyógyászati hatása azonban csak akkor érvényesül, ha a sárgatest-működési elégtelenség a petefészekben jelentkezik. A meddőségnek azonban más okai is lehetnek. 250 mg szárazanyagból készült 2-2 kapszulát kell reggel és este 1 pohár vízzel bevenni. Folyékony kivonatából naponta 100 cseppet kell 1 pohár vízzel bevenni.

Klimax: Ezt a gyógynövényt a női nemi hormonok szabályozó szereként ajánlják, és különösen jótékony hatásúnak tartják a klimax időszakában tapasztalt panaszok enyhítésére. Biokémiája bonyolult, de alapvetően a menstruációs ciklusban szerepet játszó hormonokat szabályozza: növeli a luteinképző hormonok termelését, és gátolja a tüszőérlelő hormon kibocsátását. Mindezek jótékony ösztrogénhatást eredményeznek.

Menstruációs zavarok, menstruáció korai elmaradása (amenorrhoea): Az egyensúlyt megpróbálhatjuk helyreállítani az ösztrogénhez hasonló anyagok, az ún. fitoösztogének segítségével, amelyek sok növényben, így például a szójababban és a jamszgyökérben is megtalálhatóak. A barátcserje szintén hasonló hatású, azaz helyreállítja a menstruációs ciklust. Egy kis esetszámú vizsgálat során húsz amenorrhoeában szenvedő nőnek adtak napi negyven csepp barátcserje-kivonatot, és fél éven át megfigyelés alatt tartották őket. A résztvevők közül tizenöten tartottak ki a vizsgálat végéig, s közülük tíznek helyreállt a menstruációs ciklusa.1 Az amenorrhoea esetén a prolaktin hormon vérszintje a megengedettnél gyakran magasabb, így azok a gyógyszerek, amelyek csökkentik a prolaktin koncentrációját, gyakran a menstruációs ciklust is helyreállítják. A barátcserje ezekhez a gyógyszerekhez hasonlóan hat. Napi adagja 20 mg tinktúra, amelyet a növény terméséből készítenek.

Menstruációs görcsök: A barátcserje apró gyümölcsét már a görög-római időktől fogva használják menstruációs rendellenességekre. Igen hatékony gyógynövény.

Premenstruációs szindróma (PMS) – menstruációt megelőző görcsök: A PMS elnevezés több különböző tünet együttesét takarja, amelyek a menstruáció közeledtével léphetnek fel. Ilyen a szorongás, a felfúvódás, az emlők érzékenysége, az ingerlékenység, a hangulatingadozások és testsúlygyarapodás (!). A szakértők többsége szerint ezeket a tüneteket kivétel nélkül a női nemi hormonok – az ösztrogén és a progeszteron – szintjében bekövetkező változás okozza, amely a menstruáció előtt zajlik. A barátcserje a női nemi hormonokra gyakorolt hatása révén enyhíti a PMS tüneteit. A progeszteron hormon termelésének serkentésével, illetve a prolaktin nevű hormon termelésének gátlásával segíti a női havi ciklus során termelődő hormonok egyensúlyának fenntartását. Ez az ösztrogén-progeszteron arányának eltolódásához vezet, méghozzá úgy, hogy csökken a PMS-t kiváltó, illetve súlyosbító ösztrogén relatív mennyisége. Figyelmeztetés! Azok a nők, akiknél a PMS-t jelentős depresszió kíséri, valószínűleg jobb, ha nem használnak barátcserjét. Némely kutató szerint ugyanis a depresszióval járó PMS-t a túl sok progeszteron okozza, a barátcserje pedig növeli a progeszteronszintet. A PMS esetén az adagja egy éven keresztül napi 175 mg barátcserje kivonat. Hatásosabb, mint a napi ugyanezen célra ajánlott 200 mg B6-vitamin.

Szoptatási nehézségek: A szoptatás alapvetően egy lelki folyamat. Az anya és a baba szopási igénye állítja be a kereslet-kínálatot, így – hacsak nem éri a nőt valamilyen extrém stressz helyzet – a szoptató anyának mindig lesz teje. A túlzott aggodalom, az idegeskedés (lesz-e elég tejem), a merev szoptatási rendszer kialakítása (pl. szoptatás szigorúan 3 óránként) a tejtermelés ellen hat. Amennyiben mindezek ellenére a tejtermelés elégtelen, akkor ajánlható a barátcserje kivonat. Nem sokkal a szülést követően, a tejelválasztás megindulásának elősegítésére alkalmazható. A teljesség igénye nélkül hatásos még a görögszéna mag, a szezámmag és az ánizs is sok más gyógynövények kívül (én személy szerint a görögszénát ajánlanám első helyen, a barátcserje második élvonalbeli gyógynövényként kiegészítő terápiaként ajánlható).

A barátcserjéről további információkat <<IDEKATT>> találhatsz.

1: Forrás: Dr. James A. Duke

Kép forrása: egzotikusdisznovenyek.hu