Barion Pixel

A barátcserje hatása kiterjed a különféle hormonháztartással kapcsolatos betegségekre.

Például a meddőségre, a menstruáció előtti fájdalmakra, a klimaxra, és a szoptatási nehézségekre. Érdemes barátcserjét ültetni a kertünkbe – mely szép lila virágú cserje – mivel igen jó szolgálatot tehet nekünk az egészségünk és a jó közérzetünk megőrzése érdekében. Lássuk részletesen, hogy melyek ezek a betegségek, és hogy a barátcserje hogyan alkalmazható!

 

A hormondoktor

 

Meddőség

A meddőség kezelésében a barátcserje első élvonalbeli, igen kiváló gyógynövény. A barátcserje nőgyógyászati hatása azonban csak akkor érvényesül, ha a sárgatest-működési elégtelenség a petefészekben jelentkezik. A meddőségnek azonban más okai is lehetnek. 250 mg szárazanyagból készült 2-2 kapszulát kell reggel és este 1 pohár vízzel bevenni. Folyékony kivonatából naponta 100 cseppet kell 1 pohár vízzel bevenni.

 

női méh tisztítása, barátcserje hatása

 

Klimax

Ezt a gyógynövényt a női nemi hormonok szabályozó szereként ajánlják, és különösen jótékony hatásúnak tartják a klimax időszakában tapasztalt panaszok enyhítésére. Biokémiája bonyolult, de alapvetően a menstruációs ciklusban szerepet játszó hormonokat szabályozza: növeli a luteinképző hormonok termelését, és gátolja a tüszőérlelő hormon kibocsátását. Mindezek jótékony ösztrogénhatást eredményeznek.

 

fertőzések lelki okai, barátcserje hatása

 

Menstruációs zavarok, menstruáció korai elmaradása (amenorrhoea)

Az egyensúlyt megpróbálhatjuk helyreállítani az ösztrogénhez hasonló anyagok, az ún. fitoösztrogének segítségével, amelyek sok növényben, így például a szójababban és a jamszgyökérben is megtalálhatóak. A barátcserje szintén hasonló hatású, azaz helyreállítja a menstruációs ciklust. Egy kis esetszámú vizsgálat során húsz amenorrhoeában szenvedő nőnek adtak napi negyven csepp barátcserje-kivonatot, és fél éven át megfigyelés alatt tartották őket. A résztvevők közül tizenöten tartottak ki a vizsgálat végéig, s közülük tíznek helyreállt a menstruációs ciklusa.1 Az amenorrhoea esetén a prolaktin hormon vérszintje a megengedettnél gyakran magasabb, így azok a gyógyszerek, amelyek csökkentik a prolaktin koncentrációját, gyakran a menstruációs ciklust is helyreállítják. A barátcserje ezekhez a gyógyszerekhez hasonlóan hat. Napi adagja 20 mg tinktúra, amelyet a növény terméséből készítenek.

Menstruációs görcsök

A barátcserje apró gyümölcsét már a görög-római időktől fogva használják menstruációs rendellenességekre. Igen hatékony gyógynövény.

 

barátcserje hatása

 

Premenstruációs szindróma (PMS) – menstruációt megelőző görcsök

A PMS elnevezés több különböző tünet együttesét takarja, amelyek a menstruáció közeledtével léphetnek fel. Ilyen a szorongás, a felfúvódás, az emlők érzékenysége, az ingerlékenység, a hangulatingadozások és testsúlygyarapodás (!). A szakértők többsége szerint ezeket a tüneteket kivétel nélkül a női nemi hormonok – az ösztrogén és a progeszteron – szintjében bekövetkező változás okozza, amely a menstruáció előtt zajlik. A barátcserje a női nemi hormonokra gyakorolt hatása révén enyhíti a PMS tüneteit. A progeszteron hormon termelésének serkentésével, illetve a prolaktin nevű hormon termelésének gátlásával segíti a női havi ciklus során termelődő hormonok egyensúlyának fenntartását. Ez az ösztrogén-progeszteron arányának eltolódásához vezet, méghozzá úgy, hogy csökken a PMS-t kiváltó, illetve súlyosbító ösztrogén relatív mennyisége.

gyermekágy, szoptatás, teázás, gyógynövények, barátcserje hatása

Figyelmeztetés!

Azok a nők, akiknél a PMS-t jelentős depresszió kíséri, valószínűleg jobb, ha nem használnak barátcserjét. Némely kutató szerint ugyanis a depresszióval járó PMS-t a túl sok progeszteron okozza, a barátcserje pedig növeli a progeszteronszintet.

A PMS esetén az adagja egy éven keresztül napi 175 mg barátcserje kivonat. Hatásosabb, mint a napi ugyanezen célra ajánlott 200 mg B6-vitamin.

 

Szoptatási nehézségek

 A szoptatás alapvetően egy lelki folyamat. Az anya és a baba szopási igénye állítja be a kereslet-kínálatot, így – hacsak nem éri a nőt valamilyen extrém stresszhelyzet – a szoptató anyának mindig lesz teje. A túlzott aggodalom, az idegeskedés (lesz-e elég tejem) és a merev szoptatási rendszer kialakítása (pl. szoptatás szigorúan 3 óránként) a tejtermelés ellen hatnak. Amennyiben mindezek ellenére a tejtermelés elégtelen, akkor ajánlható a barátcserje kivonat. Nem sokkal a szülést követően, a tejelválasztás megindulásának elősegítésére alkalmazható. A teljesség igénye nélkül hatásos még a görögszéna mag, a szezámmag és az ánizs is sok más gyógynövények kívül (én személy szerint a görögszénát ajánlanám első helyen, a barátcserje második élvonalbeli gyógynövényként kiegészítő terápiaként ajánlható).

 

gyermekágy, szoptatás, barátcserje hatása

 

 

A barátcserjéről további információkat <<IDEKATT>> találhatsz.

A szerző