A teakészítés művészetének gazdag hagyományaival rendelkezik az emberiség.

Ezen örökség rejtelmeibe szeretnénk bevezetni az olvasót, a teljesség igénye nélkül.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a teacserjének és különféle változatainak (pl. a zöld teának, a fekete teának, a vörös teának és a fehér teának) milyen gyógyhatásai vannak. Ha teázni támad kedvünk, rendkívül széles palettáról válogathatunk. Hiszen készíthetünk zöld, fekete, vörös, fehér, oolong, blooming, mate, rooibos, vagy gyógynövény teát. Engedjétek meg, hogy közzétegyem azt a táblázatot, melyben a különféle teák elkészítési módjait találhatjátok (az ábra elsősorban a kínai teacserjékből készített változatok leírását tartalmazza).

A teák elkészítésének módját itt találhatjátok: TEAKÉSZÍTÉS ADAGOLÁSSAL

 

teakészítés

 

Ízelítőként lássunk egy példát a hagyományos, művészi teakészítés témájában!

Zöld tea

A világ “legősibb itala”, kétezer éve Ázsia legfontosabb árucikke a zöld tea. Elkészítésének művészi végrehajtásához elengedhetetlen a kiváló minőségű tealevél. Formája lehet szálas, vagy filteres, de Kínában egész, szárított levelekből főzik. Ezekből igen sokfélét találhatunk a szaküzletek polcain.

 

teakészítés,

Könnyű, illatos teák

  • dong yang-dong bai
  • huangshan mao feng
  • felhőbe burkolózó jáde
  • Mending-hegyi hópelyhek
  • tai ping hou kui

 

teakészítés,

Félkönnyű, üdítő teák

  • bambuszrügyek
  • Tianmu-hegy
  • tekergő sárkány ezüst tappancsai
  • a Qi-hegyi sárkány bajusza
  • ming mei
  • köd üli meg a folyót
  • szechuani pandamancs

 

Telt, földies, pirított ízű teák

  • Buddha-csúcs
  • szechuani meghunyászkodó tigris mancsa
  • sárkányforrás
  • ifjú hyson
  • kukicha yama
  • genmaicha
  • luan dinnyemagok
  • felhőfolyam

 

 

Telt, ásványi, fűszeres ízű teák

  • bi lo chun
  • sench
  • lőpor
  • smaragdzöld erdő
  • gyokuro

 

A felhasznált víz minőségére is sokat ad a kínai a hagyomány. Az isz. 8. sz-ban a hegyi áramlatok vize volt az etalon a legízletesebb zöld tea készítéséhez. Szükség esetén megfelelt a folyók vize, de a forrásvizet már elfogadhatatlannak találták. Legalábbis Lu-Yu esztéta így vélekedett a dologról (Remekelés a teáról, isz. 8. sz.).

Mi is a lehető legfrissebb vizet válasszuk. Lehetőleg tiszta, édeskés ízű legyen.

 

Elkészítés

Dobjuk a leveleket a kiöntőbe és hagyjuk őket kinyílni. Ázsiában legalábbis hagyományosan így készítik el a zöld teát. Az ideális megoldás egy olyan kiöntő használata, melyben kivehető rozsdamentes acél vagy vászonszűrő található.

A felöntő víz ideális hőfoka 79-82 Celsius fok. Ha szemmel tartjuk a forraló edényt, észrevehetjük azt a pillanatot, amelyben a gőz megjelenik a víz felett Ekkor azonnal vegyük le a tűzről. A kínaiak így tesznek. Ezután maximum két percig áztatják a leveleket, ezen túl már keserű lenne az eredmény.

Mivel a zöld tea 2-3 alkalommal felönthető, egy deka száraz levél ötven csészére is elegendő lehet.

 

Váljék egészségünkre!