Barion Pixel

Rügyelixír készítése. Zsurló rügyelixírről közelebbről.

Rügyelixír készítése, mi a rügyelixír és miként jelent mást egy szokványos tinktúrához képest?

 

Rügyelixír készítése

A rügyelixírek a növényi alapanyagok egyedi fejlődési fázisban való gyűjtésétől és kivonatolásától, az extraháló folyadékok különleges arányától és alaptulajdonságaitól, illetve a kivonatolás folyamatainak spirituális vonatkozásaitól másabb – bátran mondható, hogy több – mint egy önmagában alkoholba, vagy azt kerülendő glicerinbe áztatott növényi hatóanyag-együttes.

A növényeket okkal kivonatolják különbözőképp: minden kivonószer más és más hatóanyag oldására alkalmas.

Viszont attól, hogy valamit „csupán csak” teának, tinktúrának, macerátumnak, egyéb áztatmánynak készítünk, még nem jelenti azt, hogy a növény teljes spektrumú hatóanyag tartalmát minden részletében megragadtuk.

A Naturportal-on megjelent „Spagíria Paracelsus szerint” c. cikkben nagyjából igyekeztem rávilágítani, miként „szeret” egy-egy hatóanyag egy-egy kivonószerben oldódni vagy nem oldódni.

A rügyelixírek egy gyógynövény alapú teát (vizes kivonat), tinktúrát (alkoholos kivonat), macerátumot (olajos kivonat) egyszerre ötvöznek, mivel mindhárom kivonószert tartalmazzák, ezáltal hatóanyagok széles spektrumát tudják magukba szívni.

Egy elixír legalább 50 %-os alkoholt, makulátlanul tiszta forrásvizet és ehető glicerint vagy magas minőségű kézműves mézet tartalmaz.

Ebbe az elegybe kerül az adott növény rügyező és / vagy nagyon fiatal állapotban. A rügy, vagy fiatal növény még magában hordoz mindent: a levél, a virág, a szár, a gyümölcs, a magok reményét és erejét – míg a már kialakult levél, virág, szár, termés és magház sok növénynél más-más bajok orvoslója. Egy rügyelixír problémák halmazát egyidejűleg gyógyít.

A növény rügyeinek, vagy fiatal hajtásainak begyűjtésekor népdalok és egyházi énekek engesztelik az anyanövényt. A gyűjtő megköszöni a növényi részeket, hálásan és belátóan jár el a növénnyel szemben: csak annyit vesz egy adott növényről, amit az még szívesen és csonkolásmentesen adni képes. Az éppen készülő elixír egy teljes holdhónapot áll teljes sötétségben, nyugalomban és elektroszmogtól távol, viszont pozitív gondolatokkal bőven „körbeszeretgetve”.

 

Zsurló, mint alapanyag rügyelixír készítése szempontjából

Zsurló, mint a végtelen élet küldötte.

Ez a növény a bolygónkkal lélegzik gyakorlatilag több, mint 6 millió éve.

Akkoriban még inkább egy fára hasonlított és őshüllők haladtak el mellette. Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, kiirthatatlan.

Ezt a hosszú létet változatlan formában megőrizni képes növény minden embernek az egészségesség állapotát elérhető közelségbe hozza.

Annak idején, amikor még az ember nem civilizálódott annyira, hogy ne érezze egységben magát a növények és állatok világával, öreg, dolgos kezű nénék az útszéli, patakfolyásokon fellelhető mezei zsurlót összegyűjtögették.

Majd azt még friss állapotában koszorúkká fonva árulták piacokon kannamosónak, makacs edényfoltokra.

Évente megújuló, abszolút lebomló, nulla ökológiai lábnyommal rendelkező súrolószer. Keményfából nyert, kályhákban és kemencékben hamusított, erősen lúgos, szitált hamuba mártogatták nedvesen, úgy mosogattak vele.

Ilyen súrolószerként működik belülről is: minden olyan állapottól képes ’kisúrolni’, amely a szervezet számára leépítő, gyengülő, tompuló, elenyésző, lepusztuló.

 

A zsurló hatásai

 • támogatja az ellenálló képességet,
 • felveszi a harcot az érelmeszesedéssel,
 • rendeződésre bírja a koleszterin szintet,
 • támogatja a csontszövet épülését, ezáltal nagy szolgálatot tesz csonttöréses és időskori oszteoporózisos állapotokban,
 • újra rugalmassá, feszessé varázsolja a petyhüdt, fénytelen bőrt,
 • a kötőszöveteket, inakat, ínszalagokat olyan erőssé teszi, mint a beton, fokozva rugalmasságukat,
 • a sebek gyógyulását többszörösére gyorsítja,
 • a durva, kívül, vagy akár belül vérző gyenge, sérült érfalak okozta vérzéseket megállítja, érfalakat újra egészségessé teszi
 • meggátolja az alsó végtagok beteges vizesedését,
 • ragyogást ad a hajnak és életet a körmöknek,
 • kiradírozza az elbutulást, az elme renyheségét, feledékenységet,
 • felturbózza az anyagcsere lassúságát,
 • nagyban segíti a vese működését: rendkívül pozitív hatással van a vese homokosodására és kövesedésére,
 • növelni képes a véroxigén szintet, biztosítja a vérben keringő vas minél jobb oxigénmegkötő képességét, felhasználhatóságát
 • támasz a fogyásban.

Az állandósult, rendíthetetlenül erős, termékeny és derűs életerőt szolgálja, rügyelixírjében hatványozottan átadja a halhatatlan egészség őstudását – ha elfogadjuk.

Olyan ásványi anyagokat tartalmaz hatalmas mennyiségben, mint a szilícium, vas, mangán, szelén, arany, kalcium, kálium, nátrium, kén – s mindezeket a szervezet számára biológiailag egyszerűen felvehető, szerves kolloid formában.

A zsurló vizesen kivonatolva, pakolásként annyira erős kötőszövet-helyreállító, hogy palástfűvel és pásztortáskával a még ki nem záródott sérveket is biztonsággal és fájdalommentesen (műtét nélkül!) képes összeforrasztani (összenöveszti a hashártya sérüléseit).

 

rügyelixír készítése, zsurló, zsurló rügyelixír, rügyelixír

 

 

 

Zsurló rügyelixír használata

 

Rügyelixírjét fogyaszthatjuk nagy csalán társaságában, kékre, bordóra színeződő bogyósok nagyobb mennyisége szintén nem árt a kúrának.

A kúra mindenkor három hónapos: minden hónap után egy hét megszakítással.

A rügyelixír napi felnőtt adagja 5-30 csepp. A kúrát érdemes 5 cseppel kezdeni, s azt fokozatosan feltornászni 25-30 cseppre 3 hét leforgása alatt.

Az így elért 25-30 cseppet a kúra végéig tartani kell.

A kúra megtartása előtt egyeztetni kell kezelőorvossal, vagy háziorvossal, aki az előírt gyógyszereket a kúrához igazítja, vagy eltanácsol a kúrától, amennyiben bármelyik rendszeresen szedett gyógyszerrel ütközik a hatása.

A kúra csak a fentebb leírt módon megszakítható, egyébként minden esetben egyben szükséges megtartani a három hónapot, abban nem lehetnek nagyobb szünetek.

A rügyelixírt minden élvezője távol tartja elektromos berendezésektől és napsugárzástól, utazáshoz a legszerencsésebb alufóliával körbetekerni és sötét, gyógyszertári cseppentős üvegben tárolni, amíg el nem fogy.

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

 

A szerző