Barion Pixel

Spagíria, egy régi eljárás, amely a gyógynövények kevéssé ismert felhasználását teszi lehetővé.

Maga a szó görög eredetű, szétválasztást és újraegyesítést jelent. A spagíria ismerete által betekintést nyerhetünk Paracelsus gyakorlati alkímiai módszertanába.

Gyógynövények alkotóelemek szerinti csoportosítása, és a spagíria

 

A természetet és az abban helyet foglaló gyógynövények hatóanyagait jellegzetes trichotóm elvek szerint csoportosította a következő alkotóelemekre:

a) higany
b) kén
c) só

amelyek különböző kivonatolási technikákkal nyerhetők ki a növényből, hogy aztán újraegyesítve igazi, testre-lélekre-szellemre egyaránt pozitívan ható gyógyszer készüljön belőle, ami hatványozottan több, mint amit a kivonatolás előtti, természetes formájában érintetlen gyógynövény hordoz.

A ’higany’ a víz elemhez tartozva a növény életenergiája, a tinktúrálásban, ill. vizes kivonatolásban oldódó hatóanyagok gyűjtőfogalma. A ’kén’ a tűz elemet képviseli, és minden olyan hatóanyagot, amely a növény lelkét adja (pl. illóolajok), illetve olajban-zsírban oldódnak. A ’’ a föld elem és a statikus stabilitás: a hamuvá égetett növény hamusóival tudja gazdagítani az elegyet/orvosságot.

Kivonatolási módszerek

Higany, kén és só – e hármasság határozza meg a gyógynövény hatóanyagok csoportjait, de valójában 5 féle kivonatolási módszert feltételez:
1- alkoholos kivonatot/tinktúra (’higany’ elem)
2- vizes kivonatot/infúzum, dekoktum, hidrolátum (’higany’ elem)
3- olajos macerátumot (’kén’ elem)
4- zsíros kivonatot (’kén’ elem)
5- kalcináció (’só’ elem)

 

Néhány anyag, amely következő kivonási módszerekkel oldható ki a legjobban:

Tinktúrában oldódó hatóanyagok: savak, alkaloidok, festékanyagok, illóolajok.

Vízben jól oldódó hatóanyagok: vitaminok (forrázatnál), ásványi anyagok (főzetnél), szacharóz, keményítő, oxálsav, alkohol, a kalcináció során visszamaradt ásványi sók (kálium-, kalcium-, magnézium-oxid, kén-, foszfor-, kovasav, vas, klór, nátrium-oxid, alumínium-oxid.

Zsíros-olajos macerátumban jól oldódó hatóanyagok: palmitinsav, sztearinsav, linolénsav, olajsav, bizonyos vitaminok, mint a D, A, K, E.

Gyógynövények hatóanyagai különböző helyzetekben

A csillagállás vagy Holdmozgás is hatással van a növények hatóanyagaira, pl. dagadó holdjárásnál egyértelműen hiánybetegségeket érdemes gyógyítani (amikor az a baj, ha valamiből kevés van, mondjuk vérszegénység), csökkenő holdjárásnál pedig „többlet”- betegségeket (pl. lázas állapotok).

A hét napjaihoz is bizonyos gyógynövények társíthatók, de ez más szemszögből is érdekes: a hét elején gyűjtött gyógynövényekben inkább gyermekkorú betegek gyógyítására alkalmasak a hatóanyagok, míg a hét vége felé az egyre idősebb emberek javára felelnek meg.

Körömvirág krém recept Paracelsus szerint – gyakorlati spagíria

  • körömvirág tinktúrából
  • olajos macerátumból
  • körömvirág teából
  • hamuból
  • körömvirág sertés zsíros kivonatból

Emulgeálás

A krémet emulgeálással egyesítjük a következő recept alapján

– 8-10% tinktúra
– 20%  macerátum
– 30% főzet
– 40% sertés zsíros kivonat
– 2 fej elégetett körömvirág hamuja

Az emulgeálásnál választható abszolút természet- és szervezetbarát peszticid mentes lanolin vagy gmo-mentes napraforgó lecitin, vagy választható mesterséges emulgeáló. A mesterséges emulgeálóknak van bár egy veszélye: használatuknál a sejtmembránon keresztül olyan anyagok jutnak az intracelluláris térbe, amelyeket normális esetben (természetes emulgeálók használatánál) a sejtmembrán nem enged át, hiszen olyan anyagok között hoz létre kémiai kötést, amelyek maguktól nem elegyednek: víz és olaj. Ezek az anyagok (emulgeálók) potenciális károsodást eredményezhetnek a sejten belül vagy zavart keltenek annak reprodukciója során.

A krémet víztartalma miatt tartósítani szükséges. Hatásfokozás és a sertés zsír kellemetlen szagának elnyomása érdekében használható pl. ománi tömjén illóolaj, amely segíti a sebgyógyulást és enyhén fertőtlenít.

A kivonatolás folyamata

A körömvirág tinktúrát készíthetjük 1:2, vagy 1:5 arányban, 50%-os alkoholból. A friss virág kerüljön bele. Száraz, hűvös, fény védett helyen érlelődik min. 2 hétig, de az sem baj, ha három. A tinktúra szűrés után kész.

A macerátum készülhet száraz virágból, akkor lassú lángon kivonatolható, amíg föl nem melegszik az olaj és egyet nem rottyan, az után azonnal le kell venni a lángról. Van, aki lassú lángon melegíti min. ¾ órát vagy 2 órát, én személy szerint nem tartom szerencsésnek ezt a módszert, mert elsősorban vész esetén, szárított alapanyagból (vagyis télen) van rászorulva a készítő, egyébként inkább a lassú érlelés az, ami a hatóanyagok megmaradásának jobban kedvez. Lassú érlelés: friss virág, vagy enyhén megfonnyasztott virág kerül extra szűz olíva olajba, ami napon érlelődik három hétig. Az olajban nem romlik meg a vizet is tartalmú virág, mert az légmentesen lezár.

Sertés zsíros kivonat körömvirággal: A friss virágot annyi zsírban, amely éppen hogy ellepi 48 – 72 órát ázik sötét, hűvös helyen. A virágot nem szabad sütni, a zsír melegedjen fel annyira, hogy folyóssá váljon, s a virágot ekkor kell beletenni, majd edénnyel együtt azonnal levenni a tűzről. Szűrés előtt újra fölmelegíteni, szűrés után pedig kész.

A körömvirág tea (forrázat) max. 60 fokos forrásvízben ázik 15-20 percet, áztatás után szűrhető és használható.

Körömvirág fej égetés: az égetést megelőzően a fejeket árnyékos helyen, szobahőmérsékleten szárítani kell. A teljes száradás után égethetők lángon vagy fa tüzelésű kályhában – tiszta helyen. A hamu szitálás után a krémbe keverhető.

A meglévő kivonatok recept alapján elegyíthetők, amelynek a végeredménye egy hatványozottabban erősebb körömvirág kence ahhoz képest, amely kereskedelmi forgalomban kapható, vagy otthon készült, de csupán valamilyen zsírban kivonatolva.

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző