Barion Pixel

Retek, nem retek.

 

Érdekességek, emlékek a retekről, sörretekről.

A minden zöldséges által sörreteknek árult zöldségféle valójában nem a retekhez, hanem inkább a káposztához és a repcéhez közelebb álló tavaszi növényünk.

 

Retek

 

Sörretek

Becsületes neve Brassica rapa ssp. rapa var.majalis, vagyis vajrépa, májusi répa, fehérrépa.

Semmiképpen nem retek botanikailag. Persze továbbra is sörreteknek mondjuk, ám rokonságát nem árt tudni.

Kiváló enyhe íze miatt a leggyengébb gyomrú és epéjű ember is eheti, hiszen messze nem ingerli sem keménységével sem csípősségével úgy a gyomrot, mint a retek. Hiszen attól jóval puhább, kellemes, enyhe ízű növényünk.

 

Jégcsapretek

A jégcsapretek sem igazán ,,jégcsapretek”, bár továbbra is az marad, hanem inkább japán retek, kínai retek, vagyis egy Ázsiából származó – itt már valódi – retekféle, vagyis Raphanus sativus var. longipinnatus.

Elsőre mindig tibeti útleírás olvasmány élményeim ugranak be róla.

Ezekben olvastam, hogy ezen a hűvös vidéken is megterem, kipréselve, kiszárítva tárolják a téli időszakra, amikor még lepénykenyér félét is sütnek belőle.

Hónapos retek

Raphanus sativus var. sativus: mindig tinédzser korom jut eszembe, mikor a Ferencváros versenyzőjeként aktívan sportoltam, kb. jó 3 éven át, 45 évvel ezelőtt.

Tavasszal rendszerint sokunkat elkapta a vitaminhiány miatti letargia.

Artúr bácsi, a közkedvelt legöregebb edző ilyenkor két jókora szatyor hónapos retekkel állított be az edzésre, amiből minden véznább gyerek kapott egy jó adagot azzal, hogy minden este egyen meg belőle egy fejet.

Rendszerint egy-két hét után eltűnt a tavaszi fáradtság.

Már a vezeték nevét sem tudom az öregnek, de máig emlegetem. Főleg az általa belénk nevelt, tőle tanult fair play, azaz a sportszerűség szelleme miatt.

 

Fekete retek

Végül a fekete retekről (Raphanus sativus var.nigra) szinte írni is felesleges, hiszen mindenki ismeri köhögés elleni házi alkalmazását.

Rendszerint félbe vágják, lyukat kaparnak bele és abba cukrot vagy mézet tesznek, ami kihozza köhögés elleni nedvét.

Epehajtó és enyhe epekő oldó hatása miatt forgalomban van a fekete retek mind tablettázott, mind granulált formában is. (Raphacol tabl. és granulátum)

Sajnos a fekete retek igen kemény étel, akinek műfogai vannak már, az ritkán tudja rendesen megrágni.

Ezért aki nagyon szereti, rendszerint le szokta reszelni. Sajnos ekkor olyan bűdös kéntartalmú vegyületek kerülnek a levegőbe, hogy kevesen bírják ezt a szagot elviselni.

Érdekesség, hogy mikor egyszer erős fejfájással léptem be egy ilyen ,,retek reszeléses ” konyhába, a legnagyobb megdöbbenésemre pár perc elteltével teljesen elmúlt a fejfájásom.

 

Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

 

KATTINTS IDE A TERMÉSZETGYÓGYÁSZ SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző