Barion Pixel

Epe probléma, a fájdalom, ami minden harmadik embert érint.

Az epe problémát akár házilag is enyhíthetjük, ha ismerjük a megfelelő eszközöket hozzá.

 

Epe probléma – epekő oldó fekete retek

 

Sokan azt hiszik, hogy Maria Treben volt az első, aki a magyarul 1990-ben megjelent könyvében leírta azt az érdekes megfigyelést, hogy a fekete retek levében, reszelékében, a bele helyezett, kiműtött epekő feloldódik.

Az igaz ugyan, hogy ezen érdekességre felfigyelve fejlesztették ki hazai szakemberek a fekete retekből készülő, epére ható Raphacol granulátumot, de a megfigyelés talán közel egyidős az epekő műtétek elterjedésével.

Íme két régebbi forrás:

Dr. Tarján Jenő orvos már 1965-ben leírja, hogy betegei beszámoltak neki arról, hogy kiműtött epekövük fekete retek reszelékbe helyezve másnapra feloldódott.

Ettől nekibuzdulva aztán egyes betegei drasztikus fekete retek kúrákban kezdtek, melyek eredményességével kapcsolatban az orvos szkeptikusan nyilatkozik.

/Dr.Tarján Jenő: Öngyógyítók. Bp.1965. 83-85.oldal/

Jó tíz évvel korábbról, az 1950-es évek közepéről származik az a néprajzi gyűjtés, mely megörökíti Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos tudását, benne a következő versével /részlet/:

,,Szalkán kórház is van, kérj ott epekövet,
Reszelj retket s azt a reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod…”

/Bakos Ferenc, a mátészalkai parasztorvos. Közli Farkas József, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum Évkönyvében, 1968-ban./

 

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezen kémiai folyamat nem jelenti azt, hogy a lenyelt fekete retek reszelék vagy lé másnapra feloldaná az epekövünket, hiszen a fekete retek leve a gyomorba és belekbe kerül, nem az epehólyagba!

Epekő kúrákba csakis szakképzett természetgyógyász vezetésével, felügyeletével kezdjen, mert egy epeút elzáródással életveszélyes helyzetbe kerülhet!

 

Mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

KATTINTS IDE A TERMÉSZETGYÓGYÁSZ SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző