2024. augusztus 5. hétfő | Angyal Renáta Okra, a különleges csemege keletről. Nálunk augusztusban érik be az okra, de egész évben beszerezhető konzerv formájában az ázsiai boltok, vagy a nagy áruházak polcain. Ha eddig még nem kóstoltad meg, valamely formában mindenképpen érdemes beszerezni, kísérletezni az elkészítésével, hiszen igazán sokoldalú alapanyag. Finom íze mellett számos pozitív hatást tud nyújtani szervezetünk számára. Okra, avagy a hölgyujj Az angolszász nyelvterületeken hölgyujjnak titulált okra dekoratív leveleivel, paprikaszerű terméseivel és nagy, sárga virágaival díszítő zöldségnövény. A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó okra (Abelmoschus esculentus), több, mint 2000 éves kultúrnövény. Zsenge, paprika küllemű toktermését fogyasztják. A termés ízében egyesek szerint leginkább a zöldbabhoz, mások szerint a padlizsánhoz vagy a cukkinihez hasonlít. A zsenge termést savanyítani is lehet. Magas pektin tartalma következtében a belőle készült ételeket nem kell besűríteni. A levelét nyersen salátaként, és párolva is lehet fogyasztani. Viszonylag kevés kalóriát tartalmazó, ásványi sókban gazdag, zöldségféle. A többi zöldségféléhez viszonyítva aránylag sok fehérjét, kalciumot, káliumot, vasat, jódot, A-, B- és C vitamint tartalmaz. Gazdag polifenolokban, poliszacharidokban és flavonoidokban. Kimutatták koleszterinszint csökkentő hatását. A szárított terméshéj és mag javítja a vese, a hasnyálmirigy és a máj működését. Normál értéken tartja a vércukorszintet. A szakemberek javasolják terápiás fogyasztását diabeteszes betegek számára. Az okra többféle egészségmegőrzési hatással is rendelkezik, ezért „zöld ginzengnek” is szokták nevezni. Az okra fogyasztása a következő előnyökkel jár: 1. Belek és gyomor ápolása 2. Vese erősítése 3. A vércukorszint szabályozása 4. Az immunrendszer erősítése Az okra gazdag tápanyagai csak megfelelő főzés után szívódnak fel. Amikor okrát főzünk, egy fontos dologra kell figyelni. Az okrában található nyálka a zöldség „esszenciája”. A nyálkában lévő pektin és A-vitamin mind vízben oldódó, ezért nem szabad darabokra vágás után vízben tisztítani az okrát. Bárhogyan főzzük az okrát, tanácsos egészben megmosni, forró vízben főzni 3-5 percig, és utána főzni tovább. Így csökkentjük a tápanyagveszteséget, és eltávolítjuk az oxálsavat. Forrás: Tradícionális India A szerző Angyal Renáta See author's posts