Barion Pixel
A Bükki Füvesember nevét mindenki ismeri: Interneten, TV-ben, rádióban hallgathattuk a gyógynövényekkel kapcsolatos tanácsait, javaslatait, milliók fogyasztották a teáját, készítményeit.

Szabó György a Bükki Füvesemberként vált ismertté egy ország számára. December 4.-én szerettei körében távozott az élők sorából.

Magas kort ért meg, 94 évet élt.

A Bükki Füvesember élete

Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. Abban a boltban dolgozott, amelyet még Ferenczi Sándor pszichoanalitikus édesapja, Ferenczi Bernát alapított a Széchenyi utca 13 alatt. A vészkorszakban Szabó élelemmel segítette főnöke rokonait a miskolci gettóban.

1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. 2010-ben Fitoterapeuta oklevelet szerzett. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója. Egy interjúban elmondta, hogy Sajókazincon élt ősei – nagyanyja, Balogh Bori, valamint a felmenőijavasasszonyok voltak, és hagyományos gyógyítással foglalkoztak.

 

A Bükki Füvesember munkássága

A nevével fémjelzett termékeket a 2014. novemberében alapított Bükki Füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület, röviden Bükki Füvesember Egyesület (más forrásban Bükki Füvesember és Népgyógyászati Egyesület) forgalmazza Györgyteamárkanév alatt. Az egyesület célja, hogy őrizze és kutassa a népi gyógyítás hagyományait, a gyógynövények ismeretét és használatát. A szervezet legfontosabb feladatának a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretterjesztést nevezi meg, mely a gyakorlatban nyilvános előadásokon és gyógynövénytúrákon történik. Emellett Szabó György gyógynövénykertjének fenntartásával, illetve a gyógyászati termékeik forgalmazásával foglalkoznak.

Évente közel 100 előadást tartott a gyógynövényekről, azok különböző betegségek elleni használatáról. Az előadások után a résztvevők kérdéseire is válaszolt. Gyógyító tanácsadást nem csak az előadásain, interneten keresztül, de 1991-től bükkszentkereszti rendelőjében is folytatta, ahová Magyarországon kívül, a határon túlról is nagyon sok beteg érkezett. Cukorbetegség elleni teája Ausztráliától Brazílián át, Svédországtól Afrikáig ismert. Az ÁNTSZ és a kórházak is számos alkalommal hívták meg rendezvényeikre előadást tartani. Egyik műve a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete forrásmunkáinak jegyzékében szerepel.

2013 júliusában Györgytea mintabolt néven Budapest V. kerületében megnyílt első mintaboltja. 2013. június 6-án az ünnepi könyvhétre jelent meg Szabó György lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa A bükki füvesember nyomában című könyve. 2015 novemberében a miskolci belvárosban is nyílt mintaboltja, a Városház tér közelében.

 

Szabó György, a Bükki Füvesember családja körében, békében, boldogan távozott az élők sorából 2022. december 4.-én.

 

Lánya Lopes-Szabó Zsuzsa így emlékezett meg édesapjáról

„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam”
(Pál apostol 2. levele Timotheushoz 4.7)
Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el.
Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá ─ és még annál is tovább.
Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben!
Lopes-Szabó Zsuzsa

A szerző