Barion Pixel

A matcha tea hatása és ellenjavallatai gyakran merül fel kérdésként.

Ha Sen-nung i.e. 2737-ben fedezte fel a teát, viszont a fekete tea termesztése csak a 17. században kezdődött el. Akkor vajon miféle teát ittak az emberek a két időpont között eltelt évezredek során?

A válasz: zöld teát, amely napjainkban is ugyanolyan elterjedt és közkedvelt Kínában és Japánban, mint Nyugaton a fekete tea.

A zöld tea, a tea bölcsője tekinthet vissza a leghosszabb múltra a teafélék hat családja közül. Története éppen ezért gyakorlatilag a tea története is.

Kínából a tea fokozatosan talált utat magának a szomszédos országokba, amit egyes-egyedül az utazgató buddhista szerzeteseknek köszönhetünk.

teacserje3, zöld tea

A matcha tea egy zöld tea féle

A matcha tea egy rendkívül népszerű zöld tea féle. 1191-ben egy Eiszai nevű buddhista szerzetes meghonosította Japánban a porított, majd habosra kevert tea elkészítésének kínai eljárását.

Azóta is szerves, sőt kulcsfontosságú része a Japán teaszertartásoknak.

A matcha tea előállításához a teacserjéket a szüretet megelőző néhány hétre leárnyékolják. Mivel a növények így a szokásosnál kevesebb fényhez jutnak, mint amikor a napsugaraknak közvetlenül kitéve növekedhetnek, megugrik a klorofil szintjük, aminek eredményeképpen édesebb lesz a tea íze.

A legjobb minőségű matcha tea színe ezért élénkzöld.

A tealeveleket ezután finom porrá őrlik, a matcha ennek köszönhetően az egyetlen olyan tea, amelynek levelei közvetlen fogyasztásra alkalmasak. Nincs szükség a levelek kiáztatására.

A műveletsor végén a matcha-t vízzel keverik a chasen-nek nevezett hagyományos, bambuszból készült habaróval, így nyeri el a tea emblematikus, krémes állagát.

 

A zöld tea / matcha tea hatása

A tea elmére gyakorolt nyugtató, pihentető, ugyanakkor a gondolkodást serkentő, stimuláló hatása ismeretes.

Ezen emelték a zen buddhizmusban a hosszú órákon át tartó meditációk kedvelt kellékévé.

Az ősi Japánban nemcsak a szerzetesek, hanem a szamurájok is népszerűsítették a zöld teát, akik szintén nagyra értékelték a jótékony élettani és spirituális hatását.

“A tea csupán ennyi:

Vizet forralsz,

felöntöd a teát,

végül illendően elfogyasztod, ahogy kell.

Ez minden amit tudnod kell róla.”

Szen No Rikjú, 16. századi teamester

 

A matcha teában található tápanyagok és vegyületek számos jótékony élettani hatással rendelkezhetnek.

Néhány közülük a következők:

  1. Magas antioxidáns tartalom: A matcha tea rendkívül gazdag antioxidánsokban, például katekinekben, különösen epigallokatekin gallátban (EGCG). Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és a szabad gyökök káros hatásaitól.
  2. Energizáló hatás: A matcha teában található koffein segíthet fokozni az energiaszintet és a figyelmet. A koffein mellett a matcha tea tartalmaz L-teanint is, amely egy amino-sav, és segíthet ellensúlyozni a koffeinnek a szorongást és a nyugtalanságot okozó hatásait, miközben javítja a koncentrációt és a hangulatot.
  3. Nyugtató hatás: A matcha tea tradicionális előállítási módjának köszönhetően gazdag L-teaninban is, amelynek nyugtató hatása lehet. A L-teanin segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint elősegítheti a relaxációt és a jó közérzetet.
  4. Anyagcsere serkentése: A matcha tea hozzájárulhat a fokozott zsírégetéshez és az anyagcsere serkentéséhez. Kutatások szerint a matcha tea fogyasztása növelheti a termogenezist (testhőtermelést), amely segíthet a kalóriák égetésében és a testsúly kontrollálásában.
  5. Immunrendszer támogatása: A matcha tea tartalmazhat olyan vegyületeket, mint a polifenolok, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és a betegségek elleni védelemhez.

 

Fontos megjegyezni, hogy minden ember egyedi, és a matcha tea hatásai egyénenként változhatnak. A hatások erőssége függ a tea mennyiségétől, a fogyasztási gyakoriságtól és más egyéni tényezőktől. Ha bármilyen egészségügyi kérdése vagy problémája van, mindig konzultáljon orvosával vagy dietetikusával a megfelelő tanácsokért.

 

 

matcha tea szertartás, matcha tea hatása

Matcha tea szertartás

Egy átlagos teaszoba tatami szőnyegekkel van kibélelve.

A teaivás elegáns rituálé a házigazda és vendégei között.

A matcha zöld tea színárnyalata és íze összetéveszthetetlen.

Japánban ehhez is szükség van különleges kellékekre: ilyen például a chashaku-nak nevezett teaszedő és a chawan nevű, tálka formájú kerámia teáscsésze.

Valamennyi teakellék közül a legfontosabb a chasen: egyetlen bambuszdarabból kifaragott seprűszerű ecset.

Miután két-három adag teaport tettünk a chawan-ba, a házigazda a chasen-nel gyorsan csomómentesre keveri a matcha teát forró vízzel. Olyan hab keletkezik rajta, mint a capuccino-n.

Amikor nincs használatban, akkor a chasen-t kerámia tárolóban tárolják, amit kusenaoshi-nak neveznek. Azért van szükség rá, hogy ne deformálódjon ez a különleges, ívelt alakú teaeszköz.

A 16. században a neves teamester Szen no Rikjú fogalmazta meg a japán teaszertartás négy alapelvét.

  1. Harmónia
  2. Nyugalom
  3. Tisztaság
  4. Tisztelet

 

Ez a négy elv a matcha tea szertartás minden elemében megmutatkozik.

 

Mi a matcha tea hosszú távú fogyasztásának ellenjavallata?

Általában a matcha tea fogyasztása biztonságos és jótékony lehet.

Azonban, mint bármely más étel vagy ital esetében, vannak bizonyos ellenjavallatok és figyelembe veendő tényezők a hosszú távú matcha tea fogyasztásával kapcsolatban.

Ezek közé tartoznak:

Koffein érzékenység

A matcha tea természetes koffeint tartalmaz. Ha érzékeny a koffeinre, vagy ha magas koffeinfogyasztás mellékhatásai (például idegesség, álmatlanság, szívproblémák) jelentkeznek Önnél, akkor érdemes mérsékelt mértékben fogyasztani vagy más, koffeinmentes alternatívára váltani.

Gyomorproblémák

Néhány embernél a matcha tea fogyasztása irritálhatja a gyomrot vagy gyomorproblémákat okozhat. Ha gyomorégést, refluxot vagy más gyomorpanaszokat tapasztal a matcha tea fogyasztása után, fontos lehet korlátozni vagy elkerülni a fogyasztását.

Bizonyos gyógyszerekkel való kölcsönhatás

A matcha tea hatással lehet bizonyos gyógyszerekre. Például, a koffein tartalma miatt befolyásolhatja a vérnyomáscsökkentő vagy a szívritmus-szabályozó gyógyszerek hatékonyságát.

Ha rendszeresen gyógyszereket szed, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, hogy ellenőrizze, hogy a matcha tea fogyasztása biztonságos-e az Ön számára.

Terhesség és szoptatás

A matcha teáról kevés kutatás áll rendelkezésre a terhesség és szoptatás ideje alatt. A terhesség és szoptatás alatt általában ajánlott mérsékelni vagy elkerülni a koffeintartalmú italok fogyasztását. A matcha tea magas koffeintartalommal rendelkezik, így ajánlott orvossal konzultálni, mielőtt fogyasztaná.

A szerző