Barion Pixel

A körömvirág olaj számos külső és belső tünet kezelésére jó. Az elkészítése nem bonyolult, bárki könnyedén elkészítheti magának.

Röviden a körömvirágról

A fészkesvirágzatúak (Compositae vagy Asteraceae) családjába tartozó, maximum 60 cm magas, egynyári, gyógy-, dísz- és festőnövény. Szára szögletes, levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, levélnyél nélküliek. Fészekvirágzata végálló, benne a nyelves virágok különböző – sárga, narancssárga – árnyalatúak. Kaszat termésük bibircses, érdes. Gyógy- és ipari növényként is termesztett egyéves kerti növény. A körömvirág színanyagával élelmiszereket, gyógyszereket és italokat festenek.

A körömvirág általános gyógyhatásai

Ősidők óta használt a bőrgyógyászatban hámosító, bőrújraképző tulajdonságai miatt. Elterjedten használatos bőrsérülések és vérzések kezelésében. Vágott sebek, horzsolások és más kisebb sebesülések gyógyítására használatos.

A virágzó hajtásokat és leveleket napégés és kiütések kezelésére is ajánlják. Antiszeptikus, gyulladásgátló hatású.

Belsőleg használva az emésztőrendszer gyulladásai esetén hathatós segítséget nyújt (gyomorhurut, fekélyek, colitis).

Enyhe ösztrogenikus hatása miatt az ivarrendszer sok megbetegedése is jól kezelhető vele. A hasmenés kíméletes elmulasztására is szolgál.

Nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, felfekvések kezelésére is alkalmas. Staphylococcusés Trichomonaselleni baktériumölő tulajdonsága révén is ismeretes.

tisztító kúra, illóolaj, körömvirág olaj

A körömvirág olaj mire használható a leginkább?

A körömvirág olaj sokféle betegség esetén használható, amikor a körömvirág általánosságban is használható.

Leginkább azonban az alábbi betegségek, vagy tünetek esetén alkalmazható jó eredményekkel.

  1. A különféle körömbetegségek, a körömágy-gyulladás, vagy az ujj fekélyes megbetegedései esetén segíthet a körömvirág olaj.
  2. Bőrviszketés esetén sós vizes lemosást követően az olajos körömvirág kivonattal végzett masszírozás segít a legjobban.

 

A körömvirág olaj készítése

Tegyünk 10 gramm szárított vagy 15 gramm friss körömvirág szirmot egy sötét, gyógyszertári üvegbe, és öntsük fel 100 gramm kukoricacsíra olajjal úgy, hogy a virágszirmokat teljesen ellepje az olaj.

Tegyük az üveget meleg helyre, és időnként alaposan rázzuk össze.

2-3 hét múlva szűrjük le az olajat, és jól nyomkodjuk ki a virágszirmokat.

Az így elkészült olaj nemcsak kitűnő masszázsolaj, hanem egyben gyógyhatású olaj is, ezért értékes szépségápoló szerek fontos alkotórésze.

 

Kellemes szépülést, jó gyógyulást kívánunk vele!

 

A szerző