Barion Pixel

A királydinnye (latin nevén Tribulus terrestris) a kerékpárosok réme. Rendkívül gyakoriak a királydinnye termés miatti defektek. Ugyanakkor a királydinnye gyógynövény.

Nemrég bicikliztünk viszonylag hosszabb szakaszon (kb. 20 km) és egy helyen kaszálást követően mentünk a bitumenes úton. Mind a két biciklinek mind a 4 kereke tele lett a termésekkel és hát 30 perc múlva mind a 4 kerék lapos lett!

Bicikli “mentést” kértünk és másnap a szervízben közölték, hogy a királydinnye termése a “tettes”. Volt olyan kerék, amelyből 100 db tüskét húztak ki, szinte beborította az apró zöldes-sárgás királydinnye termés. Kiszedni pedig csak úgy lehetett, ha egyesével kiszedtük, de ekkorra már a tekerés miatt a tüskék javarésze beletörött! A szervízben ezeket a beletörött tüskéket kellett egyesével eltávolítani. Megelőzhetőek az ilyen defektek egy speciális zselés folyadéknak a gumibelsőben való használatával, de tartósan az sem feltétlenül véd meg az ilyen mértékű és mennyiségű “támadástól”.

A királydinnye termése olyan, mint egy mini sulyom termés, tehát, viszonylag erős, kemény és ellenálló tüskékkel rendelkezik. A fő különbség a termésekben a méret és az előfordulás.

Míg a sulyom termése kb. 5-7 cm nagyságú és vízben él vízi növényként, addig a királydinnye termése kb. 0,5 – 1 cm nagyságú és réteken, kaszálókon, árokok szélén, vagy akár utak, járdák, vágányok mentén él.

Közös bennük viszont, hogy a kemény magtokban lévő termések mind a két növénynél fogyaszthatóak.

királydinnye

királydinnye

sulyom

sulyom

A királydinnye termése

A növény hosszú, hengeres gyökerű, tövétől elágazó, elfekvő szárú, átellenes levélállású, apró sárga virágait a levelek tövében hozza.

Termése toktermés, amely öt részterméskére esik szét, ezek mindegyike négy tüskét visel.

A tüskék főként a szaporodást szolgálják, hiszen a legelésző állatok szőre közé akadva messze eljuttathatják a növény magjait. Egyúttal azonban gyakran megkeserítik a túrázók, kerékpárosok, háziállatot sétáltatók életét is.

Milyen élettani hatásai vannak a királydinnyének?

A királydinnye (Tribulus terrestris) növénynek több részét használják hagyományosan gyógyászati célokra. A következők néhány élettani hatása és alkalmazási területe:

  1. Szexuális teljesítmény és libidó növelése: A kivonatokat hagyományosan használták afrodiziákumként, amelyek segíthetnek növelni a libidót és javítani a szexuális teljesítményt. Ezen hatásokért elsősorban a növény gyümölcsének (termésének) részeit használják.
  2. Hormonális szabályozás: Néhány vegyülete olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek a hormonális rendszert befolyásolhatják, különösen a tesztoszteronszintet. Ennek eredményeként néhány ember a királydinnye kivonatokat használja annak érdekében, hogy segítsenek az izomnövekedésben vagy a sportteljesítmény javításában.
  3. Vizelethajtó hatás: A fogyasztása növelheti a vizeletkiválasztást, ami néha előnyös lehet vizelethajtóként.
  4. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A növény kivonatainak néhány összetevője gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezhet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hatásait és biztonságosságát nem igazolták teljes mértékben tudományos kutatásokkal, és a gyógyászati alkalmazása továbbra is vitatott.

A hatásai személyenként változhatnak, és mellékhatásokat is okozhatnak.

Emellett a termék minősége és összetétele is változhat a különböző gyártók és kiegészítők között.

 

A királydinnye (Tribulus terrestris) növénynek mely részét használják gyógyászati célokra?

A királydinnye (Tribulus terrestris) növénynek általában a gyümölcsét, vagyis a termését használják gyógyászati és étrend-kiegészítő célokra. A termés tüskés és kemény héját tartalmazza, amelyben a magok helyezkednek el. Ezeket a magokat, vagy azok kivonatait, hagyományosan a növény gyógyászati és szexuális teljesítményjavító tulajdonságai miatt használják. A termését néha “királydinnye mag” néven is említhetik.

A levelét, szárát vagy gyökerét általában nem használják gyógyászati célokra, és azoknak nincsenek jól dokumentált egészségügyi előnyei vagy hagyományos felhasználási területei.

Fontos megjegyezni, hogy a termések (magok) gyógyászati alkalmazása vitatott, és a tudományos kutatások eredményei sem egyértelműek a hatások és az alkalmazásuk tekintetében. Mielőtt bármilyen királydinnye kiegészítőt vagy terméket használna, ajánlott orvosi tanácsot kérni, különösen ha konkrét egészségügyi problémája van vagy gyógyszereket szed.

A szerző