Barion Pixel

Hogyan történhet a herpesz kezelése házilag? A cikkben megismerkedhetünk azzal, hogy milyen herpesz vírusok vannak, majd megismerkedhetünk a kezelésükre szolgáló gyógynövényekkel is.

Mik a herpesz vírusok?

Ha ezt a szót halljuk, akaratlanul is a száj környékén kiújuló betegség jut eszünkbe. De tényleg csak erről van szó? Egy kellemetlen pörsenés a bőrön? Bekenjük valami kencével, aztán elmúlik. Vagy nem. Miért van, hogy egyesek újra és újra szenvednek tőle, míg mások látszólag soha?

Maga az elnevezés „kúszva, lapulva terjedőt” jelent, ami elég jól megvilágítja alattomos voltát. Ezek a vírusok képesek akár 50 évig is lappangani, majd hirtelen kitörnek betegség formájában. Elég népes család a herpeszvírusoké. Fejlettebb – főként gerinceseket fertőznek. Sem a növényekben, sem a rovarokban nem fordulnak elő herpeszhez hasonló vírusok. Dupla-szálú DNS vírusok, és általában elég nagy méretűek. Nukleinsavuk kódolja nem csak a szerkezeti fehérjéiket, hanem a multiplikációhoz szükséges enzimeket is.

A herpesz víruscsalád legismertebb képviselői

A HSV1 (herpes simplex 1) vírus a száj környékén, vagy inkább arcon okoz megbetegedést és leginkább bőr tüneteket. A vírus egyébként a háromosztatú ideg (nervus trigeminus) dúcaiban húzza meg magát, amikor látens állapotba kerül. Ez azt jelenti, hogy alapvetően egy idegrendszert érintő megbetegedés a herpesz – és ez szinte a család minden tagjára igaz – mármint, hogy a betegségben az idegrendszer valamilyen formában érintett.

Fontos kiemelni, hogy a HSV1 okozhat kötőhártya-gyulladást, amelyet aztán téves diagnózis során valamilyen szteroid tartalmú készítménnyel kezelnek. A kortikoszteriodok általában kedveznek a herpeszvírusok szaporodásának – így aztán nem ritkán a végeredmény vakság, vagy ritkábban agyvelőgyulladás is lehet.

A HSV2 (herpes simplex 2) pedig nemi szerveken mutat tüneteket. Az Amerikai Egyesült Államokban igen komoly problémákat okoz. Szexuális úton terjedő betegség – de terjedhet nem szexuális úton is – a lényeg, hogy a keresztcsont környékén található idegdúcokban húzza meg magát, amikor épp nem okoz aktív tüneteket. Régóta közismert a HSV2 fertőzés és a méhnyakrák kapcsolata.

Epstein-Barr vírus

A fertőzés leggyakoribb és legenyhébb formája a fertőző mononukleózis. Megnövekedett monocitaszám mellett nyirokcsomóduzzanat, lép-, máj megnagyobbodása állandó hőemelkedés, gyengeség, rossz közérzet a betegség tünetei. Tulajdonképpen mirigyráknak indul a betegség, de aztán kedvező fordulatot vesz. Többnyire. Viszont Afrika egyes területein néhány népcsoport körében gyakran nem – hanem kifejlődik a mirigyrák.

Citomegalovírus

Az esetek nagy többségében szinte élethosszig rejtve marad a fertőzés anélkül, hogy tüneteket okozna. Terhes anyáknak kell óvakodnia tőle, ugyanis a rózsahimlő mellett az egyik legkomolyabb magzatkárosító vírus. Akadályozza a magzat idegrendszerének kifejlődését.

Bárányhimlő

Gyermekbetegségként tekintünk rá gyakran, pedig az elmúlt pár év megmutatta, hogy nagyon is oda kell figyelni erre a betegségre. Sokan megkapták annak ellenére, hogy oltásban részesültek a betegség ellen. A betegség lezajlása után a vírus nyugalomba vonul és az érzőidegsejtekben tölti látens éveit. 1000-ből 5 embernél viszont a látens időszak után ismét aktív szakasz következik és kialakul az övsömör – amely rendkívül fájdalmas és veszélyes betegség is. A betegség súlyossága és gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Aujeszky-betegség

Állati betegség, de ugyancsak egy herpeszvírus okozza. Embereket nem betegít meg – mégis fontosnak látjuk megemlíteni, mert kutyát sokan tartanak és kedvenceink védelme érdekében van néhány megszívlelendő gondolat. Sertéseket is megbetegít a vírus, azonban ők hordozzák csak. A vaddisznóállomány becslések szerint 35-50 %-a fertőzött lehet a vírussal. A kutyákra nézve a fertőzés minden esetben végzetes. Nem gyógyítható és oltás sem létezik ellene – szintén a központi idegrendszert támadja. Ezért ne adjunk a kutyánknak soha nyers disznó-, vaddisznóhúst, sem szalonnabőrkét, vagy belsőséget.

Rhadinovírus, vagy Kaposi-szarkóma vírus

Ez a vírus az egyik legjobb bizonyítéka, hogy a herpeszvírusok közt bizony van olyan, amelyik kifejezetten rákot okoz. Ez a vírus is ilyen. Ma már egyértelműen tisztázott, hogy a Kaposi-szarkóma nevű daganatos megbetegedés okozója emberekben ez a vírus.

Természetesen akad még néhány herpeszvírus, amelyik betegséget okozhat. Alkalmasint súlyos megbetegedéseket is. A legismertebbeket soroltuk fel, a felsorolás célja pedig, annak a láttatása, hogy bizony egyik herpeszvírus által okozott betegséget sem szabad „félvállról venni”.

Láthatjuk tehát, hogy a herpesz kezelése házilag nagy óvatosságot igényel, hiszen nagyon súlyos betegségeket is okozhatnak.

 

HSV okozta megbetegedések gyógykezelése

Az ismertetett betegségek sokszor annyira súlyos lefolyásúak – mint pl. egy herpesz okozta agyvelőgyulladás esetében, hogy nem lehet várni a kezeléssel. Az 1970-es évek óta tudják, hogy a vírus szaporodása úgy gátolható, ha nem épülnek össze működő vírusrészecskék. Ezt „mesterséges” nukleinsav alkotókkal oldják meg. Ezek a vírus DNS szintézise során működésképtelen DNS szakaszokat eredményeznek. Azonban nagy ára van mindenek. Ezek az anyagok erősen mérgezőek, hiszen a sejtek DNS-ét is károsítják. Bizonyos herpesz elleni kenőcsökben is ilyen anyagok vannak – ezek lokálisan hatva szüntetik meg a fertőzés további terjedését. Vannak olyan hatóanyagok is, amelyek szelektíven hatnak csak azokra az enzimekre (gátolják azokat), amelyeket a vírus használ a saját DNS-e szintézisében. Ilyen az aciclovir hatóanyag.

A herpesz kezelése házilag, természetesen

Az alábbi felsorolásban inkább az egyes hatóanyagok népszerűségét vettük alapul, nem a hatékonyságukat, illetve előnyt élveznek azok az anyagok, amelyek belsőleg alkalmazhatók, hiszen ezek nem csak tüneti kezelésre szolgálnak. A herpesz olyan régóta az emberiség kísérője, hogy számos gyógyanyag és recept áll rendelkezésre. Nem biztos, hogy mindet sikerül érinteni a cikkben.

Lizin

A lizin egy esszenciális aminosav. Úgy is megtalálható, hogy L-lizin. A kémiában nem annyira jártasaknak ez furcsa lehet. Elég arról tudni, hogy a természetben L (laevus = bal oldali) konformációban fordulnak elő, vagy tükörszimmetrikus párja D-lizin (D: dexter = jobb oldali). Esetünkben az L-lizin a hatékony forma. Cukroknál, mint a D-mannóz, a bal oldali konformáció a hatékony. A lizin a vírus reprodukciós fázisában gátolja a vírus szaporodását és rövidebb ideig is tart a tünetekkel járó szakasz.

Herpesz kezelése házilag – Belsőleg is alkalmazható természetes szerek

Tárnics (Gentiana fajok)

Ez a növény ma Magyarországon teljeskörű természetvédelem alatt áll, minden faja szigorúan védett. A hatóanyagot főként a gyökér tartalmazza. Egy dél-koreai tanulmány szerint, amely 70 tradicionális gyógynövény hatását vizsgálta HSV-1 esetében – a tárnicsot találta a leghatékonyabbnak.

Bajkáli csucsóka (Scutellaria basicalensis)

Kivonata baicalin nevű anyagot tartalmaz, ami egy flavonoid. Erős gyulladáscsökkentő. Ismert mellékhatása nincs, közel 200 gént aktivál. Erős hatása van a citokinek szintézisére és általában az immunrendszerre. Daganatos megbetegedésekben is hatékony. A daganatsejteket képes átprogramozni és bennük programozott sejthalált elindítani. Van még néhány növényi hatóanyag, ami a daganat terápiák érdeklődésére tart számot – pont a programozott sejthalál indukálása révén.

Sarlós buvákfű (Bupleurum falcatum)

Kivonata a bupleurin szintén nagyon hatékony vírus- és daganatellenes szer. A programozott sejthalált indukálja vírusfertőzött és daganatsejtekben. Nem csak herpesz ellen bizonyult hatékonynak, hanem egyes papillomavírusok és más vírusok által kiváltott daganatos megbetegedésekben is. Magyarországon nem őshonos faj.

Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)

Belőle (vagy más berberint tartalmazó növényekből – pl. kínai aranyfonál, vagy a kurkuma) kivont hatóanyaga a berberin, amely egy alkaloid. Berberinből nagy adagra van szükség, mert nehezen jut át a bélfalon – erre kivonatokat célszerű igénybe venni inkább. Amellett, hogy vércukor-szabályozó – a berberin is rendelkezik antivirális és daganatellenes hatással – szintén képes kiváltani programozott sejthalált egészségtelen sejtekben.

füge, gyógynövény kvíz

Füge (Ficus carica)

Nálunk is megél. Főként a tejnedve, ami hatékony herpesz esetében. A herpesz kezelése házilag történhet mind a füge tejnedvével történő ecsetelés, mind pedig a füge fogyasztása révén. Szintén kiváló vércukor szabályozó, de vírus- és daganatellenes hatása is számottevő. Szintén indukálja a programozott sejthalált.

Japán bazsarózsa (Paeonia japonica)

Óvatosan használható a gyökere rövid ideig és kis adagban. Hatékony gyulladáscsökkentő és lázcsillapító, vírusellenes hatása is kiváló. Terhesség esetén mindenképp kerülendő. Véralvadás gátló hatása miatt is körültekintést igényel használata.

Édesgyökér, Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza glabra Linne, Glycyrrhiza hirsuta L., Liquiritia officinarum Medic

Édesgyökér (Glycyrrhiza fajok)

Az édesgyökér több fronton is bizonyította vírusellenes hatását – így a Covid esetében is. Szintén hatékonynak találták a HSV-1 legyűrésében. Azonban túlzásba vinni nem érdemes, mert víz visszatartást eredményezhet a szervezetben.

ganoderma, pecsétviaszgomba, lakkos tapló, reishi

Pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum)

Egy ősi japán orvosi formula részeként vizsgálták herpeszes betegeknél és azt találták, hogy ténylegesen kimutatható a vírusos betegség esetén kifejtett hatása. Ez igaz volt a fájdalom csillapításában betöltött szerepére is.

kurkuma

Kurkuma

Belsőleg berberin tartalma és egyéb más antivirális hatása miatt hasznosítható. Kivonatai nagyobb hatékonyságúak. Óvatosságot igényel, véralvadást gátló anyagokat is tartalmaz.

 

 

Felhasznált irodalom:

A szerző