Barion Pixel

A dió gyógyhatása a héjában és leveleiben található juglonnak, cserzőanyagnak és aszkorbinsavnak köszönhető. A diófának szinte minden része felhasználható. Fáját bútornak, levelét, a termését, valamint az ún. diókopácsot (dió burkát) és a közfalat (dió termésében lévő elválasztó hártyát) gyógynövényként használhatjuk fel.

Hogyan érvényesül a dió gyógyhatása?

A dió gyógyhatása hasznunkra válhat tea, vagy hidegen sajtolt olaj formájában. Teája más növényekkel társítva hasmenés kezelésére alkalmas, összehúzó, enyhén fertőtlenítő hatásánál fogva. Hidegen sajtolt zsíros olaj formájában pedig az érelmeszesedés megelőzésében játszik szerepet, napi  2-3 kávéskanálnyit fogyasztva. Rendszertelen menstruációs vérzés és fehérfolyás ellen öblítéseket javasolnak. Görvélykór kezelésére a fürdővízbe keverhetjük a dió leveléből készült főzetet. A diófa gyümölcse segíthet vérszegénység esetében.

A dió levele

A diólevelet augusztus végén érdemes gyűjteni, mert ekkor a legnagyobb a gyógyereje. A diólevél gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellenszere, vagy például vértisztítóként is iható. Bőrbetegségek gyógyítására is használhatjuk.

A diókopács

A diókopácsot izzadás, vagy étvágytalanság ellen használhatjuk fel többek között. Kiváló természetes hajfesték is nyerhető belőle.

Ellenjavallatok

Mikor kerüljük a dió gyógyászati célú alkalmazását?

Inkább ne alkalmazzuk belsőleg, ha kiszáradástól szenvedünk, illetve, ha nagyon legyengültünk. Huzamosabb alakalmazása nem javasolt, mivel székrekedést okozhat – két hétnél tovább ne használjuk kúraszerűen.

Erről és a diónak sok más gyógyhatásáról is olvashattok ITT: DIÓFA.

A szerző