Barion Pixel

Csalán tea felhasználása, hatásai.

A sokoldalú gyógynövény = csalán, és a belőle készült tea. Gyógyhatások, érdekességek.

 

Csalán – tisztít, megújít, erősít

Milarepa, Tibet legnagyobb jógija egyik hegyi elvonulása alkalmából hónapokig nyers és megfőzött csalánon élt, mivel nem talált semmi más ehetőt.

A hagyomány szerint vadászok találtak rá és mentették meg az éhhaláltól, akik először nagyon megijedtek, mivel meztelen bőre és csontsovány alakja a sok csalántól zöldes árnyalatúvá vált.

Igen, a csalán klorofillja régi zöldet festő anyag és ilyen mennyiségben, akár meg is színezheti a bőrt, akárcsak a sárgarépa karotinja.

Persze ez sem végleges, a csalánnal festett zöld hajlamos az elhalványulásra.

Egykor – főleg a gyökerével – elterjedtebb volt a sárgára festés.

Legjobb minőségű drogot a tavaszi gyűjtésű csalán ad, melyet hagyományosan az első virágbimbók megjelenéséig szedünk.

Hivatalosan azonban a virágzó csalán leveleit gyűjtik, két okból.

Egyrészt mint egyik régi kovasav drog, ilyenkor mérték ennek legmagasabb értékét (és egyébként is ilyenkor a legnagyobb a növény, ilyenkor lehet a legnagyobb mennyiségeket gyűjteni), hát a felvásárlók ezt követelték, követelik meg.

Másrészt a profi gyűjtők három ujjal, alulról felfelé haladva ,,letolják” a csalán száráról a leveleket, ez az elterjedt gyűjtési mód. Így pedig csakis a virágzáskor lehet leveleket gyűjteni, mert korábban a zsenge növény azonnal elszakad.

Természetesen sarlóval és kaszával is vágják a csalánt, de jobb minőségű drogot mindig a lefosztott levél ad.

Anyanövény az Urtica dioica (nagy csalán), drogja a levele (Urticae folium) és a teljes virágzó növény (Urticae herba).

Általában a bodzával közel azonos időben szokott először virágozni.

Gyűjtik a gyökerét is (Urtica radix), kora tavasszal vagy ősszel.

Hasonlóan használható a kertekben gyomként megjelenő egynyári apró csalán (Urtica urens) is.

 

Csalán tea

Adagolás

Ahány forrás, annyiféle adagolás, hiszen ehető növényként nem lehet igazán túladagolni.

Legelterjedtebb az egy púpozott evőkanálnyi drog a levélből, herbából, valamint 2 teáskanál a gyökérből, csészénként.

Általában forrázzák, de nyugodtan lehet keveset főzni is.

A csalánkúra ne legyen hosszabb 4-6 hétnél, néhány hét kihagyás után ismételhető.

Tiltás!

dr.Babulka Péter közlése:

,,Egyes irodalmi források szerint a huzamosabb ideig fogyasztott csalánfőzet méhösszehúzódást idézhet elő, ezért várandós anyáknál csak megfontoltan és rövid ideig szabad alkalmazni.”

A csalán hatásai

Megbízható enyhe vizelethajtó, húgysavkiválasztást fokozó, enyhe laxáns (székletlazító), gyulladáscsökkentő, koleszterincsökkentő, általános tonizáló, erősítő és vérszegénység ellenes, vasbevitelt segítő szer.

A nyers növény kivonatai C-vitamin hatást is mutatnak, valamint bizonyított antibiotikus hatása.

Nyersen, frissen leszedett növény spenótként elkészítve tartalmazza a két zsírban oldódó vitaminját, az A provitamint és a K vitamint is.

csalán, online kvíz, csalán ízületi gyulladásra

 

A csalán gyógyhatásai, alkalmazása – pl. csalán tea

Csalán teázást kezdve az ember először az enyhén megnövekedett vizeletmennyiséget valamint a reggeli, feltűnően könnyed székelést veszi észre, majd később léptei is fürgébbé, könnyedebbé válnak.

 • Vizelethajtó hatása leviszi vagy mérsékli a lábszár ödémáit. Főleg akkor hatékony, ha még nem súlyosabb bajtól, hanem akár visszértágulattól stb. vannak. Ugyanezen vízhajtó hatás kis mértékű vérnyomás csökkenést is eredményezhet.
  Kifejezett vesevédő – enyhe – hatása is van! Amerikai vezető fitoterapeuta egy alkalommal sikerrel kezelt beteget, amivel megmentette a dializálástól! Persze kérdés, meddig.
 • Húgysav kiválasztást fokozó hatása a húgysav okozta bajokat enyhíti, kezeli. Főleg a köszvényre lehet megelőző hatású, már tüneteket mutató köszvénynél sajnos ez édes kevés. Reumás panaszokat is mérsékelhet.
 • Gyulladáscsökkentő hatása enyhíti az ízületi fájdalmakat, valamint javíthatja a beteg ízület mozgékonyságát. Hatása a porcot bontó citokininek gátlásán alapul. A gyakorlatban sajnos csak egyeseknek jó, többeknek hatástalan erre.
 • Enyhe szorulásos panaszoknál jól kihasználható a tea széklet lazító hatása! Ha a panaszok enyhék, már néhány nap teázás után tapasztalható javulás.
 • A sokáig főzött friss csalán viszont elveszti C-vitamin tartalmát, főleg ha spenótként készítjük el, viszont megjelenik benne a jótékony A és a K vitamin.
  Ezeken kívül a vízben csak 0,5 %-ban oldódó kovasav is jóval nagyobb mennyiségben kioldódik. Ez beteg, gyulladt szövetek erősítője. Egykor főleg a tüdő TBC ellen alkalmazták az ilyen, legalább fél óráig főzött csalán teát. Ha szerencséje volt a betegnek, kovasavat és meszet tartalmazó burok alakult ki a beteg góc, a caverna körül, betokozva, elkülönítve a beteg részt. Ezért főzték a vért köpő tüdőbetegeknek.

 

Csalán levél – csalán tea nyersen felhasználva

 • A nyers csalán présleve kifejezetten tonizáló, erősítő, valamint ,,menési panaszok”, mint ödémák, és ízületi bajok ellen sokkal hatékonyabb, mint a drog teája!
  Nem fontos lényeréssel bajlódni, jól bevált a ,,petrezselymes” módszer!
  Este szedünk néhány szál friss csalánt, apróra vágjuk mint a petrezselyemzöldet, majd egy nagy pohár vízbe tesszük éjjelre. Reggel leszűrjük, éhgyomorra, evés előtt fél órával megisszuk. Jó két hét után már lehet szép eredmény.
  12 óránál hosszabb ideig nem szabad áztatni, mert káros nitritek kerülhetnek a vízbe!
 • A nyers csalán teájának magas a C-vitamin tartalma. Egykor a szovjet lágerekben ha skorbut tarolt, nyers csalánteát főztek a foglyoknak és megszűnt a baj. (Télen a jeges fenyőfákra hajtották fel a rabokat tűlevelet szedni, ennek teájával szüntették meg a skorbutot.)
 • A friss csalán levelét nem véletlenül tették kislibák, kacsák darájához, a kismalac moslékjába, stb. főleg járványok idején, de betegség megelőzésre is. Már 1960-ban kísérletekkel bizonyították, a friss csalán hajtás több Staphylococcus törzs és más baktériumok ellen erőteljes gátló hatást mutat.

 

Csalán tea, vagy egyéb felhasználás?

 • És akkor nézzük az ,,urculatio”-ót, a csípős, nyers csalánnal való megcsapkodás gyógyító technikáját és hatásait.
  Meglepően jól elviselhető és eredményes kúra, egyáltalán nem olyan elviselhetetlen mint gondolnánk.
  Egy jó marék friss csalánnal kell felváltva csapkodni, illetve végighúzni azt a fájdalmas, beteg testrészen, addig még a beteg érzi annak a csípő hatását.
  Órákig tartó kellemes meleg érzést idéz elő. Két-három napig naponta egyszer kezelünk, két-három nap kihagyás után megismételjük a kúrát.
  A kezelés után lehetőleg ne érje víz a bőrt estig, mert a víztől a kellemes meleg egy égető érzésbe megy át.
  A csalán csapkodást annak virágzása kezdetétől május végéig érdemes alkalmazni, ekkor csíp legerősebben. Esetleg később talált, újonnan virágzó hajtásokkal is megpróbálható.
  Legeredményesebb lumbágó és isiász esetén. Természetesen reumára és kopásos ízületi fájdalmakra is alkalmazható.
 • Közismert a csalán fejbőrre kifejtett jótékony hatása, hiszen hajszesz és sampon készül belőle. Erősíti a hajhagymákat, csökkenti a korpásodást és a hajhullást.
 • A csalán gyökerének teája csökkenti a vér koleszterin szintjét, amit kutatások igazolnak, persze sajnos nem lehet állandóan vízhajtó csalángyökér teán élni.
 • Csalángyökér az elmúlt korok ,,füzikéje”, ez volt a prosztata túltengés és prosztata gyulladás egykori szinte egyetlen, sajnos gyenge hatású szere.
  A két növény nagyon hasonló hatóanyagokat tartalmaz, innét a hasonló hatás. Sajnos a csalángyökér gyengébben hat és ráadásul markáns vizelethajtó is, ami ugye egy ilyen betegnek nem szerencsés.
  Vagyis hatásos szer, de nem szeretem vizelethajtó mellékhatással.

 

Csalán az érdekes, értékes gyógynövény

 

 • A csalán magja régi korok titkos szere! Talán az ókori Rómában kezdődött karrierje, ahol borssal keverve afrodiziákumként alkalmazták.
  Aztán a későbbi orvosló és füveskönyvek néha, mint nagy titkot említik ilyen alkalmazását.
  Később bűvészkönyvek és fortély gyűjtemények közlik, mint csodahatású tojatóporok részét, a csalánmagot.
  Tyúkoknak adagolva megnövekedett azok tojáshozama, ami lehetséges is, hiszen magas az E-vitamin tartalma.
  Végül ezek feledésbe menvén csak mint féreghajtó és vérzésellenes szert említik.
 • Csalán a szegényebb vidékek egykori értékes rostnövénye. A világ számos országában használták rostnyerésre, hiszen 100 kg csalán kb. 13 kg. rostanyagot tartalmaz.
  Végül megjegyzem: a csalánról monográfiát lehet írni, fentiek szinte csak szemelvények.

 

És a mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

Fogyasszuk körültekintően, esetleg természetgyógyász, fitoterapeuta segítségét is igénybevéve!

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

 

A szerző