Barion Pixel
A cinerária gyógynövény egy közismert dísznövény, egyben pedig egy régi gyógynövény is, melyet főleg a mediterráneumban használtak. Egyéb nevei: tengerparti aggófű, hamvaska, ezüstlevél, csodaszem.

A cinerária gyógynövény ültetése

Nálunk az egyik legismertebb szabadföldi dísznövény, melynek palántáit májusban lehet a kertészetekben megvásárolni. Temetőkből, parkokból, közterületekről mindenki jól ismeri, még ha talán a nevét nem is tudta.
cinerária gyógynövény, tengerparti aggófű, hamvaska, csodaszem
Magját is könnyű beszerezni az ültetéshez.
Ezüstszínű, molyhos, nemezes fedőszőrök teszik a növényt pompás levéldísznövénnyé. Második évtől hozza sárga fészekvirágzatát.
Tengerparti aggófűnek, de egyes készítményei után főleg külföldön szem cineráriának, vagy csodaszemnek is nevezik.

Cinerária gyógynövény latin nevei

Latin neveinek hosszú a sora. Először volt Cineraria maritima, Senecio maritima, Senecio bicolor, aztán lett belőle Senecio cineraria, mostanság pedig Jacobaea maritima néven is emlegetik.

cinerária gyógynövény, tengerparti aggófű, hamvaska, csodaszem

A cinerária gyógynövény elterjedtsége

A Földközi-tenger partvidékén őshonos évelő félcserje, melyet idehaza egynyáriként ültetnek. Enyhébb teleket elvisel, ilyenkor tavasszal vissza kell vágni az elfagyott részeket.
Nem tévesztendő össze a szintén cineráriáknak nevezett ZÖLD levelű, SZOBAI, cserepesként tartott cineráriákkal!

A cinerária gyógyhatása

Ezüstszürke növényünk ősidők óta a szembetegségek gyógynövénye, főleg a mediterrán térségben, melynek alkalmazását a homeopátia kezdetektől átvette.
Mivel a szemünk fényére különösen vigyáznunk kell, NYOMATÉKOSAN hangsúlyozom, hogy ezen növénynek kizárólag a tisztított, sterilizált, alkoholmentes, biztonságos kereskedelmi készítményeit alkalmazzuk, annak mellékelt tájékoztatója szerint!
(A neten van bőven külföldi készítmény. Hazai termékről sajnos nem tudok.)
Amit itt leírok, az csak a múlt, az egykori alkalmazásmód!
Szemünk érdekében KÉSZÍTMÉNYÉT válasszuk, mert az a biztonságos!

Régi alkalmazási módja

Valaha a növény friss présnedvét alkalmazták, gyakorlatilag kizárólag szembetegségekre. Mivel csak kevés levet ad, ezért nagyobb zöld tömeget, vagyis legalább egy, a virágzás előtt gyűjtött – el nem fásodó szárú – ágat aprították, összezúztak, kisajtolták és a kevéske nedvet sűrű szövésű vásznon szűrték.
Csak ritkán kell cseppenteni! Egyes források reggel-este 1-2 cseppet ajánlottak, mások 6 óránként 1-2 cseppet, semmiképpen sem gyakrabban vagy többet!
Ennek oka az, hogy a nedv enyhén irritáló a szemben, növeli a szem környéki ereinek vérellátását. Egyesek szerint csak így, közvetve hat, vérellátás javulással segíti elő a gyógyulást, hiszen konkrét baktériumölő vagy egyéb hatásáról nincs adatunk.

Mire alkalmazták?

  • Kötőhártya gyulladásra, krónikus kötőhártya gyulladásra.
  • A látás javítására, kitisztítására, főleg szaruhártya homály esetén, valamint a szemkörnyéki erek keringésének a javítására.
  • Kezdődő szürke hályog kezelésének volt a legismertebb szere a mai rutinszerű, negyed órás szürke hályog műtétek megjelenése előtt. Hat óránként 1-2 cseppet alkalmaztak.
Megjegyzem, hogy persze nem a hazai népgyógyászatban, ahol egészen másokat alkalmaztak erre valaha.
dr. Michael Tierra amerikai orvos-fitoterapeuta jegyzi meg 36 /!/ évvel ezelőtt, hogy:
,,Szürke hályognál… értékes gyógymód a Cineraria maritima levének csepegtetése. A közép-keleti országokban a legtöbb szembetegség esetén ez a hagyományos gyógymód. Igen hatékony a hályogok felszámolása és a látás erősítése terén.”
De zöld hályog ellen teljesen hatástalan! Már kifejlett, beérett szürkehályognál szintén nincs már értelme használni, azt bizony meg kell műteni.

cinerária gyógynövény, tengerparti aggófű, hamvaska, csodaszem

Mexikói présnedv készítmény cataracta, azaz kezdődő szürkehályog ellen

Cinerária gyógynövény készítmények

Készítményeit leggyakrabban Cineraria maritima néven forgalmazzák külföldön. Ezek minimum tisztítottak, de gyakorta sterilizáltak és szinte mindig alkoholmentesek is, valamint esetenként a szemre szintén nagyon hatékony Euphrasiaval (szemvidítófűvel) kombináltak.
Aki be akarja szerezni, üsse be a keresőbe, hogy például: ,,cineraria maritima succus” (succus=préslé), és találni fog jó minőségű termékeket.
Nem tévesztendő össze a homeopátiás, hasonló nevű (Cineraria maritima) folyékony készítményekkel! Ezek általában D2 hígításúak, alkalmazásuknak és hatékonyságuknak nem jártam utána.

Ellenjavallatok

Belsőleg a növény présnedve, teája egyáltalán nem használható, mert mérgező, májkárosító pirrolizidin-vázas alkaloidákat tartalmaz! Várandós, szoptató nőnek valamint gyereknek még helyileg sem ajánlott alkalmazni!
A mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

A szerző