Barion Pixel

Az ökörfarkkóró ellenjavallatai kevéssé ismertek, hiszen az ökörfarkkóró egy sokoldalúan és bizonságosan használható gyógynövény.

Az ökörfarkkóró virágai július-augusztusban gyűjtendők.

szöszös ökörfarkkóró, Verbascum phlomoides

Ártalmatlan az ökörfarkkóró?

Sokan azt hiszik, hogy egy gyógynövény az ártalmatlan, biztonságos, bajt nem okozhat. Gyógyításon kívül esetleg színfestésre használható, másra semmire. Bajt okozni vele pedig végképp nem lehet.

Ők még nagyon keveset ismernek a növények múltjából, az egyes növényi részekben feldúsuló hatóanyagokról, az emberi leleményről, megfigyelő képességről, tapasztalatról.

És pláne keveset az ,,éhség nagy úr” állapotáról.

szöszös ökörfarkkóró, Verbascum phlomoides

Ökörfakkóró alkalmazása a “mérgező halászatban”

Az ökörfarkkórókról (Verbascum sp.-ek) szóló írások gyakorlatilag ma már meg sem említik egykori ,,mérgező halászatban” való rendkívül elterjedt alkalmazásukat. Pedig már az ókori Görögországban Arisztotelész is említi, hogy a plomos-sal (Verbascum sp.) tavakban és folyókban halásznak.

Utána pedig az egész emberiség történelmét végigkísérte – mind az öt kontinensen ! – a mérgező növényekkel való halászat, amit Gunda Béla alább említett kitűnő könyvében igen nagy tárgyi tudással ismertet is.

Persze a vizek tulajdonosai sosem nézték jó szemmel ezt a mindig is orvhalászatnak minősülő ténykedést és már évszázadokkal ezelőtt tiltották, üldözték. Persze az éhség nagy úr volt, a tiltás ellenére sok helyen elterjedten alkalmazták, Európában gyakorlatilag a második világháborúig.

De mi is az a mérgező halászat, ,,maszlagolás” ? Leggyakrabban valamilyen porított mérgező növényt gyúrtak össze halcsalival, vagy egyszerűen csak a vizbe dobálták az összetört mérgező növényi részeket, amiktől a halak elpusztultak vagy elkábultak és a víz felszínén összefoghatóvá váltak. Ha erősebben mérgező növényt alkalmaztak, például a névadó maszlagnak a magjait, akkor az összeszedett halakat a helyszínen kibelezték, hogy ne kapjanak mérgezést a felszívódó méregtől. Persze így is sokszor kaptak, sőt voltak halálos ,,maszlagolások” is.

De az ökörfarkkóró az nem mérgező – hallom sokak felszisszenését. Dehogynem! Minden csupán dózis és érzékenység kérdése.

Az ökörfarkkóró ellenjavallatai halak esetében

A Verbascum, azaz ökörfarkkóró fajok szaponint tartalmaznak, több fajuk emellett még egy rotenonnak nevezett mérgező vegyületet is.

Ezek a halaknál hemolízist okoznak, azaz gyakorlatilag megfulladnak, mert a szaponin feloldja a vörösvérsejtjeiket. Mivel pedig ez már a kopoltyú erekben dús részén kifejti a hatást, így már kevés hatóanyagtól is elpusztulnak, annyitól, ami az ember számára nem vagy alig mérgező.

Aztán ezek a mérgező vegyületek egyes fajokban nagyon eltérő mennyiségben vannak jelen. Annyit elárulhatok, hogy szerencsére a közismert Verbascum phlomoidesben, azaz a gyógycélokra leggyakrabban alkalmazott szöszös ökörfarkkóróban viszonylag kevés van, ezt ritkábban alkalmazták halmérgezésre.

Annál inkább van más, viszonylag kevésbé közismert Verbascum fajokban, pl. a Verbascum nigrumban, mely az egyik leghatékonyabb hal maszlag hírében állt.

Másrészt legtöbb szaponin a magokban és a gyökerekben van, ezeket alkalmazták eredményesebben, kevésbé a gyógycélokra gyűjtött leveleket és legkevébbé a gyógycélokra legjobb minőséget adó szirmokat.

Összegezve: A szöszös ökörfarkkóró gyógyteaként való alkalmazásától továbbra sem kell tartanunk! Sőt!

Mivel egyszerre köptető és bevonó hatású, ezért ma is ez az egyik legjobb, meghűléstől származó köhögés kezelésére való gyógyteánk!

Ám ha valaki gyógyítani akar, jól teszi, ha legalább annyira ismeri egy-egy gyógytea lehetséges veszélyeit, mint előnyeit.

 

A mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

A szerző