Barion Pixel

2022-ben újra megrendezésre került a Magyar Ízek Versenye  – a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezésében.

A verseny harmadik éve zajlik, országosan, és hivatalos őstermelők, kistermelői engedéllyel rendelkező termelők vesznek részt rajta.

A III. Magyar Ízek Versenyére az alábbi kategóriákban lehetett jelentkezni április 30.-áig.

Milyen kategóriákban lehetett jelentkezni a Magyar Ízek Versenyére?

Szörp, szirup, lekvár, dzsem, zselé, méz (alapméz, krémméz, ízesített méz), fűszerek (saját termesztésű fűszerkeverékek), savanyúságok (csípős, édes, csilis, mindenféle), szószok, krémek (nem csípős termékek) csilis termékek (minden, ami csípős, lekvártól az extra csípősig, kivéve savanyúság) gyümölcslevek, zöldséglevek, gyümölcskészítmények (pl birsalmasajt, gyümölcssajt), sajtok, tejtermékek, és füstölt áru, kistermelői húskészítmények, ezenkívül saját készítésű házi tészta.

A verseny célja: a hazai és hazánkban forgalomba hozható külföldi kistermelők (Dunamente régió) termékeinek népszerűsítése, fiatalok szakmai érdeklődésének elősegítése.

A versenyről

Egyik termék sem tartalmazhat a kistermelői rendeletben tiltott összetevőt (pl. szalicilsavat), kapszaicin kivonatot. Egyik termék sem tartalmazhat mesterséges ízfokozót, mesterséges színezéket (pl. Na-glutamát). A termékek minden összetevőjét fel kell tüntetni.

Eredményhirdetés: 2022. június 1. online a Facebook felületén

Eredményhirdetés személyesen: 2022. 06. 18.-án Máriakálnok-on a “Szedd magad levendula” hétvégén

Magyar Ízek Versenye

Hogyan zajlik a zsűrizés?

A zsűrizés során a zsűri tagjai – szakemberek és laikusok – vak teszt alapján kóstolják végig az ország minden tájáról beérkezett termékeket.

114 termék érkezett be, öt kategóriában pontoznak: íz, illat, szín, állag és összhatás alapján. Így gyűjthető össze maximum 100 pont.

Sajtok, fürj tojás, tisztított vaj, lekvárok, szörpök, tökmag olajak, zöldségkrémek, tészták, savanyúságok, csili szószok és még fűszerezett sárgabarack mag is van a nevezések között.

Az ország számos pontjáról, Detktől Békéscsabáig, Debrecentől Győrig, és még Budapestről is érkezett termék.

Magyar Ízek Versenye

A zsűri tagjai a Magyar Ízek Versenye rendezvényen

A zsűri elnöke ezúttal Rauf Sven TamásGasztrokibic – aki a Rauf cukrászda tulajdonosa, gasztroblogger és egy most induló Közéleti Éttermiség sorozat egyik műsorvezetője. Rengeteg helyen kóstol cégeknek és versenyeken, ezért is esett rá a választás.

Magyar Ízek Versenye

A zsűriben helyet kapott többek között még a Győri Krúdy Gyula Vendéglátóipari Technikum tanára, Bochkorék és a Kisalföld szerkesztősége is, de vannak még titkos nagyágyúk a csapatban.

Bronz, ezüst és arany minősítést szerezhetnek a kistermelők, és nagyon várjuk a kategória győzteseit is!

Magyar Ízek Versenye

Az eredményeket június 4-én online a verseny Facebook oldalán élőben hirdetik ki a szervezők, a személyes díjátadó pedig június 18.-án Máriakálnokon, a Levendula Fesztivál keretein belül kerül sor.

 

A szerző