Barion Pixel
A Cissus quadrangularis, más néven kúszóka, ördög gerince, vagy Arábia kincse egy különleges gyógynövény.

Egy ritkább cserepes gyógynövény, melyet hegyi délszőlőnek, kúszókának vagy Asthishamkarának is nevezhetünk. Arábiában őshonos, a mi szőlőnkkel távolabbi rokon gyógynövény.
Feltűnhet a szanszkrit neve, ami nem véletlen, hiszen a trópusi Ázsiában, de Afrika jó részén is elterjedt melegigényes növény.
arábia kincse, kúszóka, Cissus quadrangularis, gyógynövény
Nálunk cserépben nevelhető. A képeken látható példány pontosan egy évvel ezelőtt lett gyökeresztetve egyetlen szártagból, ami a megeredése óta 110 cm-t növekedett egyszerű ablakos tartással, mindenféle különleges igény teljesítése nélkül, közönséges virágföldben.
Becsületes latin neve Cissus quadrangularis, és vigyázat, nem tévesztendő össze a hasonló hangzású Cistussal!
arábia kincse, kúszóka, Cissus quadrangularis, gyógynövény

A Cissus quadrangularis, mint gyógynövény

Hazájában évezredek óta használják a gyógyászatban, nem véletlenül, hiszen igen gazdag C-vitaminban, karotinoidokban, triterpenoidokban, és egyéb hatóanyagokban, ami lehetővé teszi belsőleges alkalmazását.
Nem fogom felsorolni számtalan felhasználás módját, csak az állatkísérletekkel igazoltakat, vagy nagyon elterjedteket emelném ki.
  1. Szinte sugallja növényünk a gerincre, főleg csontokra való alkalmazást jellegzetes, négyélű, igen hajlékony szártagjai okán és itt elgondolkozhatunk kicsit a középkori szignatúra-tanon, hogy bizony időnként lehet benne valami.
  2. Csonttörések, szalag- és ínsérülések valamint csontvesztés, azaz csontritkulás ellen igen régóta alkalmazott szer. Már a Siddha orvostudomány is használta fájdalomcsillapításre ilyen esetekben, amit részben igazoltak is állatkísérletekkel, ami persze nem garancia a humán alkalmazásra.
  3. Egyes baktériumok, főleg a Helicobacter pylori ellen hatékony, ami megerősiti gyomorfekély elleni lehetséges alkalmazását.
  4. Nem véletlenül teszik fogyasztószerekbe, mert ugyan nincs garantált testsúly csökkentő szer, de a túlsúly okozta jellegzetes metabolikus szindróma ellen hatékonynak találták.
Minden házi alkalmazás előtt kérdezze meg kezelőorvosát, de minimum alaposan tájékozódjon a lehetséges hatásokról és kockázatokról!
A mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

A szerző