Barion Pixel
Babonák jelentése, Isteni jelek, ómenek, babonák. Minden kultúrában találunk párat belőlük.

Rossz ómenek, babonák, babonák jelentése az indiai kultúrában – te hiszel bennük?

Ómenek, babonák jelentése a védikus kultúrákban

Az ómenekre és isteni jelekre, a babonák jelentésére minden antik kultúra nagy súlyt fektetett, a Római Birodalomban is külön papi réteg volt, az augurok (más néven madárjósok) akik a különböző jelekből következtetve mondtak tanácsot az uralkodónak.
De ugyanebbe a kategóriába tartoznak például a Magyarországon ismert időt előre jósló napok, mint, hogy Medárd napján esik-e az eső, vagy február 2-án a medve meglátja e az árnyékát.
Az ómenek tudománya a védikus kultúrában is megjelenik (nimitta-, sakuna– vagy laksana-vidjá) abban segít, hogy következtetni tudjunk a közelgő események várható kimenetelére.
Ahhoz, hogy a napi eseményekre is felkészülhessünk, nem árt, ha ismerjük az ómenek tudományát, és figyelembe vesszük az általunk tapasztalt apróbb jelzéseket.
Az ómenek olyan jelek, amelyek előrevetítik egy kedvező vagy balszerencsés esemény bekövetkezését.
Ezek ismeretében kevesebb meglepetés érhet bennünket, és jobban fel tudunk készülni az élet váratlan fordulataira, hiszen egy esemény bekövetkezésében nagyon fontos szerepet játszik a résztvevők viselkedése és az adott helyzetben való reagálása.
A következőkben néhány ilyen óment ismertetünk.

Babonák jelentése Indiában – 1-5.

lótuszvirág jelkép, lótuszvirág, lótuszvirág szimbólum

1. Kedvező helyek:

– virágzó és gyümölcstől roskadozó fákkal és növényekkel teli kertek;
– tiszta, piszoktól, portól mentes helyek;
– olyan helyek, ahol sok az arany, a nemesfém és a drágakő;
– olyan helyek, amelyek kellemes érzéssel töltik el az elmét és az érzékeket;
– kellemes helyek, ahol szép nők sétálnak;
– olyan helyek, ahol valamilyen kedvező szertartás, pl. esküvő zajlik;
– valamint az olyan házak, ahol boldog és egészséges emberek élnek.
Ha ilyen helyeken beszélünk a jövőre vonatkozó terveinkről, akkor biztosan valóra válnak.

indiai temetkezési szokásik, India, temetkezés

2. Kedvezőtlen helyek:

– félelmetes, sötét erdők;
– krematóriumok;
– sivár és hepehupás helyek;
– elhagyatott házak;
– olyan házak, ahol sok a betegség és a nélkülözés;
– ahol valakit megaláztatás ért;
– olyan helyek, ahol tüzet égetnek, ahol halott fák, illetve víz van;
– valamint minden olyan hely, amely rossz hatással van az elmére és a testre.
Az ilyen helyeken elmondott vágyaink nem fognak megvalósulni.

3. Reggel, felkeléskor ellenőrizzük, hogy melyik orrlyukunk szelel jobban.

Ha hétfő, szerda, csütörtök vagy péntek reggel a levegő a bal orrlyukon keresztül távozik, az kedvező események közeledtét jelzi.
Ha kedden, szombaton vagy vasárnap a jobb orrlyukon távozik a levegő, az szintén kedvező eseményeket jelez.
Ha a fordítottjára ébredünk, akkor kedvezőtlen eseményekre lehet számítani.

4. A kedvező levegővétel a következő eseményeket jelezheti az adott napon.

Jó egészségnek fogunk örvendeni, pénzhez jutunk, finomat fogunk enni, sok kedvező dologban lesz részünk.
A kedvezőtlen levegővétel ezeknek az ellenkezőjét jelzi: nem fogunk jót enni, mindenkivel veszekedni fogunk, rosszul fogunk aludni, és természetes késztetéseink terén is akadályokba ütközhetünk.

5. A vasárnapi kedvezőtlen levegővétel betegségeket és testi fájdalmakat; a hétfői veszekedést; a keddi valamelyik ismerősünk halálát; a szerdai messzi utazást; a csütörtöki az otthonunkra leselkedő bajt; a pénteki kudarcra ítélt próbálkozásokat; a szombati pedig anyagi veszteséget, a tartalékok csökkenését, a hírnevünkön esett csorbát, sőt, még pereskedést is jelezhet.

Ómenek, babonák 6-10.

6. Ha valakivel beszélgetünk és eközben egy idegen halad el közöttünk, akkor a várt segítség elmarad.

7. Ha valaki, miközben a terveiről beszél, rázza vagy tördeli a kezét, vagy összedörzsöli a két tenyerét, akkor a tervei füstbe mennek.

8. Ha beszéd közben az ember erősen megüti magát, illetve egy tárgyat, az halált jelez.

9. Ha álmos, piszkos, síró, kócos embert látunk, vagy olyasvalakit, akinek vérző seb van a testén, illetve olyan embert, aki éppen borotválkozik, meztelenül áll, a sorsát átkozza, félelmében menekül valaki elől, bekötözi valamivel a kezét vagy a lábát, hosszasan dörzsöli a szemét, el van keseredve, egy fadarabon vagy fűcsomón áll, az kedvezőtlen jelnek számít.

10. Ha olyan emberrel találkozunk, aki kötelet fon, a körmével a földre rajzolgat, költözni kényszerül, akinek a teste olajjal van bekenve, aki hamvakat vagy csontokat visz, durva szavakat használ, beteg, akinek a nyaka köré egy ruhadarab van tekerve, a teste sáros, a hangja kellemetlen vagy éles, azt szintén kedvezőtlen jelnek könyvelhetjük el.

Babonák jelentése Indiában – 11-15.

11. Ha olyasvalakivel találkozunk, akinél kés vagy kard van, vagy aki egy köteg szalmát, hálót, kefét, cipőt, pávatollat, bőrt, egy halott ruháját, bivalykürtöt, seprűt, kötelet vagy mozsarat tart a kezében, aki éhezik vagy nyomorék, az szintén kedvezőtlen jel.
12. Ha olyan emberrel találkozunk, akinek az arcát düh, szomorúság vagy erőlködés torzítja el, vagy akinek az elméjét aggodalmak gyötrik, akkor is valami rosszra számíthatunk.
13. Ha egy vonzó, egészséges, szerény, előkelő származású és boldog emberrel találkozunk, akkor az jó jel, kedvező események közeledtét jelzi.
14. Ha az illető, akivel találkozunk, tágra nyitja a szemét, kedvező tárgyakra veti a pillantását, nem néz se fel, se le, akkor az kedvező jelnek számít. Ha félig becsukja a szemét, tisztátalan és kedvezőtlen dolgokra néz, le-fel tekintget, akkor igen rossz eseményekre számíthatunk.
15. Ha olyan emberrel találkozunk, aki átázott, szakadt, piszkos – kék vagy vörös színű – ruhát visel, vagy vörös virágokkal díszíti magát, az rosszat jelez. Ha viszont tiszta, fehér, ízléses ruhában van, illatos fehér virágok és drága parfümök illata lengi körül, az kedvező jelnek számít.

Ómenek, babonák – 16-20.

16. Ha házasságról beszélünk vagy esküvőre készülünk, és új, tiszta, vasalt ruhát látunk valakinek a kezében, akkor ez jó házasságot vetít előre, ha azonban azt látjuk, hogy két ember éppen elbúcsúzik és elválik egymástól, az válást jelez.
17. Ha azt látjuk, hogy egy ember egy lyukba dugja az ujját, miközben éppen egy menyasszonyról beszélünk, akkor a hölgy erkölcsössége kétségbe vonható.
18. Ha gyermekszületésről beszélgetünk valakivel, és eközben könyvet, tollat, gyermekékszert (pl. kis csengőt, nyakláncot, karkötőt), botot, terhes nőt, vagy mosolygó gyermeket pillantunk meg, akkor az illető biztosan gyermekáldásban részesül.
19. Ha mindeközben azt látjuk, hogy valaki tisztálkodik, illetve valaki elhúzódik a közelünkből, vagy azt látjuk, hogy valami ragyogó lánggal ég, akkor az anya el fog vetélni.
20. Ha az üzleti vállalkozásáról beszélgetünk valakivel, és közben megpillantunk egy aranytárgyat vagy valamilyen gyümölcsöt, akkor az nyereséget jelez.

Babonák jelentése Indiában – 21-25.

21. Ha valakivel egy betegről beszélgetünk, s közben egy lóháton ülő embert pillantunk meg, akkor a beteg hamarosan meggyógyul. Ha viszont valamelyik beszélgetőpartnerünk egy halott dolgon, pl. egy állatbőrön áll, akkor az a beteg halálát jelzi. Hasonlóképpen halált jelez a szezámmag, a piszkos ruha és az olyan virágok, amelyeket temetési szertartásokon használnak.
22. Ha utazásról beszélgetünk, és a beszélgetőtárs leül vagy lefekszik, akkor valamilyen akadály gördül majd az utazás elé. Ha feláll az egyik lábára, majd a másikra vált, s közben behajlítja valamelyiket, akkor is valami késlekedés várható. Viszont, ha feláll és elindul, az azt jelzi, hogy hamarosan el fog utazni.
23. Ha valakivel vitába keveredünk, s közben megpillantunk két embert, akik kéz a kézben sétálnak, vagy ha egy idegen sétál felénk, akkor a vita béküléssel fog zárulni. Ha viszont veszekedő és haraggal elváló embereket látunk, akkor nem tudunk kibékülni a haragosunkkal.
24. A következő kedvezőtlen jelek kudarcot vetítenek előre: jajveszékelés, szipogás; egy zászló leesése; cipő, esernyő vagy ruha elszakadása; veszteségekről és kudarcról szóló beszélgetések; baljós madarak vagy ragadozó állatok fülsértő hangjai; egy lámpa hirtelen kialvása; egy vízzel teli edény hirtelen kiborulása.
25. Ha a bal oldalunkon macskát, baglyot, kígyót látunk, vagy egy gyík neszeit halljuk, illetve, ha valaki a jobb oldalunkon tüsszent, az kedvezőtlen jel.

Ómenek, babonák – 26-30.

26. Ha valaki vaddisznókról, kígyókról, nyulakról vagy más erdei állatokról beszél, az kedvező, viszont ezek hangját hallani már nem az. Ha viszont egy majom vagy medve hangját halljuk, az kedvező, de ha a fülünk hallatára róluk beszélnek, az már nem. Egy elefánt, ló vagy ökör hangját hallani is kedvező dolog.
27. A következő jelek kedvezőek: fuvola, dob, kagylókürt hangja, a zene általában, kellemes tárgyak és szép nők, táncoló lányok, egy túróval teli edény, színes rizs, cukornád, szantálpép, vízzel teli edény, virágok és virágfüzérek, gyümölcsök, szűz lányok, csengők, mécsesek és lótuszvirágok. Ezeknek a látványa és a hangja egyaránt kedvező jelnek számít.
28. A következő jelek szintén kedvezőnek számítanak: esernyő, boltívek, kellemes kinézetű gyaloghintók és hintók, himnuszok vagy védikus mantrák hangja, kötéllel megkötött tehén, bika, falra szerelt tükör, arany, egy tehén a borjával, étel, friss sár, egy tanult ember. Egyszóval minden, ami a fülnek és a szemnek kellemes – kedvező jelnek tekinthető. Ha a házunkból kilépve találkozunk velük, azt jelzik, hogy utunk sikeres lesz, a kedvezőtlen jelek pedig küldetésünk kudarcát vetítik előre.
29. Ha a házból való kilépéskor a ruhánk belegabalyodik valamibe, a sétapálcánk vagy az esernyőnk kiesik a kezünkből, vagy valaki hátulról ránk kiált: „Állj, gyere vissza, hová mész?”; vagy a fejünket beverjük egy oszlopba vagy gerendába; belerúgunk egy kőbe vagy egy fadarabba – mindezek kedvezőtlen jelnek számítanak.
30. Ha úgy figyelünk fel egy ómenre, hogy egyedül vagyunk, akkor az ránk fog vonatkozni, ha ketten vagyunk, akkor arra, akiről beszélünk, ha pedig többen, akkor a csoport első emberére (az életkort, bölcsességet vagy rangot tekintve).

Babonák jelentése Indiában – 31-40.

31. Ha éppen valahová igyekszünk, útközben a következő jelek tekinthetők kedvezőtlennek: pamut, orvosságok, só, háló, csapda, pusztító eszközök, hamu, salakégető, vas, kígyók, kellemetlen szagú dolgok, ürülék, vizelet, hányadék, őrült vagy beteg emberek, eunuchok, aszkéták – vagyis a kellemetlen látványt nyújtó, rossz érzést keltő dolgok.
32. Ha egy kígyó, macska, menyét vagy majom halad át előttünk az úton, akkor biztosra vehetjük, hogy valamilyen kedvezőtlen esemény fog útközben történni. Ha mustármagot, olajat, követ vagy szalmát látunk útközben, az szintén kedvezőtlen jel.
33. Ha mézet, ghít, fehér ruhát, fehér festéket, ékszert, elefántot, madarakat, lovakat, királyt, gazdag embert, vallási menetet, ízletes ételeket és italokat, papokat vagy égő tüzet látunk, az kedvező jelnek számít.
34. Ha az óramutató járásával megegyező irányban mozgó madarakat vagy állatokat, illetve az óramutató járásával ellenkező irányban mozgó kutyákat, vagy páratlan számú kedvező állatot látunk, azt kedvező jelnek tudhatjuk be.
35. Ha két halat, illetve edényt, íjat, nyilat, mérleget vivő embert látunk, az kedvező jelnek számít.

Ómenek, babonák – 36-40.

36. Ha egy menyét, kígyó vagy disznó a jobb oldalunkon halad el, az kedvező, ha azonban a bal oldalon, az már nem. Ha viszont egy kutya, varjú, kecske vagy szarvas halad el a bal oldalunkon, az kedvező, de ha a jobb oldalunkon, akkor már nem.
37. Ha a házból való kilépéskor kedvezőtlen ómennel találkozunk, térjünk vissza a házba, mossuk meg a lábunkat, és végezzünk tizenegy pránajámát (légzőgyakorlatot), majd induljunk el ismét. Ha másodszorra is kedvezőtlen óment látunk, akkor ismét térjünk vissza és az előzőkhöz hasonlóan végezzünk tizenhat pránajámát. Ha ezek után harmadszorra is kedvezőtlen ómennel találkozunk, akkor inkább ne induljunk el.
38. Ha egy beteg embert látogatunk meg az otthonában, s miközben belépünk, valaki éppen távozik, az közeli halált jelez. Ha viszont velünk egy időben valaki más is belép a házba, akkor a beteg gyorsan felépül.
39. Ha egy házba lépünk be, és éppen szembejön egy nő, aki havi vérzésének állapotában van, s gyümölcsöt és gyökereket visz, akkor a ház tulajdonosának karrierje kudarcba fullad.
40. Ha egy házba való belépéskor azt halljuk, hogy valaki védikus himnuszokat vagy szanszkrit mantrákat énekel, a házzal szemben egy bika áll, a tehenek lágyan bőgnek, kellemes és illatos szellő fújdogál, akkor a házban egészség és jólét fog uralkodni.

Babonák jelentése Indiában 41-50.

41. Ha a ház előtt felfordított ágyakat, székeket, járműveket, illetve felfordított edényeket látunk, az kedvezőtlen eseményekre utal.
42. Ha egy beteg ember házába való belépéskor azt halljuk, hogy valami leesik vagy darabokra törik, akkor nem valószínű, hogy az illető túl fogja élni a betegségét.
43. Ugyanígy, ha a házban hirtelen kialszik egy lámpa (mécses), annak ellenére, hogy nincs erős szél, vagy kialszik a tűz, bár elég tüzelő van rajta, akkor a beteg ember meg fog halni.
44. Ha a házban összetörik egy tükör, az azt jelenti, hogy a tulajdonos másik lakásba költözik.
45. Ha napnyugta után szivárványt látunk, akkor a családfő megbetegszik.
46. Ha szivárványt látunk, amikor keleten kissé szitál az eső, akkor abban az évben kevesebb lesz a csapadék.
47. Ha az esős évszakban szivárványt látunk, az aszályra utal.
48. Ha egy kakas a háztetőn ül és az ég felé néz, az nagy esőzést jelez.
49. Ha egy béka napközben brekeg, akkor biztosan esni fog az eső.
50. Ha hajnalban az ég vöröses és a fák levelei az ég felé nyúlnak, akkor biztosan eső közeledik.

Babonák jelentése Indiában 51-60.

51. Ha valaki a házából kilépve megcsúszik és elesik, az rossz jel. Vissza kell térnie a házba, le kell vennie a cipőjét, le kell ülnie, s csak utána indulhat útnak.
52. Ha egy karperec-árus közeledik szemből, az jó jel.
53. Ha egy temetési menet jön velünk szembe, az kedvező jel. De ha velünk azonos irányból jön, az már kedvezőtlen.
54. Ha egy új terv elkezdésekor vagy a házunkból való kilépéskor egy koldus vagy egy torz ember közelít felénk, az rossz jel.
55. Ha harangok csengését vagy hangszerek hangját halljuk, akkor ez éppen kigondolt tervünk sikerét jelzi.
56. Ha az úton haladva egy tejet vagy túrót vivő emberrel találkozunk, az kedvező jel.
57. Egy észak felől közeledő fehér tárgy vagy ló kedvező jelnek számít.
58. Ha a házból kilépve azt látjuk, hogy egy fejét vakaró ember jön velünk szembe, az rossz jel, s veszteséget vagy kudarcot jelez.
59. Egy szembejövő pár jó jel.
60. Ha valami új dologba akarunk kezdeni és összetalálkozunk egy holtrészeg emberrel, az rossz jel.

Babonák jelentése Indiában 61-70.

61. Ha tűzifát vagy lángoló tüzet hozó emberrel találkozunk, az baleset vagy betegség lehetőségét jelzi.
62. Ha a házból kilépve azt halljuk, hogy valaki az 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 számot mormolja, az komoly bajokhoz vezethet.
63. Ha egy kívülálló a 6, 9, 10, 11, 14, illetve a 14 fölötti számokat mormolja, miközben kilépünk a házból, az anyagi nyereséget és vagyont jelez.
64. Ha a házból kilépve a szomszédok veszekedését halljuk, az rossz jel.
65. Ha a házból kilépve a zsebkendőnk, a kabátunk, a sapkánk vagy a sétapálcánk leesik, az veszteségeket és kudarcot jelez.
66. Ha szertartás közben egy gyertya vagy egy mécses kialszik, az közeledő nehézségekre utal.
67. Egy ablaküveg betörése nagyon kedvezőtlen.
68. Ha valaki megrántja a ruhánkat, miközben kilépünk az ajtón, az kudarcot jelez.
69. Ha egy házassági menet temetési menettel találkozik, az nagyon kedvezőtlen jel.
70. Ha vizes edényeket vivő embert látunk, az nagyon kedvező.

Babonák jelentése Indiában – 71-83.

71. Ha vasalt ruhákat vivő emberrel találkozunk, akkor törekvéseinket kudarc
fenyegeti.
72. Ha egy özveggyel találkozunk szembe, az nem kedvező jel.
73. Ha az ajtón belépve eltüsszentjük magunkat, az kedvezőtlen jel.
74. Ha egy új üzlet vagy vállalkozás elkezdésekor tüsszentünk, az kedvező jelnek számít.
75. Ha valaminek a vásárlása közben tüsszentünk, az szintén kedvező.
76. Ha tüsszentünk, akkor rövid időre hagyjuk abba a munkát, és csak utána folytassuk.
77. Ha cipőben vagy papucsban tüsszentünk, az nem kedvező.
78. Az sem kedvező, ha éppen akkor tüsszentünk, amikor utazásra indulunk.
79. Ha kérdezés közben tüsszentünk, akkor az a megkezdett munka kudarcát jelzi.
80. Ha elindulunk, hogy elvégezzünk valamit, és valaki tüsszent a hátunk mögött, az kedvező jelnek számít.
81. Ha valaki a bal oldalunkon vagy egy nálunk magasabban lévő helyen tüsszent, az kedvező.
82. Ha valaki a jobb oldalunkon vagy előttünk tüsszent, az veszteségeket jelent.
83. Ha tüsszentés környékez, akkor fordítsuk balra az arcunkat, és úgy tüsszentsünk!
Nagyon fontos!
Ha mindezekkel találkozol, az elmédben legyen béke. Ne hagyd, hogy a babonák hassanak rád! Hallgass inkább a józan eszedre, ha piszkos a házad takarítsd ki, lehetőleg vedd körbe magadat minél jobb és szebb környezettel, emberekkel, ha teheted.

Tedd jobbá a sorsodat!

A szerző