Barion Pixel

Vannak olyan felújítási és kertészeti munkák, melyeket remekül időzíthetünk az év első három hónapjára, hiszen ezek a negyedik hónaptól természetvédelmi okok miatt tilalmazottak! Melyek ezek?
A felhívást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) osztotta meg. A cél, hogy felhívják a lakosság, az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy a költési időszak kezdete előtt, az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, amik áprilistól tilosak. Ezek a munkák ugyanis veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A tapasztalatok alapján három olyan gyakori tevékenység van, amely az ország lakosságát és az önkormányzatokat leginkább érinti. Ezek a munkák az év első három hónapjában, március végéig szép kényelmesen elvégezhetők lennének. A nem megfelelő ütemezés miatt azonban évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémák keletkeznek.

Áprilist követően tilos felújítási és kertészeti munkák

1. Sok gondot okoz, hogy az épületfelújítások kapcsán a tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket és denevéreket is érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el. Ezért gyakran előfordul lakott fecskefészkek tömeges leverése nyaranta. A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt. Ezen kívül ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket.

2. Szintén jelentős problémákat okoz a sérült vagy áramütésveszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele. A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak fészkei az állatokhoz hasonlóan védettséget élveznek. A fokozottan védett fehér gólyák téli viharokban sérült vagy áramütésveszélyes módon, az elektromos hálózat oszlopain a vezetékekre épült fészkeinek magasító kosárra emeléséhez a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt.

3. A fák és bokrok kivágása sok esetben indokolt és szükséges. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnövő fás szárú vegetáció eltávolítása, visszavágása – különösen tömeges nagyságrendben – jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra. Ezért indokolatlan a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző a munkákat a madarak költési időszakára hagyni.

Bővebb információk a témában a www.mme.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

 

Forrás: MTI

A szerző