Barion Pixel

Milyen a helyes önfejlesztés?

A legjobb érzés a világon, ha fejlődhetünk azokban a dolgokban, amelyeket szeretünk csinálni. Ha edzeni jársz, jó érzés egyre erősebbnek látni Magadat. Ha egy munkát szeretnél elnyerni, egyre hasznosabbnak fogod érezni az összegyűjtött tudást. Miközben épp a befektetésedre fókuszálsz, akkor jó érzés, amikor a hozamok meghozzák a kívánt eredményt.

Erőt ad egy bizonyos szintű kompetenciával jelen lenni az életben. Ami a munkát illeti, bizonyosan vannak olyan területek, amiben nagyon jó vagy, sőt jobb, mint a legtöbb kolléga. A kompetencia által hasznosabbnak érzed Magad, ezt érzi a családod és barátaid is, sőt megkockáztatom, hogy ezáltal ez a világ is jobbá válik.

Öncélú önfejlesztés?

Eddig ez igen pozitív képet mutat.

Ám emellett azt is látom, hogy kialakult egy olyan kultúra, amely az önfejlesztést öncélúnak vagy épp céltól független, önálló hobbinak tekinti.

Az önfejlesztést szinte receptre kínálják, mintha ez minden esetben a megoldás lenne az életben felmerült kihívásokra vagy kritikus helyzetekre. Magad alatt vagy? Próbáld meg fejleszteni Magad. Elbocsátottak? Van egy önfejlesztő könyv, ami pont jó erre az esetre. Szakítottatok? Van egy videó, amiben éppen a kapcsolatok általi önfejlesztéséről beszélnek.

Önmagad fejlesztése nyilvánvalóan nemes és érdemes cél. Egy dolog van, amit szerintem érdemes meggondolni, hogy valójában milyen szándék húzódik meg az önfejlesztés mögött. Az önfejlesztés nem válasz minden esetre.

Ez ugyanis azt a téves képzetet adja, mintha olyan mértékben fejleszthetnénk magunkat, hogy már nem kell foglalkoznunk az élet küzdelmeivel. Például, hogy már soha nem fogunk bizonytalanságot érezni a testünkkel, tudásunkkal kapcsolatban. Vagy, hogy annyira felfejlesztettük szociális készségeinket, hogy mindenkinek tetszeni fogunk. Ezzel ugyanis elfedjük a valós bizonytalanságunkat.

Ássunk le a gyökérokig

Ami ilyenkor segít, hogy ha egy nehéz helyzettel találkozunk, ássunk le a gyökérokig.

  • Mi okozza valójában a helyzet nehézségét?
  • Mennyire tudom pontosan megfogalmazni az érzésemet ebben a helyzetben?
  • Mit is akarok valójában e helyett?
  • Itt és most ez nem jó, de mi legyen belőle, hová szeretnék eljutni?
  • Miért szeretnék oda eljutni? (talán ez a legfontosabb kérdés)
  • Mit fog ez hozni Számomra?

Azért tegyél meg valamit, mert igazán érdekel, ne azért, hogy másnál jobb legyél!

A tettek számítanak. Ha 100+ könyvet elolvasol a világ legsikeresebb embereinek tanácsaival nem ér annyit, amennyit érhetne, ha cselekszel is.

Ami elválasztja a hobbit az eredménytől, az a cselekvés. Az igazi személyes növekedés és siker a cselekvésből származik, nem az „önfejlesztésből”. A személyes fejlődés segíthet az életed bizonyos területein, de nem egyedül ez a szakmai siker kulcsa. És ez akár befolyásolhatja valódi eredményeidet.

Folyamatos fejlődés?

Elvárássá vált a folyamatos fejlődés, és megszállottak lettünk a tudás és információ halmozásban. Ehelyett inkább állj meg egy pillanatra és gondold át.

Mi a célja annak, amiben most benne vagy?  Mi az, ami Téged vezet? Hogyan döntesz a célról?

A megszállottság miatt sokan kiégnek és Burnout szindrómában szenvednek. Ez a munkahelyi stressz egy fajtája, a fizikai, érzelmi vagy mentális kimerültség állapota, amelynek súlyos következményei vannak az önbecsülésre nézve is.

Ha tiszta a cél és letisztult az oda vezető út, akkor az energiádat jól fogod beosztani. A célhoz érés pedig büszkeséggel fog eltölteni. A fejlődés céllal kell, hogy történjen.

 

KATTINTS IDE AZ ÉLETVEZETÉSI (LIFE) COACHOK-HOZ

A szerző