Barion Pixel

A shiatsu kezelés során vannak olyan összetevők is, melyek a masszázson kívül vannak, de mégis hozzájárulnak a masszázs élmény összeállításához.

Nem minden megvalósítható, mert a masszőrök nem mindig önmaguk építik fel a masszázs szalonjukat.

Bizonyos esetekben nem úgy vannak a masszázs szalonban a dolgok, ahogy azt mi ideálisan szeretnénk.

Ennek ellenére, ha a felsoroltakból egy párat jól eltalálunk, ami számunkra lényeges, elérhetjük azt, hogy olyan helyet hozunk létre, ahová az emberek szívesen járnak.

Nem kell mindenben tökéletesen megfelelni az ideálisnak. Ha elég dolog van, amit jól megcsinálunk, az már alátámaszthatja a masszőr sikerét.

Az elsődleges az, amit a masszőr önmagából ad.

legnépszerűbb újévi fogadalom

Bármennyire szuper is a szalonunk, és a környezet, soha nem tudjuk vele helyettesíteni azt, amit a shiatsu kezelés belső összetevői nyújtanak a kliensnek.

Ha ott hibázunk, hiába van nagyon szép helyünk, hiába vannak nagyon jó berendezéseink, nagyon jó illatunk, nagyon jó zenénk, nem fogjuk elérni vele azt az eredményt, hogy hatékony masszázs élményt adjunk vele másoknak és hogy sokan visszajárjanak hozzánk.

3 tényező, ami a masszázs élményt hatványozni tudja.

A masszőr rutinja

A masszőr rutinja. Miért kell, hogy a masszőr rutinos legyen abban, amit csinál?

Azért, mert aki nem rutinos, az kiesik a saját üteméből és zavarni fogja a kliensét: össze-vissza megy majd a keze.

Kapkod, elkezdi, utána helyezkedni kell neki ugyanannál a technikánál, mert nem jó neki. Akkor nyom egy másik sorozatot abból a technikából, de mégsem jó, megint kell neki helyezkednie. Tehát ha ilyen görcsös lesz a rutinja, azt a kliens azonnal érzi.

Ugyanígy érzi azt is, amikor a masszőr keze rutinos. Amikor a masszőr akár becsukott szemmel is végig tudja csinálni a rutinját, mert a kéz tudja, hogy hová menjen, minden atom pontossággal, ott van, akkor van ott, amikor kell, ezt a kliens érzi. Amennyire rutinos vagyok, annyira lesz rutinos az én masszázsom és annyira lesz jó a kliens számára a masszázs élmény is.

A masszőr nyugalma

Ha már van rutinom, mert eleget csináltam, az már nagyon jó, de vannak olyan napok, amikor a masszőr nem nyugodt. Akkor nem tud maximálisan jó munkát végezni, mert a nyugtalanságát átveszi a kliens és érezni fogja.

A masszázs üteme keretezi be a masszázst. Az ad neki egy keretet, amin belül mindennek történnie kell.

Amennyire a masszőrnek kényelmes ez az ütem, annyira lesz kényelmes a kliensnek is. Ha a masszőr kényelmetlennek érzi, azt a kliens át fogja venni.

Kényelmetlen lehet például a masszőrnek azért, mert nem tudja tartani az ütemet. Vagy azért, mert felidegesítette valaki és ezt nem tudja lekezelni.

Vagy azért, mert idegen, új helyen masszíroz, vagy nincs elég helye, esetleg kényelmetlen pozícióban van. Lehet, hogy nincs ventilátor és nagyon izzad, vagy valamiért kényelmetlen az egész. Ezeket a kliens is át fogja venni, ezek rombolják az ő élményét is.

Ha viszont a masszőr szereti csinálni amit csinál, és ez úgymond számára egy kikapcsolódás az segít a kliensnek is.

Ilyenkor a masszőr rákapcsolódik a kliensre, a kliens pedig őrá, és együtt belenyugszanak, akkor a masszőr nyugalma fogja vezetni a kliens elméjét a megnyugvás felé.

Amikor a masszőr masszíroz, akkor kapcsolódik a klienshez, a kliens pedig hozzá, és egymást érzik az érintéseken keresztül.

A masszőr a nyugalmával kényszeríti a klienst a megnyugvásra.

Ezt sokszor nem hangsúlyozzák ki a masszőröknek amikor tanulnak, és sok masszőr valahogy úgy értelmezi ezt, hogy ez attól függ, hogy valaki milyen lassan mozog.

Pedig gyors mozgásokkal is lehet teljesen nyugodt az elme.

Mozoghat persze valaki lassan, rutinosan is, de a fő a nyugodt elme.

Ha viszont lassan mozog a masszőr, de az elméje nyugatlan – például fejben azon agyal, hogy miért kell neki elválnia a párjától – akkor úgyse lesz jó a masszázsa.

A masszőr nyugalma vezeti bele a klienst a nyugalomba.

A masszőr fókusza, koncentráltsága a shiatsu kezelés során

Ez a következő, ami hatványozni tudja a shiatsu kezelés masszázs élményét a kliens számára.

Azt is érzi a kliens, ha valaki nem rá figyel, nem rá koncentrál.

A kliens érzi ezt, a masszőrnek igenis ott kell lennie fejben, ahol csinálja. Egészen pontosan, ahol a keze hozzáér a kliensnek a testéhez. Ott kell lenni az elméjének és figyelni, amit érez, és hogy mennyi az az elég.

Hogyha a koncentrációját fenn tudja tartani, és pontosan, jó ütemben, jó folyamatban, jó nyugalomban végre tudja hajtani az egész masszázst, akkor ez a kliens számára egy biztonságérzetet ad.

Egy érzelmi stabilitást, hogy erre a valakire, aki ő hozzá ér, erre ő számíthat, ez neki jó lesz.

Ezt az érzést a masszőr úgy éri el, hogy nagyon jól koncentrál a munkájára és a kliensére.

Miután ezt kirészleteztük, ebből már érthető az, hogy hogyan lehet egy olyan masszázs élményt előállítani a kliens számára, ami őt rendbe teszi.

Ez sok minden összetevőtől függ, mint ahogy a fentiekben elmagyaráztuk és ennek az együttese, összessége lesz az, amire a kliens szívesen emlékezik vissza és aminek ő teljesen át tudja magát adni és amitől fel tud töltődni.

Ez egy komplex dolog, ami sok odafigyelést és gyakorlást igényel, és amiben nem lehet csalni.

A felsorolt dolgoknak a nagy részét meg kell valósítani ahhoz, hogy a várt eredményt elérjük. Nem tudunk benne csalni, de hogyha a fent említettek alapján gyakorlunk és képezzük magunkat, akkor az a meggyőződésem, hogy biztosan elérjük azt a célt, amit szeretnénk ebben a szakmában és sikeresek lehetünk.

Mindezzel azt a lyukat szerettem volna befoltozni, amit gyakran látok, hogy a masszőrök a képzéseken nem tanulnak érintés technikát. Ez nagyon nagy hiba.

Ezért szerettem volna ezt ilyen részletesen kifejteni, kirészletezni.

Ha Magyarországon a masszőr képzésekben lenne érintés elmélet, akkor ezek a tanfolyamok sokkal jobb masszőröket produkálnának. Ekkor valószínűleg sokkal kevesebb – amúgy tehetséges – de mégis sikertelen masszőr hagyná el ezt a szakmát, mint ahogy ez megtörténik.

Jó masszőrből nincsen sok. Ha a jókat meg tudja tartani a szakma, akkor már megérte nekem ezt a cikk sorozatot megírni.

 

HA SZERETNÉL EGY JÓ SHIATSU MASSZŐRT, AKKOR KATTINTS IDE

A szerző