Barion Pixel

Egy jó shiatsu masszőr tudja azt, amit a többi masszőr általában nem: ha eléggé tapasztalt megérti és alkalmazza, hogy mi a kiváló masszázs intenzitása.

A shiatsu masszázsnak egy Mesterről Mesterre hagyományozódó ágát művelem: a Sugiyama Shiatsu masszázst.

Egy nagyon fontos eleme nemcsak a shiatsu masszázsnak, hanem mindenféle masszázsnak: a masszázs intenzitása.

Erről általában senki sem szokott beszélni: se maguk a masszőrök, se pedig a tanfolyamokon.

A masszázsnak kell, hogy legyen egy intenzitása, és az nem attól függ, hogy mennyire rohan vagy kapkod a masszőr, mert az egy negatív dolog lenne. Ez tehát nem a gyorsaság függvényében valósul meg.

A masszázs intenzitása nem más, mint a nyomás ellentétek és a nyomás fajták váltakozásának aránya.

Nyomás ellentétnek azt hívjuk, amikor a nyomásunk ellentétes érzést ad a kliensnek. Például amikor hüvelykujjunkkal nyomunk egy nyomófelületet, akkor az pontszerű, mély, éles érzést ad. Hogyha ugyanezt ököllel, vagy tenyéréllel nyomjuk, akkor az egy tompább és felületesebb érzést ad a kliensnek, még ha ugyanakkora erővel nyomjuk, akkor is.

Egy jó shiatsu masszőr ezeknek az érzés ellentéteknek a váltakozását éri el a terhelés szabályozásával és azzal is, hogy kéz technikát vált.

festmény, shiatsu masszőr

Életből vett példák – a shiatsu masszőr és a művészet

Az élet, mint minden művészet, az ellentétek célszerű harmóniájáról is szól. Az az ember, aki egy extrém dolgot űz, vagy csinál, az nem jól él. Mert kell annak az ellenkezője is. A kettőnek a harmóniája fogja eredményezni azt a boldogságot, amit egy ember keres.

Ugyanezt mondhatjuk el a festményekről is. Például az ázsiai festészetben (kínai, koreai, japán) nagyon fontos a be nem festett vászon alkalmazása. Tehát harmóniában kell, hogy legyen a vászonnak az a része, ahová a festéket a festő teszi és az a része, ahová nem. Ez idegen kicsit az európai művészetekben, de ez jól szemlélteti, hogy mi adja meg azt a kényelmet, amit megszerethetünk.

Ugyanígy mondhatjuk a hideg és a meleg színek harmóniáját a festészetben. Vagy a zenében az ütem és a dallam harmóniáját: a férfi és a női erő harmóniáját; a lágy és a kemény harmóniáját.

Ellentétek a masszázsban – az intenzív pihenés

Ezt a masszázsban is alkalmazni kell. Ez a nyomás ellentétek és a nyomás fajták váltakozásának az aránya adja majd a megfelelő intenzitást. Az intenzitást a kliens úgy érzékeli, hogy intenzíven pihen.

Akkor lép fel az intenzív masszázs és az intenzív pihenés, intenzív nyugalom, amikor rövid idő alatt nagyon nagy feszültség hagyja el a testet. Ez lenne a cél.

A Sugiyama masszázs egy intenzív masszázs. Ez nem azt jelenti, hogy nem pihentető, hanem intenzíven pihentető. Ezt úgy érjük el, hogy a mély pontszerű hatékonyabb technikákból alkalmazunk hármat-négyet és akkor alkalmazunk egy pihentető technikát, amikor nagy felületen nyomunk kevesebb erővel, mondjuk tenyérrel, ököllel, vagy más testfelülettel.

Mind a kettőnek fontos szerepe van. Az egyiknek azért, mert az adja a masszázs hatékonyságát. A másiknak azért, hogy megakadályozza azt, hogy ez túl sok legyen a kliensnek. Fontos, hogy tudjon a kliens lélegzethez jutni, és hogy kényelmesebben elviselje azt, ami testén történik.

Ha valaki csak a hatékonyságra törekedne és csak ezeket a pontszerű technikákat alkalmazná, akkor nem lenne olyan jó a masszázs rutin. Nem lenne olyan pozitív, mint a pihentető elemekkel.

A jó shiatsu masszőr tudja, hogy amikor a masszázs történik, akkor a kliens is ugyanolyan munkát végez, mint a masszőr. Bár látszólag nem dolgozik, de a kliens végzi a masszázs elfogadását, befogadását. Ez is aktív munka, amit az elméjén, az idegrendszerén keresztül végez a kliens. Ehhez kell neki néha pihenőt engedni.

A másik véglet, amikor az egész masszázs pihentető. Az egész masszázsból egy felületi kezelés lesz, ami a kliensek számára nem biztos, hogy hatásos.

Ebből is látszik tehát, hog mennyire fontos a masszázs megfelelő intenzitásának kiválasztása.

Folytatjuk…

HA SZERETNÉL EGY JÓ SHIATSU MASSZŐRT, AKKOR KATTINTS IDE

A szerző