Barion Pixel

A lenmag kúra régi anyaga a népi gyógyászatnak. A lenmag nálunk is és más államokban is gyógyszerkönyvezett. Lássuk, hogy hogyan alkalmazható és mire jó a lenmag kúra.

A kúra különféle megbetegedéseknél alkalmazható, de elsősorban az emésztőrendszer gyulladásaira és a székrekedés kezelésére hatásos. Betegségmegelőző céllal is használható a gyomor és a bél normális működésének fenntartására. (pl. ágyhoz kötött állapotban, megerőltető szellemi munka idején).

A magokat egészben, vagy lenmagpehely formájában táplálékként, a lenmaglisztet meleg olajos pakolásként is használhatjuk. A magból hideg sajtolással nyerik a lenmag olajat, melyet külsőleg és belsőleg is alkalmazhatunk.

 

lenmag, házi mag, házi len, termesztett len, fonólen, rostlen, kultúrlen

Milyen betegségek esetén alkalmazható a lenmag kúra?

Dr. James A. Duke a lenmagot szívvédő hatásai miatt is nagyra becsüli, hiszen alfa-linolénsavat tartalmaz, mely szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért rendszeres fogyasztása alkalmas az angina pectoris (szívkoszorúér görcs) megelőzésére is.

E mellett a bélműködést fokozó hatása is van, így diverticulitis (vastagbél-kitüremkedés) és székrekedés ellen is jó eredménnyel alkalmazható. Ilyen jellegű problémák esetén az E-bizottság (a német kormány szakértői testülete, mely a gyógynövények biztonságosságáról, hatékonyságáról és ajánlott mennyiségéről ad tájékoztatást) a zúzott lenmag sok vízzel együtt történő alkalmazását javasolja, naponta 2-3-szor 1-3 evőkanálnyi mennyiségben.

Endometrózis, azaz ún. méhnyálkahártya-szigetek nevű betegség esetén is eredménnyel alkalmazható. A lenmagban ugyanis bőségesen találhatók ún. lignanok, olyan vegyületek, amelyek segítenek a méhnyálkahártya elváltozásainak gyógyításában.

Pikkelysömör kezelésére alkalmazhatjuk a lenmagot a halolajhoz hasonlóan. E két olajfajta összetétele ugyanis igencsak hasonló. A lenolaj két jótékony hatású vegyületet – eicosapentaensavat és alfa-linolénsavat – is tartalmaz. Egyes tanulmányok szerint ezeknek a savaknak 10-12 grammja (5-6 teáskanál) segíti a pikkelysömör gyógyulását.

Amennyiben Ön húsfogyasztó, akkor különösen ajánlott a lenmag fogyasztása, hiszen a nem vegetáriánusok vérében és vizeletében alacsonyabb a lignanok koncentrációja, mint a vegetáriánusokéban.

Kúraszerűen naponta egy evőkanálnyit vegyünk be gyümölcslében, teában – általában sok folyadékkal. Alkalmilag szórhatjuk salátákra, levesekre, belesüthetjük kekszekbe, kenyérbe. Csíráztatni is lehet. Lenmag liszt formájában is fogyasztható!

A LENMAG, mint gyógynövény leírását >>>ITT>>>> olvashatod.

A szerző