Barion Pixel

A kalcium csatorna blokkoló gyógyszert szedők körében növekszik a szívroham kockázata.

Most azonosították az okot is: A csökkent kollagéntermelés károsítja az artériafalak sejtjeit. A C-vitamin ezen segíthet. Olvassátok és hasznosítsátok a dr. Rath Kutatóintézet, Egészségszövetség és Egészségalapítvány kutatásainak eredeményeit.

Egy a Dr. Rath Kutatóintézetben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az úgynevezett csatornablokkoló gyógyszerek (melyeket többek között a magas vérnyomás, szívritmuszavar és az angina pectoris kezelésére alkalmaznak) kimeríthetik a sejtek C-vitamin-raktárait. A kutatás eredményei, melyeket az American Journal of Cardiovascular Disease (June 2016, Vol. 6, No. 2) szakfolyóiratban publikáltak, magyarázatot adnak arra, hogy miért nő meg ezeknél a szereknél a szívbetegség, a mellrák és a fogproblémák kockázata. És ami még fontosabb, a tanulmány azt is meghatározza, hogyan segíthet a C-vitamin az említett mellékhatások ellen.

A kalcium csatorna blokkoló gyógyszerek hatása 

A receptköteles kalcium-, nátrium- és káliumcsatorna-blokkoló gyógyszerek forgalma világszerte eléri a 6 milliárd dollárt (kb. 1700 milliárd forint). Az Egyesült Államokban a kalciumcsatorna-blokkolók a 8. legnagyobb receptköteles gyógyszercsoport. Ezek a sejtfalban található speciális csatornák blokkolásával megakadályozzák, hogy a kalcium bejusson az  érfalsejtekbe (simaizom), a szívizomba (myocyták) és egyéb szövetekbe.

A Dr. Rath Kutatóintézet tanulmánya azt is kimutatta, hogy amellett, hogy ezek a gyógyszerek blokkolják a kalcium bejutását a sejtekbe, akadályozzák a C-vitamin felvételét is. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén termeléséhez. Ez a tápanyag a kulcsa az érfalak és a kötőszövetek stabilitásának. A C-vitamin hiánya különösen káros az érfalak sejtjeire, mert mikroszkopikus szerkezeti sérüléseket idéz elő, melyeket meszes lerakódások követnek, ezek pedig a szívroham és sztrók kiváltóivá válhatnak.

A tanulmány kimutatta, hogy a vizsgált csatornablokkolók közül a nifedipinnek (pl. a Procardia vagy Nifediac készítményekben) van a legerőteljesebb kollagéntermelés-csökkentő hatása az emberi érfalsejtekre. A kalciumcsatorna-blokkolókat világszerte több tízmillió szívbeteg szedi abban a hitben, hogy ezzel megelőzheti a szívrohamot. Az a tény, hogy ezek igazából növelik a rizikót, a kardiológia egyik legsúlyosabb problémája.

Ami a legfontosabb, hogy a Dr. Rath Kutatóintézet vizsgálata kimutatta, hogy a kalciumcsatorna-blokkolók kollagéntermelést akadályozó hatását kompenzálni lehet C-vitaminnal, pontosabban annak aszkorbil-palmitát formájával, mely zsírban oldódik.

A kaliforniai Dr. Rath Kutatóintézet kutatói, a tudományos alapokon nyugvó természetgyógyászat úttörői. Kutatásaik során a mikrotápanyagok kombinációinak hatékonyságát vizsgálják különböző betegségek ellen.

Az anyagot a dr. Rath Kutatóintézet, Egészségszövetség és Egészségalapítvány bocsátotta a rendelkezésünkre.

www.drrathresearch.org

A szerző