Barion Pixel

Jobb adni, mint kapni! Hogyan lesz a BLACK Friday-ből mindannyiunk javára GIVING Friday?

Az adventi készülődés kezdetén egy jótékony kezdeményezésnek és a vásárlók közreműködésének köszönhetően igazán fontos ügy kerül a középpontba.

 

Jobb adni, mint kapni – Giving Friday Magyarországon

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, valamint a Zöld Kör programja az ökológiai mezőgazdaságban felhalmozott tudást és tapasztalatokat viszi házhoz.

Mindazoknak, akik kis léptékben, a saját házuk táján is a biogazdálkodás felé fordulnának, és szívesen fogadnak ehhez szakértői segítséget.

A program egy jótékonysági felajánlásnak köszönhetően valósulhat meg.

Kereskedelmi akciók helyett adománygyűjtő programban vehetnek részt azok a vásárlók, akik november 25-én a dm üzleteiben vásárolnak.

A Black Friday helyett meghirdetett Giving Friday napján a forgalom 5 %-át ajánlja fel a drogériahálózat .

Abból a célból, hogy a jövőben könnyebben elérhetőek legyenek a vegyszermentes gazdálkodás fortélyai a hobbikertészek és az iskolakertek számára.A karácsony közeledtével egyre többen megtapasztalhatjuk az élményt, miszerint jobb adni, mint kapni.

Ilyenkor gyakrabban hallunk közérdekű vagy civil felhívásokról. Ezek keretében lehetőségünk adódik – tettekkel, jó célra felajánlott ajándékokkal vagy anyagi hozzájárulással – egy-egy jó ügy mellé állni és valami igazán nemeset cselekedni.

Még a Black Friday napjára hirdetett árcsökkentő  akciókat is lehetséges átformálni, egy igazán hasznos és fontos ügy érdekében.

A dm-nek mindez sikerült, hiszen elszakadva a Black Friday kereskedelemben megszokott, amerikai hagyományaitól, idén is „Adakozó Pénteket” azaz Giving Friday-t hirdettek.

A rendhagyó „akció” keretében november 25-i forgalmának 5 %-át ismét jótékony célra ajánlja fel a drogériahálózat.

2022-ben a fenntarthatósági és szociális szempontok állnak a középpontban, így lett a program idei kedvezményezettje az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Zöld Kör.

 

Középpontban az ökológiai művelés és a vegyszermentes növényvédelem

A fenntarthatóság kérdései manapság megkerülhetetlenek, miközben a gazdasági környezet egyre több bizonytalanságot tartogat.

Életminőségünket tekintve a modern „háztájik” szerepe felértékelődik.

A kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszer biztonságunk megőrzése szempontjából.

Az egészséges életmód támogatása kezdetek óta kiemelt terület a drogériahálózat számára.

Természetes tehát, hogy ezért döntöttek úgy, hogy a biogazdálkodást és ismeretterjesztését szeretnék támogatni a kiskertekben és kiválasztott iskolákban.

Rendszeres növényvédelmi sorozatot indít az ÖMKi

„A tervezett ismeretátadási programmal támogatni szeretnénk a vegyszermentes, helyi élelmiszer termelést és az ökológiai gazdálkodás legjobb gyakorlatainak terjedését a helyi közösségekben.

Olyan tudást adunk át az érdeklődőknek, ami a gyakorlatban segíti őket, és sikerélményt nyújt a biokertészkedésben.

Az adomány lehetőséget ad arra is, hogy továbbfejlesszük online tudástárunkat a hobbikertészek számára, és könnyen elsajátítható ismereteket adjunk át arról, miként védhetik meg vegyszerek nélkül a növényeiket a legfontosabb károsítóktól.” – beszélt a tervekről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A tervezett videósorozatban a kerti teendőkön az ÖMKi szakértői és McMenemy Márk tévés műsorvezető, a Kert TV házigazdája kalauzolja majd végig az érdeklődőket.

Mindezt egy kutatási projekt is kiegészíti majd.

Az arra vállalkozó részvevőktől információkat gyűjt az ÖMKi a kertekben felbukkanó kártevőkről és a hatékony védekezési módszerekről.

Középpontba helyezve a természetközeli növényvédelmi megoldásokat, hogy a megtapasztalt jó gyakorlatokkal egymást segíthessék tovább a hobbikertészek.

 

 

Ismeretterjesztő programok a Zöld Körrel kelet-magyarországi iskolákban

 

A Giving Friday program keretében a Zöld Kör egyesület közreműködésével hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség iskoláiba viszik el a vegyszermentes növényvédelem tudnivalóit.

Konyhakert programot indítanak el pedagógusok, nevelők és szülők bevonásával és szemléletformálással. Ezen kívül fenntarthatósági vándorkiállítással és energiahatékonysági tippekkel látogatnak el az oktatási intézményekbe.  

 

Miért jó a bio? Talajvédelemtől az önrendelkezésig

 

A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását.  A kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak.

Az öko ágazat népszerűsítése azért is aktuális, hiszen számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó.

Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30%-kal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés.

Az ÖMKi tapasztalatai szerint az ökológiai termelés rugalmas ellenálló képessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédő szerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának.

Itthon jelenleg a mezőgazdasági művelés alá vont területek 6%-án végeznek ökológiai gazdálkodást, ezzel még mindig az európai középmezőnyben vagyunk.

A gyümölcsös ültetvények 11,5 %-a van öko művelésben, amivel Magyarország a világ 10. legnagyobb mérsékelt övi bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező országa.

Az ökológiai gazdálkodás a halgazdálkodásra is kiterjed, a világon 9. helyen szerepelünk az édesvízi ökológiai halgazdálkodásban.

Szintén kiemelkedő, hogy a maghüvelyesek termelésére használt terület 24,2%-a, azaz csaknem 3000 hektár öko művelésű idehaza.

 

A szerző