Barion Pixel

Jól jönnek a hulladék csökkentési tippek – nemcsak a háztartások esetében, hanem a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi üzleteknél és üzletláncoknál egyaránt. Lássuk, hogy melyek ezek!

Hogyan csökkenthető a boltokban használt eldobható műanyag csomagolás? – Hulladék csökkentési tippek

A Greenpeace magyar nyelven is elkészítette az élelmiszerüzleteknek szóló kiadványát, melyben szakmai ajánlásokat fogalmaz meg, hogy a következő öt évben hogyan csökkenthető felére a boltokban használt eldobható műanyag csomagolás. El kell érni, hogy a hazai élelmiszerboltok minél kevesebb szemetet termeljenek.

Ezért arra kell törekedni, hogy a palackokat, dobozokat, zacskókat újratöltéssel minél többször fel lehessen használni, illetve növelni kell a csomagolásmentes termékek arányát. Ehhez szükség van az élelmiszerüzletek együttműködésére, valamint kormányzati szabályozásokra és a cégek elköteleződésére is.

KATTINTS IDE A KIADVÁNYHOZ!

Konkrét intézkedésekkel a műanyagválság ellen

Rengeteg még a teendő azért, hogy végleg felszámoljuk a műanyagválságot.

Ennek részeként a Greenpeace Magyarország a műanyaghulladék-termelésben élen járó boltokban is szeretne változást látni. Ezért a zöld szervezet 2022. áprilisában megkereste hazánk 9 legnagyobb élelmiszerüzlet-láncát, hogy megvizsgálja a műanyag lábnyomukat.

A felmérés keretében a környezetvédő szervezet rangsorolni fogja az élelmiszerüzlet-láncokat, hogy azok mennyit tesznek a hulladékcsökkentésért és az újratölthető csomagolások elterjedéséért.

Az üzletekben számos pozitív tendencia látható. Például néhány nagy áruház megszüntette az ingyenes műanyag zacskókat és egyre több termék elérhető újratölthető csomagolásban vagy csomagolás nélkül. Ám sokat kell még azon dolgozni, hogy végleg eltűnjenek a boltok polcairól az eldobható palackokban kínált italok, a több réteg műanyagba csomagolt zöldségek, és gyümölcsök.

Erre hasznos példákkal szolgál a Greenpeace, elsősorban brit példákat bemutató „Kicsomagolva” című kiadványa, melyben számos jó gyakorlat található arra vonatkozólag, hogy hogyan felezhetik meg az élelmiszerboltok a műanyagcsomagolást 2027-re.

Ugyan az Egyesült Királyságban bizonyos esetekben eltérőek lehetnek a fogyasztási szokások, a műanyag csökkentésre meghatározott célok és alapelvek azonosak: meg kell előzni a hulladék keletkezését.

A kiadvány bemutatja azokat a termékeket, ahol a legnagyobb a lehetőség a műanyagcsökkentésre. Ilyenek például a szénsavas üdítők, az ásványvíz, a zöldségek és gyümölcsök, a tisztító- és tisztálkodószerek, sok más egyéb termék kategória mellett. A zöldségek és gyümölcsök a legtöbb esetben kínálhatók csomagolásmentesen, amennyiben szükséges párásítással kiegészítve. Az italok esetében egyre több országban alkalmazzák a palackok újratöltésén alapuló, betétdíjas, visszaváltható rendszert. A háztartási tisztítószereknél is jelentősen csökkenthető a műanyag hulladék, például, ha koncentrátumok formájában kínálják őket. Ha a tisztálkodószereket nézzük, már kapható szilárd sampon csomagolásmentesen, de vásárolhatunk folyékony tusfürdőt bolti utántöltős rendszerben.

A Greenpeace évek óta küzd a műanyagkrízis felszámolásáért. Közel negyedmillióan követelték, hogy tiltsák be Magyarországon az egyszer használatos műanyag zacskókat. A társadalmi nyomás hatására a kormány részben betiltotta, részben pedig jelentősen megadóztatta a műanyag zacskók használatát. Emellett több mint 50.000-en támogatták a Greenpeace STOP PET petícióját, melyben azt követeli a zöldszervezet, hogy minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re, és az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

KATTINTS IDE A JÓ GYAKORLATOKÉRT!

A szerző