Barion Pixel

A Tisza forrásától a torkolatig térképezték fel a folyó műanyagszennyezés mennyiségét a PET Kupa keretében.

A Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) támogatásával.

A “Tiszta víz, boldog Tisza program” során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait. Kifejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység.

Az NBB közleménye szerint a felmérés eredményeként a folyót szegélyező hazai ártéri erdőkben csaknem 3000 szennyezett területet tártak fel. Ebből 300-at sikerült megtisztítani. A PET Kupa kilenc éve töretlenül dolgozik, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára. Ez a probléma elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain. Az évek során eddig 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből.  A hagyományos, többnapos folyami pethajós versenyekből idén hármat szerveztek, – a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Az idei versenyek során több száz önkéntes, 32 pillepalack hajóval evező csapat, több tucatnyi kenus különítmény tisztította a Tiszát és a Bodrogot. Ennek eredményeként 20 tonna hulladékot sikerült eltávolítaniuk.

Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatóságának elnöke a közlemény szerint elmondta: elégedettek a projekt elmúlt két évben elért eredményeivel. Terveik szerint a kezdeményezést kiterjesztik a régióban. Elkötelezettek a PET Kupa újabb támogatása iránt, az eddigi közel 20 millió forintos támogatáson felül további 26 millió forinttal támogatja a kupát.

Műanyagszennyezés webtérkép

A szennyezett pontok feltérképezésével párhuzamosan a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációját is fejlesztették a szakemberek. Új hulladék webtérkép, illetve új applikációk fejlesztésével és interaktívvá tételével. Első lépésként magyar nyelven is elérhetővé vált a világszerte alkalmazott hulladéktérképező applikáció, a TrashOut. A TrashOutban regisztrált hulladéklelőhelyeket, szinte valós idejű követéssel vizualizálja a projekt keretében létrehozott www.tisztatiszaterkep.hu weboldal. Az adatátvitel csupán néhány percet igényel.

Az online tiszai hulladéktérkép 2792 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyóinak magyarországi szakaszán. A román, szerb, ukrán és szlovák folyószakaszokon további 1071 szennyezett és 87 megtisztított helyszínt tár fel.

A “petkalózok” folyómentő munkáját a magyar nyelvű hulladéktérképező applikáción és az online tiszai hulladéktérkép használatán túl a Tiszta Tisza applikáció (TTapp) is támogatja.

A hulladéktérképpel és a fejlesztett applikációkkal a PET Kupa szakemberei a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását szeretnék elősegíteni az aktív természetvédelembe. Bárki csatlakozhat az adatgyűjtő közösséghez és könnyedén felvehet új pontokat, vagy a már meglévőket felkeresve segíthet azok megtisztításában.

A szerző