Barion Pixel

A grapefruit hatása nem csak pozitív lehet.Különösen akkor, ha gyógyszereket is szedünk mellé.

Grapefruit hatása gyógyszerek mellett

Az egyes gyógyszerek közötti, esetlegesen veszélyessé váló kölcsönhatásra hívják fel a figyelmet kanadai kutatók a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban.

A grapefruitlé nagyobb mennyiségű fogyasztása egyes gyógyszerek túladagolását okozhatja. Gátolja ugyanis a gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban.

A kanadai Lawson Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai elsőként azonosították a kapcsolatot a grapefruitlé és egyes gyógyszerek hatása között. Most a Kutatóintézet arra hívja fel a figyelmet, hogy míg 2008-ban 17 gyógyszerről volt ismert a kölcsönhatás, addig ma már 43 gyógyszerről tudják ezt.

Milyen gyógyszerek jelenthetnek veszélyt együtt a grapefruit-tal?

A gyógyszerek között különböző állapotok kezelésére szolgáló készítmények vannak. Ilyenek például a vérnyomáscsökkentők, a rákgyógyszerek, a koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a szervátültetés után a kilökődés megelőzésére adott immun-szupresszánsok.

A grapefruit leve furanokumarinvegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják az úgynevezett citokróm enzimrendszer működését. Ezek az enzimek bontják le a szervezetben a gyógyszereket, ezért gátlásuk következtében több gyógyszer éli túl az emésztőrendszert, mint amennyit testünk kezelni képes.

A felodipin hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szernek például háromszor nagyobb volt a mért vérszintje, miután a páciensek egy pohár grapefruitlevet ittak, mint amikor egy pohár vizet ittak.

Milyen hatásai lehetnek a grapefruit és a gyógyszerek együttes szedése miatti túladagolásnak?

Az így kialakuló véletlen túladagolás miatti mellékhatások jellege attól függ, hogy milyen gyógyszerről van szó. Köztük lehet a gyomorvérzés, a szívritmuszavar, a vesekárosodás és a hirtelen halál is.

“Egy tabletta egy pohár grapefruitlével bevéve olyan lehet, mintha 5-10 tablettát vettek volna be egy pohár vízzel. … Akaratlanul felmehet valaki a terápiás szintről a mérgezés szintjére csupán azzal, hogy grapefruitlevet fogyaszt”

– idézte David Baileyt, a kutatók egyikét a BBC hírszolgálata.

A grapefruithoz hasonló hatása van néhány más citrusfélének is, például a lime-nak, vagy a Sevilla narancsnak (Citrus aurantium L.), vagy a bergamott narancsnak.

 

Forrás:
http://www.bbc.co.uk/news/health-20497086

A szerző