Barion Pixel

A GI {ejtsd: dzsi áj}-nak, vagy más néven glikémiai indexnek nevezzük azt a mutatót, amely kifejezi, hogy a szénhidrátból származó energia milyen hamar válik a szervezet számára felhasználhatóvá.

Általában a nagy glikémiai indexű élelmiszerek gyorsabban bomlanak le glükózzá, és gyors energiapótlást jelentenek, a kisebb indexűeknek viszont hosszabb idő kell a lebomláshoz, és az energiaigény azonnali kielégítése helyett inkább a hosszú távú energiakészletet gyarapítják. Van-e a nagy GI-t tartalmazó élelmiszereknek haszna? AJÁNDÉK A CIKK ALJÁN: GLIKÉMIÁS INDEX TÁBLÁZAT!

Az elmúlt évtizedekben a keményítő tartalmú táplálékokra (kenyér, rizs, száraztészta, burgonya) úgy tekintettek, mint hizlaló, nehéz és általában szükségtelen élelmiszerre. A korszerű szemlélet azonban az, hogy a kiegyensúlyozott étrendhez nélkülözhetetlenek. Egyes dietetikusok odáig mennek, hogy sokkal többet kellene ennünk belőle a zsírfogyasztás csökkentése mellett.

Mi a cukor?

A táplálék összetett szénhidrátját a szervezet egyszerű szénhidrátokra (cukrokra) bontja le, amelyek végső soron szőlőcukorrá alakulnak át. Testmozgás során izmainkba szőlőcukor áramlik, amely a májban és az izmokban tárolt glikogén lebontásából keletkezik. A glikogén – a növényi keményítő állati megfelelője – a szervezetben feleslegesen lévő glükózból képződik: glükózhiány esetén a glikogén glükózzá alakul vissza. Ha nem fogyasztanánk szénhidrátokat, felborulna az egyensúly a vér glükózszintje és a tárolt glikogén között.

Sok testmozgás után, amikor a glikogéntartalékok kimerültek, az izmok glükózfelvétele többféleképpen is fokozható. A sok szénhidrátot tartalmazó étrend feltölti a szervezet glikogénkészleteit, fokozva ezzel az állóképességet. Ezt a leghatékonyabban több gyümölcs, zöldség és összetett szénhidrát (pl. burgonya, jamszgyökér, rizs, száraztészta, kenyér, borsó, bab) fogyasztásával lehet elérni.

A szakemberek többsége a legtöbb szénhidrát fontosságát ma már elismerik, a CUKOR-ral kapcsolatban továbbra is óvatosságra intenek, mert nincsenek benne értékes tápanyagok, és rendszeres fogyasztása fogszuvasodást eredményez. A méz ez alól kivétel, hiszen igen értékes anyagokat tartalmaz.

Az élelmiszerekben leggyakrabban előforduló cukrok (egyszerű szénhidrátok) és főbb forrásaik a következőek:

  • szőlőcukor (glükóz) – mézben, gyümölcsökban, zöldségekben és egyes üdítőitalokban
  • gyümölcscukor (fruktóz) – mézben, gyümölcsökben
  • malátacukor (maltóz) – csírázó magvakban, csíráztatott búzában, árpában és malátakivonatban

 

GI táblázat

És a ráadás:

AJÁNDÉK, CSAK A NATURPORTAL OLVASÓINAK

(kattints az alábbi szövegre)

GLIKÉMIÁS INDEX TÁBLÁZAT

Jó böngészést kívánunk!

A szerző