Barion Pixel

A természetes beporzás és a természetes beporzók védelme nem csak a biológiai sokféleség megőrzéséhez járul hozzá, hanem a mezőgazdasági termelés mennyiségi és minőségi fenntartásához is – jelentette ki az agrárminiszter egy nemrég megjelent közleményben.

A agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket és további intézkedésekre van szükség a házi méhek védelme érdekében.

Emiatt jó döntés a vad beporzó szervezetek monitorozásának megkezdése. Örömteli, hogy májusban elindul az Európai Unió kísérleti projektje a vad beporzók monitorozására, melyben a magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is aktívan részt vesz.

Fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédő szerek, a rovarirtó szerek és az egyéb vegyszerek beporzókra gyakorolt hatásának vizsgálatára. A természetes beporzás és a vegyszerek összefüggéseire.

Emellett elengedhetetlen a beporzók élőhely-csökkenésének megállítása és azok helyreállítása, vidéki és települési környezetben egyaránt. A növényvédő szerek kockázatértékelése során a házi méhekre és a vad beporzókra gyakorolt hatást megfelelő súllyal kell figyelembe venni. El kell kerülni a legnagyobb kockázatot jelentő növényvédő szerek indokolatlan használatát.

Előremutató, hogy a biológiai sokféleség-megőrzési keretstratégia kapcsán – a vadon élő fajok mellett – a termesztett, és háziasított fajok genetikai sokféleségének megőrzését is nevesítették.

Kormányzati program a genetikai erőforrások megőrzéséért

Magyarország számára kiemelten fontos kérdés az élelmezési genetikai erőforrások megőrzése, melynek érdekében 2019-ben külön kormányzati programot indított hazánk. Komoly eredmény, hogy az elmúlt évtizedben Magyarországon több mint 150 ezer hektáron valósult meg élőhely-helyreállítást célzó beavatkozás. Ezt a jövőben tovább kívánjuk fokozni.

A biológiai sokféleség megőrzése nem egy szűk ágazat feladata és felelőssége. Szorosan kötődik a teljes társadalom jóllétéhez és a gazdasághoz, az egészséges ökoszisztémák által nyújtott szolgáltatásokon keresztül.

Magyarországon jelenleg zajlik a 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégia kidolgozása, melynek elfogadására még az idén sor kerülhet.

A szerző