Barion Pixel

A Naturportal-on többször is az egészség és a természet ügye mellé álltunk. Így például Kishantos esetében, ahol a széleskörű összefogást végülis siker koronázta. Ismét kiállunk a természetvédelem ügyéért! A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) azért fogott más szervezetekkel együtt az EU minden részéről, hogy felhívást intézzen egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és a környezetnek.

Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítják fel most az Európai Bizottságot, hogy támogassa azt a típusú mezőgazdasági modellt, mely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára egyaránt, hogy harmóniában éljenek!

 

Azért fogunk össze az EU minden részéről, hogy felhívást intézzünk egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és a környezetnek.

Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítjuk fel az Európai Bizottságok, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

Amit kérünk:

A méhek és az emberek egészségének védelme érdekében szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatokat az alábbi jogi aktusokra:

  • a szintetikus növényvédő szerek 2035-ig történő fokozatos kivonására
  • a biológiai sokféleség helyreállítására, továbbá
  • a mezőgazdasági termelőknek az átmenetben történő támogatására.

 

Részletes célok:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel. A cél e peszticidek használatának 80 %-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re.
  • A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon.
  • A mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával.
  • Független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tétele a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

A mostani, nem méhbarát rendszer zsákutca:

Az európai mezőgazdaság zsákutcába jutott.

Az uniós mezőgazdasági politikák, amelyeket egyoldalúan a terméshozamok növeléséhez kötnek, a mérgező mezőgazdasági vegyszerek felhasználásának növelése miatt az ökoszisztémát az összeomlás szélére sodorták.

A biológiai sokféleség, amely alapja az élelmiszer-rendszerünknek, napról napra egyre csökken. Ez komoly veszélybe sodorhatja élelmiszer-ellátásunk jövőjét, megélhetésünket, egészségünket és környezetünket.

Mindennek katasztrofális hatása van a természetre: méhek, lepkék és más rovarok tűnnek el tájainkról, és a korábban széles körben elterjedt madarak már nem dalolnak a mezőkön.

Patakjaink és folyóink elszennyeződnek és élelmünkön keresztül naponta ki vagyunk téve a növényvédőszerek káros hatásainak.

 

ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT, HA TE IS MÉHBARÁT VAGY!

 

A szerző