Barion Pixel

Fraxinus pennsylvanica, Fraxinus pubescens Az Amerikai Erdészeti Szolgálat (USFS) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálták, hogyan függ össze a fák pusztulása az emberek egészségi állapota.

Geoffrey Donovan, a USFS északnyugati részlegének a kutatója munkatársaival a következőket vizsgálták. Miként hatott ki az ország keleti és középnyugati részében élők egészségére százmillió fa elpusztulása. Ez önmagában is jelentős változásnak tekinthető a természetes környezetben.

Az emberek egészségi állapota

A ScienceDaily.com hírportál közlése szerint összesen 15 szövetségi állam 1296 megyéjének adatait tekintették át az 1990 és 2007 közötti időszakból.
Azokat a területeket vették górcső alá, ahol elszaporodtak a kőrisfákat megfertőző, eredetileg Ázsiából származó smaragd kőris kéregbontó (Agrilus planipennis) bogár. Az adatok alapján kiderült, hogy a szóban forgó megyékben 15 ezerrel több szív- és érrendszeri zavarokból származó haláleset következett be azokhoz a területekhez képest, ahol a kőrisfák nem pusztultak ki a bogarak kártevése miatt. A légzőszervi betegségek 6 ezerrel több áldozatot mutattak ki az érintett körzetekben.
A kutatók eredményeiket, amelyek kialakításánál figyelembe vették a demográfiai, elhalálozási és az erdők nagyságára vonatkozó információkat, az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban ismertették.

A felmérésből tehát arra lehet következtetni, hogy a fák egészségi állapota nagy hatást gyakorol az adott területen élő emberek egészségi állapotára.

Tudtad, hogy a kőrisfa gyógynövény? Erről bővebben itt olvashatsz: KŐRISFA

MTI

A szerző