Barion Pixel

Az aszalt szilva gyógyhatása nem titok a székrekedésre hajlamos emberek előtt. Tudtad, hogy a legjobb hashajtó a szilva, ezen belül is az aszalt szilva?

Tény, hogy amennyiben megfelelően étkezünk, úgy semmi szükségünk se természetes, se mesterséges hashajtóra.

Az aszalt szilva gyógyhatása többek között rostgazdagságának köszönhető. A rostban gazdag élelmiszer a titka mindennek. Egy brit sebész – Denis Burkitt – figyelt fel arra, hogy a nem iparosodott társadalmakban – köztük azokban az afrikai közösségekben amelyekben tevékenykedett – az emberek rostban gazdag élelmiszert fogyasztanak és a székrekedés gyakorlatilag ismeretlen. Afrikában csak a tehetős emberek körében fordul elő a székrekedés, akik ugyanabban a rostban szegény étrenden élnek, mint a nyugati társaik. Milyen ételeket fogyasztanak a hétköznapi afrikai emberek? Sok zöldséget, gyümölcsöt és rostokban gazdag gabonaféléket.

A népi orvoslásban hashajtóként tartják még számon a mandulát, az almát, az avokádót, a cikóriát, a gyermekláncfüvet, a datolyát, az endíviát, a fügét, a lenmagot, a szőlőt, a mangót, a papaját, a petrezselymet, az ananászt, a rebarbarát, a szójababot, a répát, a diót és a vízitormát. Ezekből könnyedén összeállíthat különféle ételeket. A hús, a tejtermékek és a fehér kenyér ezen időszak alatt kerülendők.

Ha székrekedéssel küzd, az első dolga legyen, hogy átáll a “dupla ötös”-re, azaz a napi ötszöri zöldség és gyümölcs fogyasztásra. Ezzel két legyet üt egy csapásra, hiszen a rák és a stroke kockázatát is csökkentheti. E mellett növelni szükséges a napi bevitt folyadékmennyiséget is. A fekete tea és a csokoládé keserűanyag-tartalma miatt ezen időszak alatt kerülendő.

Az aszalt szilva minden bizonnyal a ma kapható legolcsóbb és legkevésbé kellemetlen hashajtó. Az egészségboltokban kínált növényi hashajtók – rebarbaragyökér, kaszkarakéreg, szennatermés és -levél (anyalevél), valamint a bolhamagútifű-mag és -maghéj – mindegyike ugyancsak olcsó, de fele annyira sem jó az ízük. A gyógyszertárban kapható szintetikus társaik e mellett drágák is.

Együnk sok szilvát! A szilva további gyógyhatásáról IDEKATT olvashatsz.

A szerző