Barion Pixel

Az Alzheimer kór kezelése nem egyszerű. Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A kutatás során az E-vitamint szedő, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek leépülése lassúbb lett, mint a placebót kapó pácienseké. Ez alapján tehát az Alzheimer kór kezelése – ha csak részben is – elérhetővé válik.

Az első csoportba tartozók mindennapi feladataikat hosszabb időn át tudták ellátni és kevesebb gondozói segítségre szorultak. Tudósított a The Independent online kiadása a The Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányról.

vitamin_masik

A kutatás idején 613, enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kóros páciens egy csoportja kapott naponta E-vitamint. A kontroll csoport hatóanyag nélküli szert, azaz placebót. Átlagosan két éven keresztül vizsgálták, mennyire változik náluk a mindennapi tevékenységek – mosakodás, öltözködés – végrehajtásának képessége.

A tanulmány kimutatta, hogy az E-vitamint szedő résztvevőknél évente 19 százalékkal lassult ennek a képességnek a hanyatlása. Ők naponta átlagosan két órával kevesebb gondozói segítséget igényeltek. A kutatást egy Minnesota állambeli, veteránokat gondozó otthonban végezték 2007 és 2012 között.

A Maurice Dysken vezette kutatócsoport szerint az alfa tokoferol, vagyis az E-vitamin kedvezően befolyásolta az enyhe és középsúlyos Alzheimer-kórosok állapotát, mivel lassította a leépülést és csökkentette az ápolási terheket.

Miért szükségesek további kutatások az Alzheimer kór kezelése területén?

Doug Brown, a brit Alzheimer Társaság kutatási és fejlesztési igazgatója szerint további kutatás szükséges e kérdéskörben. A kutatás tárgya: az E-vitamin valóban segít-e a demens betegeken, és biztonságos-e naponta ilyen nagy adagot bevenni belőle.

A kutatás résztvevői az E-vitamin ajánlott napi beviteli mennyiségénél sokkal többet – körülbelül 1,3 milligrammot – szedtek, ami Brown szerint egyes embereknek ártalmas is lehet. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy étrend-kiegészítők szedése előtt nagyon fontos kikérni az orvos tanácsát.

Eric Karan, a brit Alzheimer Kutatóintézet igazgatója szerint korai lenne az E-vitamin ajánlása a betegség kezelésére, míg az eredményeket meg nem erősítik újabb kutatások.

Az E-vitamin további jótékony hatásáról itt olvashatsz: E-vitamin.

Forrás:

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/vitamin-e-may-help-slow-down-onset-of-dementia-9031900.html

A szerző