Barion Pixel

Feltöltődésre, pihenésre minden embernek szüksége van. Ez sokszor hatványozottan igaz az alternatív segítők, segítő szakmát választók esetében is. A karantén, az ezzel járó idegi feszültségek a legtöbb embert kimerítették. Az is sokat segít, ha elmegyünk a szabad természetbe valahová a közelbe. Aki teheti külföldre is mehet, ugyanakkor idehaza is várhatnak minket csodahelyek

Kikapcsolódás előtt

A hosszú tavalyi év után december közepe felé jött egy még hosszabb út a számomra, ugyanis ekkor jött el a pillanat, amikor a segítő szakma mellett tettem le a voksomat. Nem ekkor kezdtem el foglalkozni mindenféle egészségjavító dologgal, de valahogy úgy hozta az élet, hogy be kellett állnom az alternatív segítők közé. Május közepéig nem volt megállás 1-2 napnál többre. Biztos, ismeritek azt, amikor már úgy érzed, hogy nem Te irányítod az életed, hanem csak úgy folysz benne. A segítőkre meg különösen igaz, hogy nehéz kikapcsolni, amikor kimegy a vendég/páciens az ajtón, sokszor még utána is azon kattogsz, hogy mit csinálj, hogy jobb legyen neki.

Szóval májusban úgy éreztem, hogyha most én nem töltök vissza energiát, akkor nem lesz miből adni, így felléptem a bookingra, hogy keressek valami szállást a Káli-medencében. Volt szerencsém már többször azon a vidéken járni és elmondhatom, hogy van egy olyan energiája atmoszférája, ami már azzal óriási pozitív töltést ad, ha csak egyszerűen ott vagy. Lakik a környéken egy sámán barátom, aki csodálatos hangjával, koncertekkel örvendezteti meg a hozzá látogatókat. Azon a hétvégén is lett volna egy elvonulás, de valahogy nem volt kedvem hozzá. Az énekkel és a tánccal kapcsolatos blokkjaimat még nem sikerült letennem, nem is gondolom, hogy mindenkinek való, én ehhez kocka vagyok.

Ábrahámhegy, Balaton, szőlő

Lefoglaltam ezt a csodálatos szállást Ábrahám hegyen két éjszakára. Egyes egyedül csak én és a kutyám jött velem. Reggel bepakoltam a bőröndbe és alig vártam, hogy elinduljunk. Csodálatos időnk volt, bár igazán szeszélyes volt a május, nem lehetett kiszámítani, de annyira szerettem volna kiszakadni a szürke hétköznapokból, hogy megmondom őszintén a se érdekelt volna, ha havazik.

jurta, sátor

A jurta

A hegyre elég érdekes út vezetett fel, szűk keskeny, engem már akkor elvarázsolt a csodálatos panoráma, amely a Balatonra nézett. A szállásadó hölgy rendkívül kedvesen fogadott és végig nagyon jól éreztem magam a társaságában, rengeteget mesélt arról, hogy milyen helyeken járt Közép-Ázsiában. Beszélt arról is, hogy a jurta nem sátor, nem ház, hanem egy tökéletes otthon.

Tényleg minden volt benne, közepén volt egy hatalmas francia ágy, fűtőtest, amelyet szabadon állíthattam, zuhanyzó, vécé, mosdó. Nem készültem fel a környékbeli helyekből, programokból, de a szállásadó adott tippeket. Elsőként lementünk a Balaton partra a kutyával, tulajdonképpen még senki nem volt a strandon. Megáztattam egy kicsit a lábamat és megnéztem a magyar tengert. Aztán kaptam javaslatot arra, hogy mely éttermek azok, amelyek nagyon jó konyhával rendelkeznek, így a vacsorát már a Lacus Pelso pizzériában fogyasztottam el.

Nem volt egyszerű odatalálni a szőlőtőkék között, az erdőben barangolva, el is tévedtem, de a természet közelsége megnyugtató volt, egyáltalán nem bántam, hogy a 3 km-es utat 2 óra alatt tettem meg.

Megmondom őszintén este már alig vártam, hogy lefekhessek és kipróbáljam, milyen aludni egy jurtában a természet és az erdő ölelésében.

Éjszaka a jurtában

Elég érdekes volt az első éjszaka, szinte alig aludtam, kutyám is nagyon éber volt. A nyestek és a rókák hangja mindig felébresztett és mindig úgy éreztem, mintha valaki be akarna jönni az ajtón, sőt egyszer arra keltem, hogy valaki nyomkodja le a kilincset, de a szállásadó azt mondta, hogy ez biztos hogy csak álom volt. Az is érdekes volt, hogy a jurta kör alakú, így az energiák nem akadnak meg a sarkokban, hanem körkörösen áramlik. Reggel valami kellemes nyugalommal ébredtem annak ellenére, hogy sokszor fent voltam. Isteni reggelit kaptam tekintettel arra is, hogy vegetáriánus vagyok.

Kiváló szállás találtam tehát, ahol az alternatív segítők és mindenki más is feltöltődhetnek, kiszállhatnak a mókuskerékből.

Salföld Major fűszer- és gyógynövénykert és a lovaskocsizás

Gyógynövénykert Ábrahámhegy Aztán a szállásadó felhívta Salföld majorban az ismerősét és foglalt nekem helyet lovaskocsizni. A Salföldi Majorban háziállatfajták, állatsimogató, fotókiállítás, gyógynövény- és fűszerkert található – mely a pihenés alatt is érdekes lehet az alternatív segítők, és persze mások számára is, lovaglásra, lovaskocsikázásra van lehetőség. A gyógynövény kertet csak futtában tekintettem meg, mert sajnos későn érkeztünk és már indult a lovaskocsi a Pálos kolostorhoz, amely az erdő mélyén található egyetlen magyar alapítású szerzetesrend a pálosok egykori kolostorának maradványa. A Mária Magdolna tiszteletére épült kolostor és templom gótikus stílusban épült, a templomi rész romjai maradtak meg jobb állapotban.

Lovaskocsizás

 

AZ ÖSSZES GYÓGYNÖVÉNYES LÁTNIVALÓHOZ KATTINTS IDE

lovaskocsi, alvás, ló

A lovaskocsikázás is nagyon izgalmasan telt, a rendkívül mókás kocsis a szórakoztatásunk hatására a végén kicsit elfáradt és amíg a kolostor maradványaiban gyönyörködtünk, aludt egyet. Az egésznek volt valami különleges hangulata, valahogy azonnal ki tudtam kapcsolni, pedig még nyaralások alatt is sűrűn előfordul, hogy 3-4 nap kell ahhoz, hogy elfelejtsem az itthoni teendőket. Itt egy nap után sikerült.

A lovaskocsikázás után visszatértünk a majorba, ahol még egyszer megcsodáltam a csodálatos gyógynövénykertet. Azután megéhezve felkerestem a Pajta Galéria Vendéglőt.  A szállásadó hölgy már előző nap ajánlotta, hogy kutyabarát és mindenképpen térjek be. Ettem egy nagyon finom zöldség krémlevest, utána pedig egy túrógombócot. Ennek a helynek is nagyon családias hangulata volt, vicces volt nézni, ahogy a három-négy eb, akik ott laktak, ott ültek a vendégek lábainál és kuncsorogtak a csontért.

Emberek és emberek…

Ábrahámhegy, Balaton, kövek, ásványok A késői ebéd után hazamentünk és lepihentem egy kicsit délután a jurtában. Ébredés után a teraszon már többen ültek. A szállásadó hölgy barátai, így belecsöppentem egy nagyon kellemes társasági eseménybe, amihez először nem igazán volt kedvem. Aztán annak ellenére, hogy szinte egyáltalán nem fogyasztok alkoholt, megittam a pertut velük és feloldódott a hangulat. Késő estig beszélgettünk, történeteket meséltünk a nagy diófa alatt, amiről az a legenda járja, hogy azért nőtt meg olyan hamar olyan nagyra, mert csupa jó ember ült alatta.

Másnap reggel picit fáradtan keltem. Mégis nagyon hálás voltam, hogy egy ilyen csodálatos élménynek részese lehettem. Egészen biztos, hogy visszatérek még.

Így pihennek az Alternatív Segítők.

Ha szeretnél Te is kikapcsolódni keresd fel ezeket a pazar helyeket.

HA SZERETNÉL ALTERNATÍV SEGÍTŐK KÖZÖTT KERESNI, ÉS ÚGY KIKAPCSOLÓDNI, AKKOR PEDIG KATTINTS IDE!

A szerző