Barion Pixel

A gyümölcsfogyasztás nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében.

Az elmúlt időszakban jelentős támogatási lehetőségek nyíltak meg fejlesztésre mind a zöldség-, mind a gyümölcságazat számára. Közel 2 millió négyzetméter új növényházi felületet létesülhet, ebből új üvegházként közel 900 000 négyzetméter, ami képes az egész évben biztosítani azt a fogyasztási igényt, amely a hazai lakosság számára nélkülözhetetlen.

Kertészeti ágazat

A kertészeti ágazatban az egyik legmeghatározóbb az üzemkorszerűsítés, a kertészeti gazdaságok technológiai megújulásához segítséget nyújtó kiírás alapján 2600 vállalkozás újíthatja meg a gépparkját.

Ültetvény telepítés

Az ültetvény telepítés és gyógynövénytermesztés kapcsán egy olyan komplex pályázati konstrukció került kidolgozásra, ami képes egyszerre támogatni a gyümölcsültetvény telepítés minden mozzanatát. 2017-ben már volt egy hasonló kezdeményezés, akkor mintegy 2100 hektárnyi új ültetvény létesült, 2021-ben pedig 2650 hektárnyi telepítési igény érkezett be a gazdák részéről, ahol korszerű gyümölcsültetvényeket hozhatnak létre. Február végétől ismét elérhető ez a támogatási konstrukció, annak érdekében, hogy olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek kizárják az időjárási kockázatokat.

Gomba ágazat

A gomba ágazat – így a gyógygomba termesztés is –  a legdinamikusabban fejlődőek közé tartozik, közel 40 milliárd forintos támogatási igény érkezett be a gomba előállító üzemek fejlesztésére kiírt felhívásra.

Gyümölcsfogyasztás ösztönzési lehetőségei

Magyarország zöldség-gyümölcs termesztő nemzet. Ahhoz, hogy ez az ágazat biztonságban, stabilan tudjon fejlődni, a legfontosabb a belföldi fogyasztás szintjének tartása. Az Agrármarketing Centrum három gyümölcs termékpálya esetében: meggy, dinnye és alma esetében végzett fogyasztásösztönző kampányokat, amelyek alkalmazkodtak a kor kihívásaihoz. Az egészséges táplálkozás elképzelhetetlen napi gyümölcsfogyasztás nélkül. Az elmúlt időszakban javultak az itthoni adatok, de fontos növelni a fogyasztási szintet.

 

 

Forrás: MTI

A szerző