Barion Pixel

Mit jelent az ökotudatos vásárlás?

Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap vásárolunk, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.

Végiggondolás és tudatosság a vásárlásaink során

Tudatosan-e, vagy öntudatlanul csak levesszük ami éppen megtetszik a polcról. Amikor bemegyünk egy üzletbe és leveszünk egy terméket a helyéről, ritkán gondolunk bele, hogy azt hol, hogyan, milyen körülmények között állították elő. Kinek a munkája van annak elkészítése, termesztése mögött.

Korábban ez kevésbé fordult elő, egyrészt sok szempontból önellátó volt a társadalom. Ha mégsem maguk termelték, akkor piacon, közvetlenül a termelőtől, termékelőállítótól vásároltunk. Ezzel szemben ma globalizált világban élünk. Magunk is meglepődnénk azon, ha egy-egy bevásárlásunk után ki kellene számolnunk, hogy „hány kilométert eszünk?”, azaz mennyit utaztak a megvett termékek, míg elértek a bolt polcaira.

Az áruk, termékek utaztatása a szállításból eredő környezetszennyezés mellett még egy komoly veszélyt rejt magában. Nem tudjuk, hogy azt ki, hol állította elő. Használtak-e például, valamilyen növényvédőszert, tartósítószert az előállítás során, és ha igen, mifélét. Az EU területén jellemzően egységes az ezzel kapcsolatos szabályozás, de ha az unión kívülről érkezik, ott már vannak jócskán eltérések. Az, aki termelte, előállította, vajon kapott-e méltó fizetést érte, nem kapcsolódik-e kizsákmányoló gyermekmunka a termékhez.

Kampány az ökotudatos boltokért

A SupplyCha!nge – kampány az ökotudatos boltokért program keretében arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy nézzen a polcok mögé! Vásárlás előtt gondoljuk végig, hogy valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre, és ha igen, körültekintően válasszuk ki azt.

Elsőként keressük a hazai termékeket, keressük a közvetlen kapcsolatot a termelőkkel, vagy ha módunkban áll, termesszünk magunknak zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényeket.

Ha úgy alakul, hogy bevásárlóközpontban vásárolunk, ott is van választásunk.

Keressük a magyar termékeket, az idényzöldséget, -gyümölcsöt, a biotermékeket és a méltányos kereskedelemből származó árukat.

Ez utóbbi különösen fontos az olyan termékek esetében, amely nálunk nem terem, mint pl. a kakaó vagy a narancs.

Kevesen tudják, hogy a döntően az európai piacra termelő Elefántcsontparton sajnos óriási probléma a kizsákmányoló gyermekmunka alkalmazása a kakaóültetvényeken, de ez nem derül ki akkor a boltban, amikor levesszük a csokoládét a polcról.

Fontos, hogy keressük az ökológiai gazdálkodásból és a méltányos kereskedelemből (fair trade) származó csokoládét. Ezek előállítása során kímélik a környezetet és a fair trade védjeggyel rendelkező termékek előállítása során tiltott a gyermekmunka, a termelők pedig méltányos bért kapnak a munkájukért.

A narancs esetében sem túlságosan rózsás a helyzet. A nálunk kapható narancslé (azaz egészen pontosan a sűrítmény, amelyből készül az üdítőital) döntő többsége Brazíliából származik, ahol a munkások éhbérért egészségtelen körülmények között (pl. növényvédőszerekkel védőfelszerelés nélkül) dolgoznak. Nyomorúságos munkásszállásokon tengődnek és igen gyakori az is, hogy a nagyüzemek spekulációval megszerzik a kistermelők földjét és elűzik őket saját gazdaságukból. A narancslé vásárlásánál is keressük a biotermékeket, a méltányos kereskedelemből származó árucikkeket.

Lássunk a polcok mögé, lássuk meg az embereket a termék mögött, akik azt előállították, termesztették, és ennek figyelembevételével vásároljunk meg azt! Ne feledjük, pénzünk szavazat, nem mindegy, hogy mire fordítjuk és ezáltal milyen gazdálkodást támogatunk!

Bővebb információ a témáról a http://supplychainge.org/the-project-eu5/bevezeto/?L=hu oldalon.

És még egy gondolatébresztő videó arról, hogy milyen messziről utazik az áru, és hogy mi lesz vele…

Az eper csodálatos élete, nem csak Amerikában…

Éljünk tudatosabban!

Forrás:

http://www.mtvsz.hu/lass_a_polcok_moge_jo_tanacsok_fogyasztoknak

A szerző