Barion Pixel

Az új termelői piac Zalaegerszeg régi piaca mellett nyílik meg. A beruházást 2021. év végig tervezik befejezni. A Naturportal-on van Magyarország legnagyobb biopiac, ökopiac és termelői piac keresője, ezért időnként hírt adunk a termelői piacokat érintő eseményekről. Amennyiben megépül a piac, úgy felkerül az ÖKOPIAC KERESŐRE. A Zalai gyógynövények tudástára révén pedig a GYÓGYNÖVÉNYES LÁTNIVALÓK KERESŐJÉRE is.

A legfrissebb hírek szerint 2021. év végéig 718 millió forintos beruházással elkészül a termelői és kézműves piac Zalaegerszegen.

A nettó 900 négyzetméter alapterületű Helyi termelői és kézműves piac – Göcsej tudásközpont építkezése a legmagasabb pont elérésével jelenleg 35 százalékos készültségen áll.

A beruházásra fordítható 718 millió forintot a Terület- és településfejlesztési operatív program keretéből, azaz uniós forrásból nyerte el a város.

A város megújítását szolgáló korábban elhatározott beruházások egyik eleme a termelői piac is, ahol helyi termékekhez juthatnak majd hozzá a vásárlók.

Termelői piac Zalaegerszeg új épületek:

A jelenlegi piac mellett álló épület földszintjén hat kisebb üzletet, illetve 50 árusító helyet alakítanak ki a helyi termelőknek.

Az épületben a göcseji ízeket kínáló étterem nyílik, illetve egy egész héten át nyitva tartó szövetkezeti bolt is. A 80 négyzetméteres szövetkezeti boltban a vásárlók nap mint nap elérhetik a helyi termelők és kézművesek termékeit. Ezt szolgálja további a hat, egyenként 5 négyzetméteres kis üzlet is, ahol egyebek mellett hús- és hentesárut kínálnak majd.

A tudásközpont a népi kézművesség bemutatását, továbbadását szolgálja, amihez 60 nézőt befogadó előadóterem is kapcsolódik, valamint három kisebb kézműves műhely és egy kiállító tér is. A kézműves piacon egyszerre lehet majd megkóstolni és megvásárolni az egészséges élelmiszereket, s a tudásközpontban indított képzéseken elsajátítani az ősi mesterségeket.

Az új létesítmény több mint ötven helyi termelő és kézműves számára biztosít fedett standot.

A tetőtérben a későbbiekben zalai gyógynövények tudástárát tervezik megvalósítani. Olyan játszóházat is kialakítanak, ahol a gyerekek a népi mesterségekkel foglalatoskodhatnak, amíg a szüleik vásárolnak.

Az új létesítmény két részből áll majd: egy kétszárnyú, kétszintes, magastetős, közel 1000 négyzetméteres épületből, valamint egy földszintes, fedett, de nyitott pajtaszerű piactérből. A Piactéren kapnak helyet a külső árusítóhelyek.

A fejlesztés másik, turisztikai részében pedig a termelők és kézművesek termékeit, tudását, tapasztalatait felhasználva tudásközpontot alakítanak ki. Ez a központ az év minden napján információkat nyújt a turistáknak a helyi termékek előállításának módjáról. E mellett helyet kapnak a göcseji hagyományos paraszti gazdálkodást bemutató nyitott portákról szóló bemutatók, lehetőséget biztosítva az ősi tudás átadására. Itt egyebek mellett mód lesz a helyi termékek feldolgozására, lekvárfőzésre, savanyúságkészítésre, kenyérsütésre. E mellett lehetőség nyílik a hagyományos főzési technikák átadására, a régi mesterségek megismertetésére.

Forrás: MTI

A szerző