Barion Pixel

Hogyan készül a kézmosó házilag? Egyre több emberben merül fel az igény a természetes alapú kozmetikumok, tisztálkodó szerek iránt. Napjainkban már egyre nagyobb a választék a bio és természetes alapú készítmények terén is az üzletekben.

Ha azonban amúgy is otthon tartunk pár alap esszenciális olajat, könnyedén elkészíthetjük segítségükkel házilag is kézmosónkat, amelyet akár minden alkalommal másik esszenciával illatosíthatunk. Csak egy minőségi folyékony szappan alapot kell beszereznünk hozzá, és már kezdődhet is a móka.

Vállalkozóbb kedvűek magát a szappan alapot is elkészíthetik az otthonukban, vannak erre is jó praktikák. Akár szappanfőző kurzust is elvégezhetünk, ha annyira beleszerelmesedünk a házi készítésű szappanok világába.

Egyszerűbb megoldás

Azok kedvéért azonban, akik egyszerűbb megoldást keresnek a kézmosó házilag történő elkészítéséhez (mint jómagam is), álljon itt egy könnyedén kivitelezhető recept:

Összetevők:

  • 2 evőkanál illatmentes folyékony kasztíliai szappan
  • 1 evőkanál frakcionált kókuszolaj (vagy jojobaolaj vagy édesmandulaolaj)
  • 5 csepp levendula esszenciális olaj
  • Víz
  • 5 csepp teafa esszenciális olaj

Elkészítése:

  1. Szerezzünk be egy szappanos flakont habosító szórófejjel.
  2. Öntsük a folyékony szappant a flakonba.
  3. Adjuk hozzá az esszenciális olajokat, majd lassan adagoljuk hozzá a vizet. Figyeljünk arra, hogy a pumpának is maradjon hely a flakonban.
  4. Ezután zárjuk rá a tetejét, jól rázzuk össze, és már használatba is vehetjük!

Jó tudni:

Nyári időszakban vigyázzunk a citrusok esszenciális olajaival! A citrusfélék gyümölcsének héja, amelyből hidegen sajtolással készülnek az illóolajok, olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek fényérzékennyé teszik a bőrt. Ez azt jelenti, hogy a fénynek (napsugárzás, de szolárium is) kitett bőrterületen a napégéshez hasonló barnás foltok képződhetnek.

Tipp:

A kézmosó házilag elkészített változata is rendelkezhet fertőtlenítő hatással, ha a teafa esszenciális olajat állandó komponensként alkalmazzuk. A teafa ugyanis a vírus-, gomba- és baktériumölő hatásával kiválóan távol tartja a kórokozókat.

Illatosításra bármilyen virágillatot választhatunk. A levendulának ismeretes a bőrápolásban nyújtott kiváló hatása, amelyen kívül a sebek, sérülések, csípések kezelésében is kiemelkedő segítséget biztosít. Emiatt szintén egy kedvelt alapanyag lehet a szappankészítésben.


 

KATTINTS IDE AZ AROMATERAPEUTÁKHOZ!


 

A szerző