Barion Pixel

Kajal a szem védelmére – szemfesték készítése házilag.

 

Mi az a kajal?

A kajal (ejtsd: kadzsal), magyarul a szem kifestésére alkalmas kenőcsös festékféle, amelyből esetleg lehet akár stift, ceruza, vagy – mint jelen esetünkben is – szemhéjtus.

A kajalt egészen kicsi kortól használják a gyermekek szemére Indiában gyulladáscsökkentő tulajdonságai végett.

Ennek a tradicionális festéknek készítették el egy szimpla, mustárolajas verzióját.

A kajalról már az ájurvédikus írások is tesznek említést és ahogyan ebből sejteni lehet, nem csupán díszítő szerepet játszott az ősi Indiában.

A szembetegségek megelőzését segítő gyógyhatású ősi dekorkozmetikumnak mágikus hatást is tulajdonítottak.

Úgy tartották, hogy nem csupán a fertőzésektől és az erős napfénytől, de a rontást okozó “ördögi szemektől ” is megvédi azt, aki viseli.

Hozzátartozott egy gyermekét féltő-óvó anyuka napi gyermekápolási rutinjához is.

Összetevői, gyógyhatásai

A kajal összetevői közt szerepelnek különféle gyógynövények és olajak, melyekben előbb áztatva, majd elégetve nyerték a fekete “pigmentet”, azt a kormot, amit aztán valamilyen zsiradékkal (többnyire ghível, mustár- vagy kókuszolajjal) összekeverve alkalmassá tettek arra, hogy a szem környékét ki lehessen vele festeni.

A teljesség igénye nélkül a kajal gyógyhatásai között szerepel például a szem védelme a káros napsugárzástól, – ezen tulajdonsága miatt a tehenek szemének a védelmében is alkalmazzák -, vagy az égő szemek hűsítésére az összetevő anyagok és az elkészítés módjától függően.

Számos recept létezik, melyből kiváló kajal készülhet, most egy egyszerű receptet mutatunk be, melyben egy helyben is könnyen elérhető alapanyaggal, a mustárolajjal dolgoztunk.

 

A kajal elkészítése

Eszközök előkészítése

Szükségünk lesz pár hőálló edényre, melyek bírják a nyílt lángot is.

Szükséges 1 db mélyebb tálka, amelybe a kanócot és olajat tesszük, 1 db lefedő tálka, illetve 2 db magasságot biztosító alkalmatosság, mely akár tégla is lehet.

Hagyományosan ezüst- vagy rézedényeket használtak erre a célra, ha nincsenek ezek éppen kéznél, akkor megteszi a rozsdamentes acél, cserép vagy akár hőálló üveg tálkák is.

Elkészítése

 • Pamutvattából kanócot sodrunk egy kis zsiradék segítségével.
 • A kanócunkat beletesszük a mélyebb kis tálkába, ügyelve arra, hogy egy része kikandikáljon a tálkából.
 • A tálkát felöntjük az olajjal.
 • Meggyújtjuk a kanócot (azon az oldalán természetesen, amelyik kikandikál az olajból).
 • A tálka két oldalára helyezzük az emelvényeket (pl. téglák vagy 2 egyforma magasságú lefordított tálka).
 • Az emelvények tetejére, a mély tálkánk fölé helyezzük a felfogó tálat.
 • Az egész “kajal-készítő-kézi-készülékünket” olyan helyre célszerű megépíteni, ahol nem kell tartani a tűzveszélytől, robbanástól, stb. Általában szabad levegőn szokták felállítani.
 • Várunk, amíg az olaj elég.
 • Miután elégett és a berendezésünk kihűlt megfordítjuk a felfogó tálkánkat, és összekaparjuk róla a keletkezett kormot.
 • A kormot paszta állagúra keverjük némi olaj segítségével. (Ha könnyen avasodó olajjal van dolgunk, cseppentsünk bele 1-2 csepp E-vitamint az avasodás meggátlása végett!)
 • Belehelyezzük a neki szánt tárolóba, tégelybe

 

Használata, egyéb tudnivalók

 

Az elkészült kajalt az ujjunkkal, fültisztító pálcikával, vagy vékony ecsettel felvisszük a szem köré.

Ha valakinek kedve támadt, hogy maga is kipróbálja a kajal készítését házilag, érdemes pár óvintézkedést betartania!

Továbbá nagyon fontos, hogy higiénikusan készítsük, tároljuk illetve használjuk a kajalunkat, nehogy az ellenkező hatást érjük el vele, mint amire hivatott!

Ha a kezünkkel, nem fertőtlenített eszközökkel vagy más módon baktériumokat juttatunk a készítménybe, a szemünk is megfertőződhet!

Ezért mindig tiszta kézzel, eszközzel nyúljunk a tégelybe, valamint a készítés előtt fertőtlenítsük a tárolókat és az eszközöket, amikkel dolgozunk!

Bár a kajal a szem védelmére való, mint minden egyéb kozmetikumnál itt se felejtsük el kisebb területen kipróbálni, hogy nem okoz-e érzékenységet a használata!

 

Amennyiben tökéletes hatást, indiai külsőt szeretnénk elérni, érdemes kiegészítőként használni az indiai ékszereket is.

 

 

A szerző