Barion Pixel

Fahéj felhasználása, ayurvédikus alkalmazása.

A fahéj felhasználása – ayurvéda

A fahéj (Cinnamomum cassia ) ayurvédikus felhasználása.

A fahéjról

A fahéjat a fahéjfa ágainak kérgéből nyerik, mely ágainak kérgét lehúzva és porítva nyerik fűszer formáját.

A fahéj Kínából és Ceylonról származik, s ahogy minden fűszernövénynek, úgy ennek a fűszernek is van ayurvédikus felhasználási módja.

A fahéj az ayurvéda által megnevezett hat fajta alapíz közül a csípős ízű alapanyagaink közé tartozik.

A csípős íz és így a fahéj is a Pitta hatóerő tulajdonságait hordozza.

Melegítő hatással bír, ezért jól ellensúlyozza a Vata és a Kapha doshát, csökkentve az általuk birtokolt hideg hatást.

 

A fahéj felhasználása, és hatása szervezetünkre

 

Pitta testalkatú emberek azonban fogyasszák meggondoltan, hiszen melegítő hatása folytán extra lángra lobbantaná az amúgy is bennük domináns tüzet.

A Pitta ember legyen mértékletes a fahéj fogyasztása során.

A csípős és melegítő hatás folytán a fahéj oldja a letapadásokat, a túlzott nyálképződés kellemetlen tüneteit, melyekre a Kapha ember hajlamot mutat.

Szélhajtó hatású, ezért a Vata embernek szüksége is van rá, hiszen ő puffadásra és emésztőrendszeri panaszokra fogékony.

A vizeletkiválasztó rendszerre hatva serkenti a vizeletkiválasztást, vízhajtó hatása révén csökkenti a testszerte előforduló ödémásodást, valamint az vízvisszatartás miatt kialakuló magas vérnyomást.

Csípős ízének köszönhetően oldja a testben felhalmozódó salakanyagokat, így vértisztító hatással is bír.

A fahéj melegítő hatása révén fájdalomcsillapító hatású, oldja az izmok görcsös tónusát, az izomlázat, valamint hatékony fájdalomcsillapító fogfájás esetén.

Helyreállítja a gyenge emésztést a tüzet fokozó hatása miatt.

Nem csak az izomzatban oldja a fájdalmat, de a gyomorban is.

Emésztésserkentő hatása segít elégetni a szervezetben felhalmozódott ama-t, azaz a káros anyagcseretermékeket és hatékony segítség a Kapha dosha megnövekedett működése okozta lerakódások oldásában, az elhízás leküzdésében.

A Vata emberek általános melegítő teaként, vagy italként is fogyaszthatják.

fahéj, cassia

 

Fahéj receptek

Néhány recept, ahogyan a fahéjat használhatjuk.

Fogfájás esetén tegyünk 1-2 darab fahéjdarabot egy kis gézdarabba, majd helyezzük a szánkba a fájó fog közelébe.

Hányinger esetén vegyünk magunkhoz egy kis kanál fahéjport (vegyíthetjük mézzel, lekvárral, folyadékkal).

Megfázás esetén egy teáskanálnyi fahéjat keverjünk össze egy csésze meleg vízzel és igyuk meg.

A szájüreg megtisztításához egy teáskanálnyi fahéjat oldjunk fel egy csészényi meleg vízzel, hagyjuk kihűlni, majd gargalizáljunk vele.

Idegi túlterheltség esetén keverjünk össze egy kis fahájat egy kis kanál mézzel, és lefekvés előtt fogyasszuk el.

A fahéjat szoptató anyák is alkalmazhatják az anyatej növelése érdekében (kis fahéj naponta egyszer vízzel, tejjel összekeverve fogyasztható).

A fahéjat előszeretettel használják ételek és sütemények ízesítésére is.

A szerző