Barion Pixel

Ellora a barlangtemplomok hazája.

Ellora barlangtemplomai

Korábban Ellora három vallás szent helye volt, ahol mai szemmel kivitelezhetetlennek tűnő munkával vájták bele a bazaltba a sokszor több emeletes barlangokat.

A leglátványosabbat, a Kailasa templomot ráadásul fentről lefelé haladva.

Körülötte 2 km hosszan összesen 34 szentély található a sziklákban, meglehetősen jó állapotban. Már a korukhoz képest, persze.

Ellora és egy másik közeli UNESCO világörökség, Ajanta is a közép-indiai Aurangabadból indulva a legkönnyebben megközelíthető.

A 34 barlangszentély különlegessége, hogy három vallás is használta.

Nem messze egymástól csoportokban elkülönülnek a buddhista, hindu és dzsainista barlangok.

Ezek az időszámításunk szerint 600 és 1000 közötti történelmük során legtöbbször párhuzamosan is használatban voltak, ami segítette a vallások közötti elfogadást.

A buddhisták 600 és 800 között, a brahmanisták 600 és 900 között, a dzsain hívők pedig 800 és 1000 között voltak jelen Ellorában.

 

Buddhista, és Hindu barlangok

Sokáig a buddhista barlangokról hitték, hogy elsőként azok készültek el, de a modern kormeghatározó technológiák alapján ma már párat a hinduk sziklafalba vájt szentélyei közül tartanak legkorábbinak.

A buddhista barlangok szinte mind kolostorként működtek, hálótermekkel, konyhával, éléskamrával.

Egyértelmű kivétel az úgynevezett 10-es számú barlang, amely biztosan egy chaitya, a közösség összegyűlésére is alkalmas imaterem volt, látványos kőfaragásokkal és egy hatalmas tanító Buddha szoborral.

Számos közeli barlang aprólékosan díszített, ezeknél érezhető legjobban a hasonló korú, szomszédos hindu barlangok hatása.

A hindu barlangok azonban a izgalmasabbak, teljes történeteket mesélnek el a sziklafal faragványai.

Köztük is vannak egyszerűbbek, amelyek valószínűleg éléskamraként vagy hálóteremként működtek.

A 15-ös és 16-os barlang viszont biztosan a két leglátványosabb egész Ellorában.

Az előbbi Visnu 10 inkarnációjának kétemeletes temploma, az utóbbi pedig egy hatalmas bazalt sziklából fentről lefelé kifaragott, lélegzetelállító épület, Ellora leghíresebb barlangtemploma, a Kailasa.

A templom turisták számára bejárható.

Ha fentről akarjuk megcsodálni ezt a több generáció munkájával elkészült kőtemplomot, akkor kis izommunkával fel tudunk sétálni a szikla tetejére.

Onnan kezdték el a munkálatot, feltételezések szerint először csak egy hatalmas tömböt elkülönítve, majd azt tovább megmunkálva.

Kailasa-templomot egyetlen hatalmas tömbből faragták ki.

A Kailasa után levezetésnek jó a dzsainisták öt barlangja, kb. egy km sétaútra a buddhista és hindu templomegyüttesektől.

Sem méretében, sem díszítettségében nem közelíti meg az előzőeket.

 

 

A szerző